Diplomele nu-s bune de nimic. Ce ai tu în plus faţă de ceilalţi?

ce ai tu in plus fata de ceilaltiÎntotdeauna mi-au plăcut vorbele „stand out from the crowd” şi „get out of the box”, pentru că ele sunt cele care te motivează destul încât să încerci să ieşi din mediocritate şi să te diferenţiezi cumva.

Zilele astea, în timp ce mă îndreptam spre facultate, mă gândeam că poate doar un sfert din cei care au început facultatea în acelaşi loc cu mine o vor termina şi că acest lucru nu va face decât să ofere mai multe şanse de afirmare celor care într-adevăr s-au străduit să treacă peste toate examenele. Totodată, nimeni nu garantează nimănui vreun loc de muncă în zilele noastre. Diplomele sunt degeaba dacă tu eşti ca toţi ceilalţi, cel puţin aşa cred eu.

Dacă o să fim 20 de persoane cu aceeaşi meserie scrisă pe diplomă şi vrem să ne angajăm în acelaşi loc, cum se va face diferenţierea? După note? Mi s-ar părea penibil, pentru că un tocilar nu va şti niciodată să gândească şi în afara ariei de studiu. Proabil nu va fi creativ deloc şi nu va aduce un plus companiei la care lucrează.

Notele, deci, nu sunt întotdeauna cele care fac diferenţa, dar atunci ce-o să-i diferenţieze pe cei 20?

Aş spune că inteligenţa şi spiritul practic, dar nimeni nu-ţi poate evalua aceste abilităţi la o depunere de CV. Atunci cum rămâne cu angajarea?

Din punctul meu de vedere, e bine să fii întotdeauna cu un pas înaintea celorlalţi. Dacă tu îi poţi arăta angajatorului că te pricepi la ceva fără ca el să te întrebe de lucrul acela, de ce să n-o faci?

Din cei 20, dacă 3 dintre ei au blog, iar angajatorul le caută numele tuturor pe Google înainte de a lua hotărârea finală, cine crezi că o să fie chemat la interviu?

Apropo, cum i-ai arăta tu unui angajator că eşti mult mai bun decât scrie pe diploma de absolvire?

Tags:

13 Comments

 1. zdzero 6 octombrie 2012
  • Cristian Florea 6 octombrie 2012
 2. Meneopol 6 octombrie 2012
  • Cristian Florea 7 octombrie 2012
   • Cristy 7 octombrie 2012
 3. RR 6 octombrie 2012
  • Cristian Florea 7 octombrie 2012
 4. Sergiu Nicola 7 octombrie 2012
  • Cristian Florea 7 octombrie 2012
   • Sergiu Nicola 7 octombrie 2012
  • isshmen 11 octombrie 2012
 5. Omega Peter 8 octombrie 2012
  • Cristian Florea 8 octombrie 2012

Leave a Reply