Acum poți vedea ce site-uri și aplicații dau date despre tine către Facebook

Facebook a făcut o pagină prin intermediul căreia îți arată ce site-uri și aplicații dau date despre tine către Facebook atunci când le folosești.

Pagina poate fi accesată aici și probabil ți se va cere să te loghezi din nou pe Facebook pentru a putea vedea lista de aplicații și website-uri.

Cum funcționează sistemul

Facebook a dezvoltat în timp o serie de coduri de tracking pe care dezvoltatorii de aplicații sau de website-uri le pot introduce în codul sursă al site-ului sau aplicației pentru a urmări anumite activități pe care le desfășori în momentul în care folosești acea platformă.

Spre exemplu, dacă intri pe un magazin online și cumperi un produs, informațiile despre faptul că tu ai cumpărat acel produs vor fi transmise către Facebook, iar Facebook se folosește de ele pentru a-ți face o profilare mai bună, adică pentru a te băga într-o categorie de oameni interesați de genul acela de produse.

La fel se întâmplă și cu conținutul pe care-l vezi pe YouTube, spre exemplu. Dacă Facebook primește de la YouTube informații cum că tu urmărești multe clipuri tech, știe că ești interesat de tehnologie și se folosește de acele informații pentru a-ți arăta reclame din acea categorie.

Ei bine, deși Facebook obligă toate website-urile și aplicațiile să te anunțe că înregistrează activitățile tale și le trimit către Facebook, e destul de complicat să-ți dai singur seama ce aplicații fac asta. Pentru că de obicei anunțul care spune că se colectează date de la tine și se trimit spre Facebook este ascuns într-un Terms of Service lung de câteva zeci de pagini. Pe care sunt sigur că nu-l citești, cum nici unul dintre noi n-o face.

La ce te ajută să știi ce aplicații dau date despre tine către Facebook

Partea bună la pagina făcută de Facebook pentru a vedea ce aplicații dau date despre tine e că, dacă vrei, poți bloca accesul acelor aplicații la datele tale.

Spre exemplu, eu am descoperit că sunt niște jocuri pe care mi le-am instalat pe telefon și care trimit date despre mine la Facebook, deși eu nu m-am logat niciodată în acele jocuri folosind contul de Facebook și nici n-aș vrea să folosească acele informații pentru a vedea reclame la alte jocuri asemănătoare.

În total sunt 378 de site-uri și aplicații care au trimis date despre mine către Facebook în ultimele 180 de zile.

De reținut e și faptul că dacă blochezi accesul anumitor aplicații sau site-uri la profilul tău de Facebook, sunt lucruri care s-ar putea să nu mai funcționeze pentru tine în cadrul acelor aplicații. Spre exemplu, dacă te loghezi folosind Facebook-ul într-un joc, nu vei mai putea face asta dacă dezactivezi accesul acelui joc la contul tău de Facebook.

Asta spune Facebook că se schimbă în momentul în care setezi ca o anumită aplicație să nu mai aibă acces la contul tău.

Acum poți vedea ce site-uri și aplicații dau date despre tine către Facebook

Sistemul s-a născut în urma scandalului Cambridge Analytica, după ce Mark Zuckerberg a zis că o să înceapă să dezvolte mai multe unelte pentru a arăta mai bine ce se întâmplă cu datele tale personale și cu activitățile pe care le desfășori și cum se folosește Facebook de ele.

Vrei să primești în fiecare săptămână un e-mail cu noutățile din social media? Abonează-te la newsletter dând click aici.

4 Comments

  1. Dan 29 ianuarie 2020
    • Cristian Florea 30 ianuarie 2020
      • Dan 30 ianuarie 2020
      • Cristian Florea 30 ianuarie 2020

Leave a Reply