Din plăcerile mersului pe bicicletă prin Bucureşti

Se întâmplă atâtea lucruri neplăcute în traficul din Bucureşti în momentul în care te hotărăşti să ieşi cu bicicleta, încât atunci când le povesteşti prietenilor cum arată o zi normală pentru tine, te întreabă de ce continui să mai pedalezi. Pentru că majoritatea articolelor care relatează momente din trafic sunt negativiste (sau, mă rog, arată cât de needucaţi sunt unii), am hotărât să scriu eu unul cu lucruri pozitive (iar dacă mai ştiţi şi voi altele, vă rog să lăsaţi link-urile în comentarii).

Avem, aşadar, următoarele:

1. E grozav să simţi că faci parte dintr-o comunitate. E incredibil cum te saluţi cu anumiţi biciclişti prin trafic fără să vă cunoaşteţi. Simplul fapt că aveţi aceeaşi pasiune vă face prieteni, iar ăsta e mare lucru.

2. Printre toţi şoferii needucaţi care simt că le invadezi teritoriul dacă mergi cu bicicleta pe carosabil, sunt şi cei educaţi care:
» dacă te văd în oglindă şi-şi dau seama că n-ai loc printre ei şi bordură, fac tot posibilul să se dea din calea ta, chiar şi când stau la semafor şi n-au prea mult loc de desfăşurare;
» dacă vor să intre într-o intersecţie, se opresc să se asigure, apoi văd că tu vii de pe drumul cu prioritate, se dau puţin înapoi, pentru că ştiu că tu trebuie să stai pe partea dreaptă şi ţi-e incomod să-i ocoleşti.
» dacă vor să vireze la dreapta pe o străduţă lăturalnică, aşteaptă să treci tu şi abia apoi virează, în loc să se bage în faţa ta.
» dacă vor să intre într-o intersecţie unde tu ai prioritate şi încetineşti ca să-i laşi să treacă, iţi mulţumesc, deşi nu ai făcut mare lucru pentru ei.

3. E tare uşor să ajungi din punctul A în punctul B.

Ieri am ajuns la birou în 9 minute (mergând cu ~25km/h, adică normal, fără să trag de mine). Cu metroul, cel mai bun timp scos a fost de 27 de minute, iar cu RATB-ul nu există cursă directă.

4. Când îi vezi pe alţii cum aşteaptă la cozi interminabile la semafor, iar tu treci pe lângă coloană fără să te stresezi şi să pierzi timpul. Faptul că poţi pleca de pe loc în momentul în care s-a făcut verde la semafor, e grozav.

5. Faci mişcare şi nu poluezi în plus. Pentru mine contează foarte mult mediul în care activez, iar dacă pot să contribui la păstrarea lui cu cât mai puţine noxe, cu atât mai bine. În plus, făcând mişcare zilnic, sunt sigur că duc o viaţa mai sănătoasă decât cei care stau doar în scaun toată ziua.

put the fun between your legs

9 Comments

  1. Moldov Enescu 16 mai 2013
  2. Moga Florin Marius 17 mai 2013
    • Moldov Enescu 17 mai 2013
    • Cristian Florea 17 mai 2013
  3. Marius Balaban 17 mai 2013
  4. omulvaly 17 mai 2013
    • Cristian Florea 18 mai 2013

Leave a Reply