Dezavantajul dispariţiei presei scrise

Ieri, la facultate, l-am întrebat pe unul dintre profesori ce părere are despre FOMO (Fear of Missing out), adică teama de a nu pierde ceva. Şi dacă tot am început, am făcut şi o legătură cu News Feed-ul de pe Facebook, spunându-i că atunci când cineva stă şi dă scroll pe Facebook fără să caute ceva anume, e de fapt un fel de teamă de a nu pierde un lucru important în multitudinea de update-uri postate acolo. E o teamă inconştientă, dacă vreţi, dar eu chiar cred că e acolo.

ziarDin una în alta, am ajuns la o discuţie despre importanţa ziarelor pe print şi ne-a mărturisit că din punctul dumnealui de vedere, problema cea mai mare a faptului că dispar ziarele din print e că nu se mai pot face arhive cu ziarele. Nu poţi să te abonezi 5 ani la un ziar şi apoi să spui că ai o colecţie cu evoluţia ziarului respectiv în ultimii 5 ani. Iar peste 50 de ani, să scoată un moşulică un ziar din colecţie şi să-şi amintească cu drag de vremurile demult apuse. Nu, online-ul nu-ţi permite asta. Şi nu-i uşor nici să găseşti un material apărut într-un ziar online acum vreo câţiva ani, că site-urile ziarelor nu prea pun accent pe arhive, când trebuie vândut conţinutul proaspăt.

Pe moment, trebuie să recunosc, mi-am zis că e un motiv bun pentru care să-ţi doreşti să nu moară printul. În online, nu ştii dacă laşi ceva în urmă, pentru că nu ştii ce se va alege peste 30 de ani din mediul ăsta. În plus, e mai greu să faci o colecţie cu articolele unui site care nu-ţi aparţine.

Apoi m-am mai gândit puţin la posibilitatea arhivării ziarelor de azi şi am ajuns la concluzia că nici n-ai avea de ce să faci asta. De ce aş salva o arhivă cu presa? Ca să le arăt nepoţilor cine a fost Bianca Drăguşanu? No, thanks!

sursa foto

Tags:

6 Comments

  1. Ekart Dragos Ioan 13 ianuarie 2014
    • Cristian Florea 13 ianuarie 2014
  2. Cristi IRIMIA 13 ianuarie 2014
    • Cristian Florea 13 ianuarie 2014
  3. Gabriel Ursan 18 ianuarie 2014
    • Cristian Florea 18 ianuarie 2014

Leave a Reply