Web copywriting – meserie de viitor
Despre orice
Nu că ar fi ăsta un subiect nedezbătut, dar unul despre care ar trebui să audă cât mai mulţi, este. Cum media de vârstă a cititorilor blogului meu este pe undeva pe la 16-18 ani, n-ar strica un articol de genul.
Aşadar, de ce cred eu că fiecare elev trebuie să-şi facă blog:
1. Vizibiltate
Te faci mai cunoscut şi mai apreciat în rândul prietenilor, amicilor, colegilor de liceu, profesorilor etc., iar asta s-ar putea să-ţi aducă nişte avantaje la un moment dat.
Totodată, dacă vrei să-ţi găseşti un job, iar angajatorul este un tip care se pricepe cât de cât la online, să nu te mire dacă-ţi caută numele pe Google. Una e să găsească doar contul de Facebook – loc în care verşi toate prostiile posibile şi pe al cărui wall publici tot ce te îndeamnă jocurile s-o faci – şi alta e să găsească şi un blog cu nişte păreri pertinente. Nu ştii când şi de unde sare iepurele.
2. Dezvolţi capacităţi de scriere
Iar prin scriere mă refer atât la aşezarea textelor în pagină, cât şi la modul de exprimare. O să observi că după 100-200 de articole te vei exprima mult mai bine şi îţi vor veni cuvintele mult mai rapid. În plus, vei învăţa să aşezi textul în aşa fel încât să arate aerisit, neobositor şi, cel mai important, îţi vei corecta o grămadă de greşeli de scriere despre care habar nu aveai până să-ţi deschizi un blog.
3. Îţi schimbi modul de gândire
În bine, of cours. Încercând să scrii texte din ce în ce mai bune, din dorinţa de a atrage cât mai mulţi cititori şi de a-i mulţumi cât mai mult pe cei existenţi, o să munceşti la modul de exprimare şi, implicit, la modul de abordare al subiectelor. Asta înseamnă dezvoltare. Şi cine nu vrea asta?
4. Devii un om mai calculat şi mai ordonat
După o anumită perioadă, blogging-ul devine un lucru pe care-l faci în special pentru cititorii tăi. E un fel de job care-ţi place la nebunie şi la care remuneraţia este reprezentată de feedback-ul primit de la alţii.
La nivelul ăla, nu-ţi permiţi să nu scrii pe blog cu zilele, sau cu săptămânile. E ca şi cum ai refuza să te speli o săptămână, pentru că ti-e silă. Principiul e acelaşi: din respect pentru cei din jur, te speli până la urmă.
Aici, faptul că în (aproape) fiecare zi intri pe blog să scrii ceva nou, o să te disciplineze. Nu-ţi vei da seama de asta decât în timp.
5. Îţi faci relaţii, cunoştinţe şi o grămadă de prieteni
Una dintre cele mai mişto chestii la a avea un blog este că, pe lângă faptul că interacţionezi online cu tot felul de oameni, eşti nevoit la un moment dat să te întâlneşti cu ei şi offline. Ei bine, treaba asta e mult mai faină decât sună când o scriu eu aici.
Chiar dacă eşti tipul de om mai antisocial, îţi garantez eu că după un blogmeet vei fi atât de entuziasmat de oamenii pe care i-ai cunoscut, încât vei dori să mai organizezi tu încă o întâlnire, chiar a doua zi. Vei fi plăcut impresionat de faptul că ai găsit oameni pasionaţi de acelaşi domeniu ca şi tine şi vei dori să-i ţii cât mai aproape, că aşa-s prietenii.
14 Comments
In primul rand, ar fi oamenii mai civilizati daca ar avea un blog de calitate si cred ca e foarte bine ca ai deschis subiectul asta.
in al doilea rand, sunt convins ca blogul nu e neaparat un mijloc de socializare, ci un loc in care iti poti expune opiniile si iti poti afirma personalitatea (pentru ca asta iti face placere) si mai putin pentru ca „iti faci o multime de prieteni” sau esti mai vizibili pentru angajatorii de calitate pe care nu ii vei avea oricum inainte sa termini facultatea. suna bine cand o spui dar realitatea e din pacate alta cu angajatorii.
in rest punctele 2, mai ales 3, 4 sunt chiar faine.
pe mine m-ai convins sa imi fac blog(vreodata)!
Să ştii că eu am avut parte e câteva oferte de angajare deşi nici n-am început facultatea. Şi nu, n-am încercat să mă angajez. Ei m-au contactat pe mine.
Mă bucur că te-am convins să-ţi faci blog şi cred că n-ar trebui să mai amâni chestia asta. Timp îţi trebuie, că restul vine de la sine.
De ce nu: poate te alegi si cu o nota mai mare la lb romana :)) Daca ai o profa care tine cont…
Sunt profesori la Educaţie Antreprenorială care le dau copiilor ca temă crearea unui blog. Deci şi acolo ai putea să împuşti o notă dacă e nevoie. :))
Foarte bune motivele.
Mulţumesc!
Mie nu imi place si nu sunt de acord cu acest lucru.
In primul rand, ce ar insemna 400 000 de bloguri in plus, facute de elevii romani avand varsta mentionata de tine?
In al doilea rand, vorbim si de continut. Internetul ar fi impanzit de articole fara niciun rost. Nu toata lumea tine cont de normele gramaticale, iar limba romana ar fi mult mai rau afectata. Sa nu uitam ca nu toate persoanele au o nota decenta la română și știu cum să scrie niște cuvinte precum „de fapt” și „de asemenea”.
Ce ar insemna daca toti ar alerga dupa iepuri sariti din online?
În orice domeniu sunt şi uscături. În toate domeniile poţi excela numai dacă te zbaţi destul. Nu zice nimeni că din 400000 de bloguri vor rămâne toate în picioare. Peste doi ani vor continua să scrie cel mult 100, îţi garantez eu. Iar multitudinea de articole n-ar avea cu ce să te deranjeze pe tine, că nu ţi le bagă nimeni pe gât.
Cât despre limba română, dacă-i un copil destul de inteligent, o să-şi repare greşelile când i se atrage atenţia.
Eu consider ca doar cine are inclinatii ar trebui sa faca asta, si nu oricine! Sunt unii elevi talentati si care cunsoc lb romana cat de cat bine; doar pe ei i-as incuraja. Ce ar insemna sa intri pe net si sa dai numai de texte aiurite, scrise agramat, numai despre tampenii, si asa mai departe! Oricum nu oricine se poate tine de bloging, tot cei mai „ok” or sa ramana in final! restul sa-si iroseasca timpul cum se pricep ei mai bine!
Da, pe asta mizez eu, ca cei mai buni vor ramane. Si de talentat nu cred ca-i nevoie, ca nici eu n-am niciun fel de inclinatii spre scris. Stiu sa scriu cat de cat corect, atat.
Cat despre „ce ar insemna sa intri pe net si sa dai numai de texte aiurite”, iti spun ce le-am zis si celorlalti, ca nu te obliga nimeni sa intri pe blogurile lor. Pe internet poti sa-ti selectezi tu informatia, nu ca la TV, unde urmaresti grila unui anumit post TV fara sa poti interveni.
Prin articolul asta m-ai convins sa scriu mai mult pe blog, mai multe articole personale, care imi cam lipsesc
E important sa scrii foarte mult, ca apoi sa incepi sa te axezi numai pe subiectele care ti se pare tie ca prezinta interes pentru public. Succes!
Treaba asta are efecte pozitive doar pe termen mediu si lung. Ca sa-i raspund lui Mădălin cred că valoarea apare din competiţie. Web-ul românesc este cunoscut tocmai datorită pasionaţilor care fac o treaba al naibii de bună. În tagma asta intră şi Mădălin Blidaru şi intri şi tu Grim. Nu a fost obligatoriu, cel puţin în privinţa mea, ca fiecare elev să facă blog, dar cei ce au făcut-o au primit o notă bună. Dacă nu au făcut blog a fost iarăşi OK, a fost opţiunea lor. Am avut surprize plăcute cum ar fi Camelia Coviltir sau Silviu cu biocelula.wordpress.com.
Blogul Camelilei il apreciez si eu foarte mult. Imi place ca scrie des si ca are talent la insirat cuvinte pe foaie. De blogul lui Silviu abia acum am aflat. Pacat ca n-a mai scris nimic din mai, ca ideea pare interesanta.