iPhone 13 Pro Max Review după 24 de ore de folosire
8 lucruri care epuizează rapid bateria telefonului tău
Acum un an și jumătate ne-am mutat cu chirie într-un apartament nou. Fiind încă pandemie, lucram de acasă, așa că unul dintre primele lucruri de care m-am ocupat a fost să mă asigur că avem viteză potrivită la internet. Am luat legătura cu proprietarul și i-am spus că aș vrea să actualizeze abonamentul de internet și să-l aleagă pe cel cu viteza cea mai mare, că pentru noi viteza e importantă.
Mi-a confirmat că a făcut modificarea și mi-a dat un număr de telefon la care să sun dacă întâmpin probleme. Am testat viteza rețelei atât înainte de modificare, cât și după. Surpiză. Viteza era aceeași. Iar în cea mai îndepărtată cameră din casă tot la fel de prost mergea internetul.
Am sunat la numărul primit, iar cei de la capătul liniei mi-au confirmat că totul e setat pe viteză maximă, de 1 Gbps. La noi nu se vedea așa, pentru că pe Wi-Fi abia prindeam 150 Mbps, deci mult mai puțin decât trebuia. După ce am încercat toate variantele de închidere, deschidere și resetare de router, persoana de la capătul liniei a concluzionat că singura soluție pe care o am e să mă redirecționeze la departamentul tehnic.
Departamentul tehnic mi-a dat soluția în 5 minute. Ea sună cam așa: routerul pe care îl instalăm noi nu poate da Wi-Fi mai rapid de-atât. Dacă vreți Wi-Fi rapid, trebuie să vă cumpărați un router propriu.
Ok, deci eu plăteam cel mai rapid internet din abonament, dar fără un router propriu nu mă puteam bucura de el. Am încheiat povestea instalând routerul meu, dar am rămas cu un gust amar după toată experiența pentru că mi s-a părut aiurea să nu primesc din start un echipament care să poată susține viteza pe care o plăteam.
Toată introducerea asta a fost ca o încălzire pentru informația de mai jos:
Vodafone Romania este prima retea din tara noastra care a primit certificare de la auditorul german independent umlaut pentru reteaua de internet fix. Vodafone Supernet Fibra a primit aceasta certificare pentru cea mai buna experienta de utilizare a internetului fix, pe baza scorului general obtinut in urma evaluarii a peste cinci milioane de esantioane de trafic de internet colectate in perioada martie – august 2021.
Văzând informația asta și având experiența despre care îți povesteam mai sus, am intrat rapid pe site-ul Vodafone să văd ce echipamentele oferă ei când vine vorba de rețeaua de internet fix. Iar pentru rețeaua de 1 Gbps oferă un monstru de router, Giga Wi-Fi Box, care poate susține vitezele acelui abonament chiar și pe Wi-Fi.
Și mi se pare important lucrul ăsta: dacă plătești pentru un serviciu de internet de 1 Gbps, să primești și echipament care să ducă viteza aia, ca să nu mai ai tu niciun stres legat de achiziția unui router extra pentru casa ta. Apreciez faptul că Vodafone investește și în echipamente bune pe care să ți le instaleze în casă, nu doar în rețeaua propriu-zisă. Pentru că degeaba îți aduce un furnizor de internet fibră optică de 1 Gbps la ușă, dacă din momentul ăla tu trebuie să-ți chemi prietenul IT-ist ca să te ajute să ai o conexiune decentă în toată casa.
În contextul ăsta, era de așteptat ca Vodafone să primească certificarea de cea mai bună experiență de utilizare a internetului fix, pentru că fiecare pachet achiziționat de la ei vine și cu un router pe măsură, care nu-ți limitează în niciun fel experiența.
Ce mi se mai pare util de știut e felul în care au fost făcute testele:
Spre deosebire de metodele actuale de „ranking” a serviciilor de internet fix, bazate pe teste de viteza initiate in mod voit de catre un client/operator de la un terminal (laptop, calculator, tableta, telefon) catre o destinatie fixa de internet (cum ar fi serverele Ookla sau Netograf) prin intermediul unei aplicatii dedicate (i.e. Ookla Speed Test), metodologia folosita de umlaut este una de tip crowdsourcing.
Aceasta se bazeaza pe analiza sesiunilor de internet efectuate de clienti, in orice moment din zi, catre destinatiile de internet pe care acestia le acceseaza zilnic. Datele referitoare la calitatea sesiunii de internet si a canalului de Wi-Fi utilizat de terminalul respectiv, in casa si la birou, precum si sustenabilitatea acestor parametri tehnici pe toata durata sesiunii de internet efectuata de client sunt culese direct.
Aceasta metodologie permite o evaluare reala, end-to-end, a experientei unui client cu serviciile de internet fix. Volumul sesiunilor de internet analizate este extrem de mare astfel ofera o relevanta crescuta din punct de vedere volum si numar de clienti. Rezultatele oferite de umlaut au la baza un volum de 5 milioane de sesiuni de internet culese in perioada martie-august 2021.
Practic, umlaut a verificat 5 milioane de sesiuni de internet, dar fără să le spună oamenilor să stea mai aproape de router sau să folosească cel mai rapid device din casă pentru test, ci au lăsat persoanele să folosească internetul așa cum o fac în mod obișnuit și au analizat experiența lor așa cum e ea.
Unii au accesat netul din cel mai îndepărtat dormitor față de router, alții din sufragerie, bucătărie și așa mai departe. Media care a rezultat din cele 5 milioane de sesiuni a făcut ca Vodafone să obțină un scor total de 866 puncte dintr-un maxim de 1.000 de puncte, cu un avans de 24 de puncte față de următorul clasat și de 239 de puncte față de operatorul situat pe ultimul loc.
Mai multe detalii despre serviciile de internet fix de la Vodafone găsești aici.