Din plăcerile mersului pe bicicletă prin Bucureşti

Se întâmplă atâtea lucruri neplăcute în traficul din Bucureşti în momentul în care te hotărăşti să ieşi cu bicicleta, încât atunci când le povesteşti prietenilor cum arată o zi normală pentru tine, te întreabă de ce continui să mai pedalezi. Pentru că majoritatea articolelor care relatează momente din trafic sunt negativiste (sau, mă rog, arată cât de needucaţi sunt unii), am hotărât să scriu eu unul cu lucruri pozitive (iar dacă mai ştiţi şi voi altele, vă rog să lăsaţi link-urile în comentarii).

Avem, aşadar, următoarele:

1. E grozav să simţi că faci parte dintr-o comunitate. E incredibil cum te saluţi cu anumiţi biciclişti prin trafic fără să vă cunoaşteţi. Simplul fapt că aveţi aceeaşi pasiune vă face prieteni, iar ăsta e mare lucru.

2. Printre toţi şoferii needucaţi care simt că le invadezi teritoriul dacă mergi cu bicicleta pe carosabil, sunt şi cei educaţi care:
» dacă te văd în oglindă şi-şi dau seama că n-ai loc printre ei şi bordură, fac tot posibilul să se dea din calea ta, chiar şi când stau la semafor şi n-au prea mult loc de desfăşurare;
» dacă vor să intre într-o intersecţie, se opresc să se asigure, apoi văd că tu vii de pe drumul cu prioritate, se dau puţin înapoi, pentru că ştiu că tu trebuie să stai pe partea dreaptă şi ţi-e incomod să-i ocoleşti.
» dacă vor să vireze la dreapta pe o străduţă lăturalnică, aşteaptă să treci tu şi abia apoi virează, în loc să se bage în faţa ta.
» dacă vor să intre într-o intersecţie unde tu ai prioritate şi încetineşti ca să-i laşi să treacă, iţi mulţumesc, deşi nu ai făcut mare lucru pentru ei.

3. E tare uşor să ajungi din punctul A în punctul B.

Ieri am ajuns la birou în 9 minute (mergând cu ~25km/h, adică normal, fără să trag de mine). Cu metroul, cel mai bun timp scos a fost de 27 de minute, iar cu RATB-ul nu există cursă directă.

4. Când îi vezi pe alţii cum aşteaptă la cozi interminabile la semafor, iar tu treci pe lângă coloană fără să te stresezi şi să pierzi timpul. Faptul că poţi pleca de pe loc în momentul în care s-a făcut verde la semafor, e grozav.

5. Faci mişcare şi nu poluezi în plus. Pentru mine contează foarte mult mediul în care activez, iar dacă pot să contribui la păstrarea lui cu cât mai puţine noxe, cu atât mai bine. În plus, făcând mişcare zilnic, sunt sigur că duc o viaţa mai sănătoasă decât cei care stau doar în scaun toată ziua.

put the fun between your legs

Lasă un comentariu

10 comentarii

 • Moldov Enescu 16 Mai 2013, ora 16:28

  Ar trebui sa pui si partile nasoale, cum ar fi posibilitatea, destul de mare, sa-ti fure un tigan bicicleta

 • Moga Florin Marius 17 Mai 2013, ora 09:55

  Chiar dacă ar fi destule părţi negative atunci când te dai cu bicicleta prin oraş şi eu prefer să văd doar părţile bune. Fac cam 30 km pe zi prin Oradea şi sincer n-am luat nici macar un claxon în ultima lună, nu m-am simţit în pericol sau „agresat” de ceilalţi participanţi la trafic. Parcă mă îngrozesc mai mult o parte din ceilalţi biciclişti, pe care îi doare în cot de reguli si se pun singuri in pericol.

  Cum să îţi fure ţiganii bicicleta? Pe timp de zi, prin oraş, un antifurt cât mai bun, de preferat un u-lock, seara, sus pe balcon.

  • Moldov Enescu 17 Mai 2013, ora 15:24

   Cum sa-ti fure tiganii bicicleta? Vino in Bucuresti si infasora-o in lant si dupa 5 minute nu mai e acolo. Cunosc multe cazuri ca asta. In rest, pi șa oștenii mei, ca e mai bine decat in masina.

  • Cristian Florea 17 Mai 2013, ora 15:25

   Moldovenescu zice bine: în Bucureşti chiar se fură foarte multe biciclete. U-lock-ul este extrem de util, dar în faţa hoţilor, uneori, nici el nu-i de-ajuns. Dacă ai o biclă frumoasă, U-Lock-ul îl face pe hoţ să se chinuie s-o desfacă, dar nu-l împiedică s-o fure, chiar şi în timpul zilei.

   Spor la pedalat!

 • Marius Balaban 17 Mai 2013, ora 11:25

  Scapi de stres. Asta-i una importanta

 • omulvaly 17 Mai 2013, ora 17:45

  eu am ramas fara incisivi din cauza unei combinatii proaste : eu pe bicicleta, drum cu prioritate , am fost lovit de un taximetrist care era si un pic tigan ! anul acesta o calaresc doar pe trotuarele distruse ale Focsaniului !

  • Cristian Florea 18 Mai 2013, ora 08:44

   Eu prin Focşani n-am avut încă ocaza să pedalez pe stradă. Sper să fie ok când am să fac asta, totuşi.