Despre bule.ro, sau de ce am impresia că au început cu stângul

Probabil cu toţii aţi auzit de bule.ro. Dacă nu, găsiţi aici o prezentare mai mult decât completă.

Pe scurt, este un fel de platformă de blogging, sau un fel de Tumblr românesc (ca să apelez la comparaţia folosită de Eugen în articolul său). Este o metodă rapidă şi foarte simplă prin care te poţi face auzit. Dacă setările de la wordpress.com sunt prea multe pentru tine, bule.ro ar trebui să fie platforma de care ai nevoie. Momentan, se află în perioada de Beta Testing, iar lansarea oficială este miercuri, pe 12 mai.

De ce spun că au început cu stângul? Pentru că Beta Testing-ul ăsta are nişte condiţii pe care eu, personal, nu le înţeleg. În primul rând, poţi testa bule.ro numai pe bază de invitaţie. Dacă primeşti una şi îţi faci cont, ai la rândul tău 5 invitaţii pe care le poţi dai cui vrei. Din punctul meu de vedere, numai un site care şi-a câştigat deja un nume pe internet ar trebui să adopte metoda invitaţiilor. Dacă eşti la început, e bine să laşi userii să intre fără să le ceri ceva. Totuşi, datorită sistemului de invitaţii, au reuşit să creeze o doză de mister în ceea ce fac ei, de-aia oamenii au devenit curioşi, iar mailurile s-au trimis ca pâinea caldă, cel puţin în ultimele zile.

Al doilea lucru care nu-mi convine (probabil, o greşeală mai mare decât cea cu invitaţiile), este că nimeni nu-ţi poate vedea bulele fără a avea cont. Adică ai un blog pe care îl poţi vedea doar tu şi cei care au cont acolo. E ca şi cum v-aş pune să vă faceţi cont pe blogul meu ca să-mi citiţi articolele. Iar interesul vostru tinde spre zero, pentru că se presupune că sunt nou în blogosferă, deci nu ştiţi nimic despre mine. Adică ce rost are să mai pierdeţi câteva minute din viaţă ca să vă faceţi un cont?

Tipii merg pe ideea că e Beta Testing, de-aia e bine ca numai cei din interior să vadă ce se întâmplă acolo (sau aşa am dedus eu din toată treaba asta). Mie mi se pare o prostie, sincer. Decât să te caci pe tine cu Beta Testing-ul, mai bine porneai proiectul direct pe 12 mai, că până atunci, jumătate din utilizatori se plictisesc deja de platformă. În plus, ideea de „testing” mă duce cu gândul la faptul că platforma trebuie încercată în adevăratul sens al cuvântului, de oricine, din orice ţară, sau orice browser, nu doar din Admin Panel.

Apropo, dacă vă omoară curiozitatea, am 4 invitaţii disponibile.

Lasă un comentariu

10 comentarii

 • Florin M. 29 Apr 2010, ora 16:23

  Sincer, nu-i văd rostu :)

 • A.Faith 29 Apr 2010, ora 16:29

  „Din punctul meu de vedere, numai un site care şi-a câştigat deja un nume pe internet ar trebui să adopte metoda invitaţiilor”

  argumentul tău nu stă în piciore pentru tocmai pentru că acest concept cunoscut sub numele de „private beta-testing” mizează pe un grup restrâns de oameni curioși, de preferat care au ceva cunoștințe în domeniu, care să ofere prima rundă de feedback. Altfel, s-ar putea un hype (reclamă exagerată) și serverele/serviciul/sistemul s-ar putea să crape și atunci ar avea parte de un failure at launch.

  Știu că romgleza sună ca naiba, dar termenii folosiți sunt cei mai concreți pe care i-am găsit.

  Oricum, fiecare proiect are nevoie de acel timp de câteva luni pentru a vedea încotro se îndreaptă și cred că orice verdict e prematur în condițiile de față.

  Mingea e în terenul echipei din spatele proiectului, deci multă baftă și la mai mare!

  iar partea cu site-urile mari care acceptă noi membrii doar pe bază de invitație e valabilă doar pentru cluburile exclusiviste care „vând” ceva ce nu se găsește pe toate drumurile. altfel, e ca și cum ai tăia avântul unui alergător și te-ai aștepta să depășească recordul mondial la 100 de m.

  • Florea Cristian 29 Apr 2010, ora 16:44

   intr-adevar, beta testing-ul, prin definitia oferita de wikipedia, cam asta inseamna, sa lasi proiectul sa functioneze pe un grup restrans de oameni. totusi, de la a lasa un grup sczazut de curiosi sa testeze proiectul, pana la a nu permite oamenilor fara cont sa viziteze blogurile nou create, e cale lunga. oricum, este alegerea lor. sa vedem cum va fi de pe 12 mai incolo

 • A.Dragos 29 Apr 2010, ora 17:17

  Au vrut sa se asemene mai mult cu Tumblr cred insa nu le-a resuit prea bine. Cum ai spus si tu ar trebui sa se vada bulele si fara un cont deja existent, ar fi mult mai simplu si ar castiga mult mai multi cititori .

 • Zoly 29 Apr 2010, ora 19:03

  Ai dreptate :)), un inceput penibil. Pana si pe trackere se stie ca prima data nu ai nevoie de invitatie…
  Dupa ce ca abea a aparut sa ma chinui sa ma si inregistrez. Mai bine ma lipsesc.

 • Marius Moga 29 Apr 2010, ora 19:18

  Am primit si eu o invitatie pe bule.ro si pot sa spun ca va avea un segment aparte al publicului. Nu vad vreun blogger actual ar renunta la wordpress sau blogspot pentru bule.

  Dar probabil scopul lor este de a atrage cititorii care isi doresc si eu un blog mai usor de accesat si de intretinut.

  Legat de lansare, o sa vedem daca au inceput bine sau nu curand.

 • Malina 29 Apr 2010, ora 23:07

  Cu siguranţă nu aş renunţa la wordpress pentru altceva… de abia am scăpat de blogger :)!
  Dar totuşi are un nume foarte interesant…:D

 • RiviOnze 30 Apr 2010, ora 01:07

  eu nu inteleg de ce trebuie sa fie ceva mai simplu ca blogspot sau wordpress. eu unu nu as vrea sa citesc un blog al unuia care nu e in stare sa se descurce sa posteze de pe platformele consacrate, pe motiv ca sunt prea complicate.

 • Alexandru 4 Mai 2010, ora 13:52

  Se poate vedea de afara asa e doar in beta testing … sa vezi bulele nu trebuie sa ai cont.

  • Florea Cristian 4 Mai 2010, ora 14:07

   ai vazut tu bulele fara cont? n-as crede. tuturor le apare textul „Bule.ro este în perioada de Beta Testing. Poţi accesa pagina dorită numai dacă ai deja cont pe Bule.ro sau dacă ai un cod de Beta Tester cu care îţi poţi face blog.” atunci cand vor sa vada bulele cuiva