Dar domeniu’? Cât e domeniu’?

Încă de la începuturile întâlnirilor mele cu internetul mi s-a dat să aflu ce-i ăla domeniu propriu şi de ce mi-ar folosi unul. Mi s-a recomandat (cum se face şi acum) că cea mai bună soluţie pentru începerea unui site sau blog este pe domeniu propriu, căruia i se adaugă un hosting absolut obligatoriu paid.

Sfaturile erau foarte bune, de la oameni care s-au lovit de tot felul de probleme înaintea mea şi care păreau să-mi vrea doar binele, dar cum o greşeală nu este greşeală până când n-o comiţi, am zis că trebuie să testez mai întâi pe pielea mea serviciile de care mi se spune să mă feresc, apoi cele spre care trebuie să mă îndrept.

Pe o parte, aveam încredere în ei, dar ideea de a plăti pe ceva care, fizic, nu-mi aparţine (adică nu-l pot vedea lângă mine şi nu-l pot atinge), mă introducea într-o nesiguranţă totală.

Ţepe se trăgeau multe pe vremea aia, ca şi astăzi, desigur, iar puterea cu care nişte oameni mari puteau influenţa un puşti de-abia lansat pe aripile internetului era mult mai mică decât tentaţia lui de a profita de fiecare ocazie ce i se oferă.

Am avut zeci de eşecuri de site-uri şi vreo câteva de bloguri. Munceam 2-3 luni la ele, ca apoi furnizorul de hosting şi subdomeniu să se lipsească de mine. Atât timp cât serviciile oferite erau gratis, nu puteam să-l trag la răspundere pentru nimic, pentru că nu era obligat în niciun fel să-mi ţină şi să aibă grijă de fişierele mele.

Plecam cu buza umflata. De la el, la altul ca el. M-am ars aşa de nenumărate ori, pentru că nu-mi ajungea o singură lovitură, voiam să văd câte pot încasa (de fapt, încă nu mă obişnuisem cu ideea că puteam plăti pentru ceva ce nu puteam atinge).

În cele din urmă, după vreo doi ani de tăvălişuri, m-am ridicat şi mi-am cumpărat primul domeniu, împreună cu un plan de hosting.

Nu pot spune decât că am fost super încântat. În primul rând numele firmei nu mai apărea după numele meu, în adresa website-ului. „Avem brand!”, îmi spuneam. Cu toate că nu ştiam ce-i ăla brand. Aveam doar un domeniu propriu, dar era al meu şi mă mândream eu el.

Site-ul nu-mi mai cădea atât de des, iar după trei luni, fişiere încă îmi erau acolo, neatinse. Era lucrul pe care-l aşteptam de mult, dar de care mă ferisem ca de dracu’.

Astăzi, dacă sfătuiesc pe cineva să-şi ia domeniu, crede că-l înjur. Cum să-l pun eu să plătească pe aşa ceva? Ei bine, domeniile nu prea vin singure, iar ţeparii încă te aşteaptă. E alegerea ta!

Lasă un comentariu

20 comentarii

 • Pyro 14 Iun 2010, ora 21:15

  asa am pierdut eu domeniul pyro.ro platit cu banii jos. la 2 saptamanii aflu ca era o firma fantoma si ca platile se faceau prin cc`uri false. exact dupa 2 zile vreau sa il cumpar de la romarg… dar deja se inregistrase….

  • Florea Cristian 15 Iun 2010, ora 10:15

   asa am patit si eu cu un forum pe .ro. era de la un tip. 5€/viata. dupa calculele mele, 5€/viata era mai bun decat 60€/viata. am cumparat. 3 luni a durat.

   acum, pot sa-l inregistrez, dar n-ar mai merge „afacerea”, ca e fumata de mult

 • Tudor 14 Iun 2010, ora 21:51

  Recomand ca domeniile sa se cumpere direct de la rotld.ro
  detalii pe http://www.staupenet.ro/detinator-web-site.html

  Daca mai ai dubii privind importanta unui domeniu web propriu, intreaba-te de ce altii au ajuns sa-si inregistreze la osim chiar si numele

  In ceea ce privesc serviciile free, intelegi ca nimic nu este gratis. Am intalnit situatii in care se oferea hosting la preturi modice cu unicul scop de a aduna coduri sursa, coduri care erau ulterior folosite in alte proiecte fara consimtamantul proprietarului.

 • Tudor 14 Iun 2010, ora 21:53

  aaa, si inca ceva.

  *.ro este in prezent vandut … pe viata, dar e posibil sa asistam la introducerea unei taxe anuale in viitorul nu prea indepartat

  • Serginho 15 Iun 2010, ora 23:57

   Deja e posibil…

 • Perfu 14 Iun 2010, ora 21:11

  Unii nu se plang cde domenii ca ar fii scumpe , dar o mare parte din ei din pacate prefera hosturile free .

  • Florea Cristian 15 Iun 2010, ora 10:13

   da, intr-adevar, e si aici o problema. fac eforturi si-si cumpara domeniu, apoi cauta disperati hosturi free. de ce ti-ai mai lua domeniu, daca tot pe host free ramai? e chiar atat de scump un pachet de hosting?

 • The Hunter 14 Iun 2010, ora 22:55

  Cunosc si eu astfel de persoane. Daca ar fi dupa mine, mi-as cumpara un domeniu cat mai repede. Dar daca le spui unora ca vrei sa-ti cumperi un domeniu, iti vor spune ca esti cretin si ca de ce ai plati pentru asa ceva (aceasi treaba si in cazul steam-ului…care stiu despre ce e vorba:d)
  Eu am reusit sa obtin domeniul gratis! Lucky me!

 • rivi 15 Iun 2010, ora 00:56

  eu am trecut pe domeniu dupa o luna jumatate. cu putin ajutor, si nu-mi pare rau. e important. ai credibilitate. esti vazut altfel. plus ca din punctul meu de vedere nu se compara cu subdomeniu

 • isshmen 15 Iun 2010, ora 05:10

  La fel ca tine am patit si eu …de multe ori, pana cand mi-am luat un hosting paid.

  Acum o luna am cumparat un script. Era o copie dupa alt site. Am dat pe el aproape 100$, pe forumuri ca digital point se vindea mult mai scump. Dupa ceva timp, urma sa aflu ca „sefii” de unde aveam hostul, mi-au „furat” scriptul si au inceput sa-l vanda.. E POSIBIL ASA CEVA?!?

  In cine sa mai avem incredere? :|

  • Florea Cristian 15 Iun 2010, ora 10:17

   depinde si de unde aveai hosting. daca era firma cu renume, risca sa-si pateze brand-ul si nu facea prostii de genul asta. daca e firma mica, se practica

 • death metal 15 Iun 2010, ora 09:50

  intotdeauna e mult mai eficient si mai sigur sa iti cumperi domeniu propriu. nici macar nu e scump si nu are rost sa te lovesti de mofturile oricarui nesimtit care ofera hosting moca si poate sa iti sterge munca depusa;)

 • Florin 15 Iun 2010, ora 09:56

  intrebare naiva: Tot ce se vede aici e facut de manuta ta sau inca mai lucrezi cu platforma de la WordPress?

  • Florea Cristian 15 Iun 2010, ora 10:18

   ce vezi aici e platforma de la WordPress, cu un template facut cu manuta mea :D

 • Sejururi Grecia 15 Iun 2010, ora 11:11

  si pana la urma care a fost primul tau domeniu ?

  • Florea Cristian 15 Iun 2010, ora 11:20

   focsaniforum.ro

 • Tudor 15 Iun 2010, ora 14:01

  si de ce ai renuntat la el?

  • Florea Cristian 15 Iun 2010, ora 14:17

   n-am renuntat la el. platisem unde nu trebuia. l-am cumparat de la un „bisnitar”, iar in cateva luni am ramas fara el, desi plata pe care-o facusem era, dupa cum zicea el, pe viata (chiar daca vorbeam de doar 5$).

   acum, l-as putea cumpara din nou, dar nu stiu daca se mai merita

   • Tudor 15 Iun 2010, ora 15:10

    focsani – limitat, forum – prefer blog

   • Florea Cristian 15 Iun 2010, ora 15:46

    la vremea aia nu auzisem de bloguri. erau forumurile la moda. si, ma rog, nu prea ma ducea capul de mai mult