Ce ne-am mai pozat şi distrat la #instameetRO
O idee de backup când baza ta de date e prea mare
Ieri, la facultate, l-am întrebat pe unul dintre profesori ce părere are despre FOMO (Fear of Missing out), adică teama de a nu pierde ceva. Şi dacă tot am început, am făcut şi o legătură cu News Feed-ul de pe Facebook, spunându-i că atunci când cineva stă şi dă scroll pe Facebook fără să caute ceva anume, e de fapt un fel de teamă de a nu pierde un lucru important în multitudinea de update-uri postate acolo. E o teamă inconştientă, dacă vreţi, dar eu chiar cred că e acolo.
Din una în alta, am ajuns la o discuţie despre importanţa ziarelor pe print şi ne-a mărturisit că din punctul dumnealui de vedere, problema cea mai mare a faptului că dispar ziarele din print e că nu se mai pot face arhive cu ziarele. Nu poţi să te abonezi 5 ani la un ziar şi apoi să spui că ai o colecţie cu evoluţia ziarului respectiv în ultimii 5 ani. Iar peste 50 de ani, să scoată un moşulică un ziar din colecţie şi să-şi amintească cu drag de vremurile demult apuse. Nu, online-ul nu-ţi permite asta. Şi nu-i uşor nici să găseşti un material apărut într-un ziar online acum vreo câţiva ani, că site-urile ziarelor nu prea pun accent pe arhive, când trebuie vândut conţinutul proaspăt.
Pe moment, trebuie să recunosc, mi-am zis că e un motiv bun pentru care să-ţi doreşti să nu moară printul. În online, nu ştii dacă laşi ceva în urmă, pentru că nu ştii ce se va alege peste 30 de ani din mediul ăsta. În plus, e mai greu să faci o colecţie cu articolele unui site care nu-ţi aparţine.
Apoi m-am mai gândit puţin la posibilitatea arhivării ziarelor de azi şi am ajuns la concluzia că nici n-ai avea de ce să faci asta. De ce aş salva o arhivă cu presa? Ca să le arăt nepoţilor cine a fost Bianca Drăguşanu? No, thanks!
7 Comments
Problema de arhivare se poate pune si la bloguri (dar aici cat de cat mai se face ceva). Daca ziarele s-ar inspira in online din bloguri si structura lor ar avea numai de castigat.
Da, cam aceeaşi problemă e şi la blog. Diferenţa e că blogurile n-au apărut niciodată în variantă print, de-aia n-am dus discuţia chiar atât de departe. :))
De ce te-a dus gândul fix la Bianca Drăguşanu? :) Aici e toată „cheia” ;) De exemplu, din câte ştiu, în ediţia print a Gazetei sporturilor nu vei găsi nici o referire la Bianca Drăguşanu, indiferent cât de bine sau rău joacă (fostul) prietenul ei, Adrian Cristea! ;) Sigur, nu e de conceput sau de dorit o arhivă a unui tabloid din România, dar există ziare print care merită păstrate (Gazeta, Dilema veche etc.)
Noi discutam despre dispariţia ziarelor din print la modul general. Sigur că încă mai găseşti vreo două-trei ziare care să fie ok, că încă n-a murit printul, dar dacă te duci la un chioşc de ziare şi le cumperi pe primele 5 pe care le vezi, s-ar putea ca 4 dintre ele să te întâmpine cu ce-a mâncat ultima oară nu-ştiu-ce vedetă.
Eu știam că există un fel de web history la nivel de site pe care îl poți accesa – bine, dacă cei care se ocupă cu asta vor mai exista și peste 30 de ani.
Dar la cât de mult se publică, e o muncă tare complicată să găseşti ceva în acel web history.