Despre WordPress şi update-uri

Astăzi, WordPress ne-a încântat cu un nou update. Este vorba despre versiunea 3.0 a scriptului, o varianta pe care eu cel puţin o aştept de foarte mult timp.

În acest articol nu vreau să vorbim despre cum se face update-ul, sau cu ce-a venit nou WordPress 3.0, ci, mai degrabă, despre motivele pentru care ar trebui să faci update-urile fără să stai pe gânduri.

Securitate sporită

Dacă varianta ta de WordPress încă se mai află pe la versiunea 2.8, sau mai mică, unul dintre motivele pentru care ar trebui să faci update ar fi securitatea. Blogul tău este mai uşor de spart dacă rulezi pe o versiune mai veche de WordPress.

E ca şi cum ai rula pe un antivirus updatat în 2008. Din 2008 până acum, au mai apărut mii de viruşi, iar pentru că antivirusul tău nu e updatat, îi vede ca fişiere normale, neinfectate.

Aşa şi cu WordPress. Hackerii au evoluat destul de mult în ultimii ani, iar dacă tu rulezi pe o versiune care a apărut anul trecut, s-ar putea să te trezeşti că până şi un copil de clasa a V-a îţi poate sparge blogul.

New features

Fie că vii de la o versiune mult mai veche de WordPress (cum ar fi 2.6), sau că vii de la cea care a fost înaintea lui 3.0, vei observa şi te vei bucura de noile features pe care le oferă scriptul. Dacă nu ştii despre ce e vorba, n-ar strica puţină documentaţie.

Compatibilitatea pluginurilor

Pluginurile se updatează periodic, în funcţie de noile versiuni pe care le scoate WordPress-ul, pentru că vor să fie funcţionabile întotdeauna şi să profite de fiecare feature pe care-l aduce scriptul.

Dacă tu încă stai pe versiunea 2.8, iar pluginul este făcut să funcţioneze în totalitate pe 3.0, s-ar putea să te trezeşti cu setări care sunt degeaba acolo şi să-ţi dai pumni în cap pentru că nu ştii de ce nu se întâmplă nimic atunci când schimbi nu-ştiu-ce opţiune. Acum ştii, ceea ce-ţi oferă pluginul, nu este suportat de versiunea ta de WordPress.

Totuşi, de ce n-ai face update-ul?

WordPress-ul nu este ca Windows-ul piratat pe care rulezi, adică atunci când îi faci update să fie mari şanse ca cei de la Windows să descopere că n-ai o copie Genuine şi să nu-l mai poţi folosi ca lumea. WordPress este un script freeware, iar update-urile sunt făcute ca să îmbunătăţească platforma pe care tu-ţi rulezi blogul, nu ca să te prindă şi să facă mişto de tine.

Aşadar, ce te-ar putea determina să nu faci update?

10 Comments

 1. Serginho 18 iunie 2010
  • Cristian Florea 18 iunie 2010
 2. A.Dragos 18 iunie 2010
 3. Shmen 19 iunie 2010
 4. Florin 19 iunie 2010
  • Cristian Florea 19 iunie 2010
 5. Marius Moga 19 iunie 2010
  • Cristian Florea 19 iunie 2010
   • Marius Moga 19 iunie 2010
 6. Grafiko 21 iunie 2010

Leave a Reply