De ce sportul nu mai este ca în trecut?

Când vine vorba de sport, trăim din amintiri. Sportivii de astăzi parcă nu mai sunt în stare de niciun fel de rezultat mondial notabil. Sau bine, câştigăm, dar parcă nu mai sunt românii ce erau odată.

Ne amintim de Steaua lui ’86, de Hagi, de Doroftei, de Nadia Comăneci, Ion Ţiriac, Ghiţă Mureşan şi mulţi alţii, dar dacă ar fi să analizăm situaţia de acum a României la vreun campionat internaţional, ne dăm seama că mai bine trăim cu amintirile din trecut.

Repet, nu spun că acum nu ne descurcăm la olimpiade şi alte concursuri din afară, dar parcă nu e ca înainte. Acum aducem una-două medalii la un concurs şi ne mulţumim cu atât, iar altădată se auzea „Romania” din gurile tuturor pentru că rupeam tot în materie de sport.

Ce s-a întâmplat cu noi? O să spuneţi că sunt alte vremuri. Da, sunt alte vremuri, dar noi în loc să evoluăm, nu facem decât să involuăm.

În materie de atletism, de ce aleargă kenyenii mai bine decât românii? Unii cercetători spun că fibra negrilor e mai bună decât a albilor. Dar de ce deabia acum, în ultimii 10-20 de ani e aşa? Ăia sunt muritori de foame în triburile lor, iar noi avem de toate şi tot noi suntem cei de pe locurile 2-3-5. Cum se poate aşa ceva?

Din păcate, tocmai pentru că noi avem de toate greşim. Mă gândesc şi eu că cei din Kenya n-au atât de multă poluare acolo, ca şi noi. Ei, dacă fumează, bagă în ei doar ierburi nu atât de dăunătoare în comparaţie cu tutunul. Ei nu se droghează, nu pierd nopţile prin cluburi şi nu-şi sparg ficatul cu tot felul de combinaţii de alcool. Dar astea-s doar scuze, nimic altceva.

Ce trebuie să facem acum? Luptăm ca să ajungem ca altă dată sau stăm şi trăim cu amintirile rezultatelor din trecut? Ca omul care alege ce-i mai uşor în viaţă, ne izolăm şi ne îndreptăm spre a doua variantă.

Lasă un comentariu

16 comentarii

 • PanTeraS 30 Ian 2010, ora 16:33

  Nustiu… Avem si acum cativa, dar nu la fel ca acum mult timp… In mare, nu mai suntem la fel de competitivi ca acum multi ani.

 • Ioana 30 Ian 2010, ora 17:05

  Taci.Romania investeste in fotbal.
  .-= Ultimul articol al lui Ioana – Împreună-Anna Gavalda =-.

  • Grim_Cris 30 Ian 2010, ora 19:21

   @Ioana, fotbalul a ajuns jignitor de prost. si da, Romania investeste (doar) in fotbal

   • Stefan Oancea 30 Ian 2010, ora 21:55

    @Grim_Cris, aici, zau ca te contrazic.
    1. foarte bun articolul, bravo!
    2. dar la partea cu „romania investeste doar in fotbal” … :) iti spun clar si sigur ca nu investeste absolut deloc in fotbal!
    fac fotbal profesionist de 10 ani si am ajuns sa-mi platesc singur analizele si STAMPILA de joc a medicului sportiv. chestia asta normal trebuie s-o faca clubul .. dar .. „ca sa facem economie” ni le platim singuri. o viza de joc e undeva pe la 25 de lei. cata economie poti sa faci frate? …

    in niciun sport nu se investeste. nicaieri nu sunt conditii. aceleasi echipamente de acum 50 de ani pe care le-au purtat si bunicii bunicilor mei …

    daca patronii de fotbal cumpara jucatori de fotbal de afara .. nu se cheama chiar investitie. e cam cu doua taisuri. (asa o vad eu) insa, fiecare are dreptul la libera exprimare

   • Grim_Cris 30 Ian 2010, ora 23:40

    @Stefan Oancea, da, dar uite: lotul de atletism (incluzandu-i si pe cei care au fost la Olimpiada la Beijing) s-a cam dus dracului din lipsa de fonduri si pe multi i-a trimis acasa.

    La fotbal nu stiu cum e, dar in Divizia A si, de cele mai multe ori, B, se dau bani ca lumea. Aici, ca sa participi la Olimpiada inseamna sa fii unul dintre cei mai buni (echivalentul Diviziei A ca sa spunem asa) si nu te tine in cantonament pentru ca nu-s fonduri? Se poate asa ceva?

   • Stefan Oancea 30 Ian 2010, ora 23:54

    @Grim_Cris, in fotbal „se investeste” la liga I, II (divizia a, b) dar in rest … nimic.

    am un coleg de clasa, 93 ca noi, are salariu la echipa mare: 1 milion jumatate. are colegi de 22 de ani care au acelasi salariu ca el :| tu iti dai seama? ce poti sa faci cu 1 milion jumate la varsta de 22 de ani ?:|

    d-aia avem o echipa nationala .. de ne este si rusine cu ea .. ca nu investim acolo unde ar trebui, pentru ca ‘a investi’ in copii si juniori .. inseamna timp. iar .. nimeni nu are timp si toti vor sa le pice champions league in curtea stadionului asa .. pe bani putini si daca s-ar putea in fiecare zi.

   • Grim_Cris 31 Ian 2010, ora 09:07

    @Stefan Oancea, 150 de lei nici macar nu se poate numi salariu. poate indemnizatie sau nu stiu … o alocatie mai mare.

    in Romania, din sport n-ai cum sa-ti castigi existenta decat foarte foarte greu

 • Anarchy at Pasalacqua 30 Ian 2010, ora 17:30

  cei din Kenya au mai multa ambitie ca noi.
  .-= Ultimul articol al lui Anarchy at Pasalacqua – Vara trecuta =-.

  • Grim_Cris 30 Ian 2010, ora 19:22

   @Anarchy at Pasalacqua, ei cu un titlu de campion mondial scot din foame tot tribul. noi ne bucuram, aparem in presa 1-2 zile si gata, lumea uita de noi

 • Claudiu 30 Ian 2010, ora 17:02

  Din pacate asa este, involuam in sport. Iar la noi, sportul nu mai este promovat… chiar am scris despre asta pe blog. :D
  .-= Ultimul articol al lui Claudiu – Cum să păcăleşti HI5-ul =-.

 • 92lucia 30 Ian 2010, ora 18:44

  Ideea e ca nici nu mai sunt stimulati de la nivel de juniori cum erau inainte, si ti-am spus eu tie cum sta treaba si de ce sunt atat de invidioasa pe tine:)). Mama mea, inainte sa ramana la un sport a incercat vreo 3-4 si nu a fost nevoita sa dea un ban niciodata nici pentru echipamente, nici pentru antrenor. Nu mai faci sport de placere in ziua de azi.
  .-= Ultimul articol al lui 92lucia – M-am mutat =-.

  • Grim_Cris 30 Ian 2010, ora 19:23

   @92lucia, in Kenya crezi ca sunt stimulati cumva? aia alearga in picioarele goale zeci de kilometri pe zi, doar pentru a-si implini visul. Iar noi ne cacam pe noi, daca am ajuns la nivel de lot primim echipament, bursa olimpica si toate cele si parca tot nu ne vine sa alergam cat ei

 • Rayo 31 Ian 2010, ora 00:58

  ai uitat de Bute :P plus ca Tiriac nu prea a fost cine stie ce jucator de tenis ;) poate vroiai sa zici Ilie Nastase
  .-= Ultimul articol al lui Rayo – Sorinel Pustiu – Bomba bombelor =-.

  • Grim_Cris 31 Ian 2010, ora 09:10

   @Rayo, atat el cat si Ilie Nastase au castigat Roland Garros-ul, deci e si el un jucator foarte bun de tenis

 • Andrei 31 Ian 2010, ora 14:58

  Kenyenii sunt obisnuiti sa alerge cand ii fugaresc tigri p’acasa. Ala antrenament, nu crangu din Petresti!