Logoul blogului meu a apărut într-un studiu de caz Lenovo :D
Îți dau o sticlă de whisky Glenfiddich de 12 ani dacă îmi vorbești despre o persoană pe care o apreciezi
Mailul de la Google știe mult mai multe lucruri decât primitul și trimisul de mesaje, iar echipa Google investește constant în el, încercând să-l facă din ce mai bun. Sunt o mulțime de setări și aplicații pe care le poți atașa GMailului, dar azi vreau să vorbesc despre cum ai putea evita mesajele spam.
Să spunem că adresa ta de gmail este numeprenume@gmail.com și că toată lumea îți trimite mesaje aici. Un lucru mai puțin știut de utilizatorii de Gmail este că dacă adaugi puncte între literele din mail, mesajele ajung tot acolo. Adică dacă cineva trimite un mail pe nume.prenume@gmail.com sau pe n.u.m.e.p.r.e.n.u.m.e@gmail.com, tot în Inboxul tău vor ajunge mesajele. Mai mult, după adresa de mail poți să mai adugi și un plus. Adică dacă cineva trimite un mail pe numeprenume+ceva@gmail.com, tot la tine ajunge mesajul.
Spre exemplu, dacă îți faci un cont pe un site mai dubios și ți-e teamă că o să-ți trimită mesaje spam de la care nu te poți dezabona, poți încerca să faci înregistrarea cu mailul numeprenume+sitedubios@gmail.com. Roagă un prieten să-ți trimită un mail folosind punctele sau plusul, să vezi că funcționează. :)
Cum te ajută asta să te ferești de spam?
Să presupunem că te-ai înscris pe site-ul dubios cu adresa numeprenume+sitedubios@gmail.com, iar site-ul dubios a dat adresa ta de mail la tot felul de magazine online, iar acum primești zeci de mailuri spam pe adresa numeprenume+sitedubios@gmail.com, chiar și de la site-uri de care n-ai auzit niciodată. Ca să scapi de ele, e de-ajuns să faci un filtru în GMail. Cam așa:
- Când ești logat în Gmail, apasă pe săgeata din dreapta căsuței de search. Ca în imaginea de mai jos.
- În boxul nou apărut, introdu la „Către” adresa de mail pe care primești toate acele spamuri. În exemplul nostru e vorba de numeprenume+sitedubios@gmail.com. Apoi apasă pe „Creați un filtru cu această căutare”.
- În boxul nou apărut, selectează că vrei ca mailurile primite la această adresă să fie șterse automat și apoi apasă pe „Creați un filtru”, ca în exemplul de mai jos.
- Asta-i tot! :)
Sper că ți s-a părut util articolul. :D
6 Comments
Asta nu inseamna ca se ingusteaza posibilitatile? De exemplu, eu inca mai folosesc yahoo. Din obisnuinta. Acolo cineva isi lua emilcalinescu@yahoo.com, altcineva isi lua emil.calinescu@yahoo.com si altcineva isi lua emil_calinescu@yahoo.com (care-i adresa MEA). Cand mi-am facut-o eu, celelalte adrese nu erau disponibile.
Practic, prin optiunea asta google ingusteaza posibilitatile. Daca isi face un emilcalinescu o adresa de mail, mie ce posibilitate imi mai ramane? Sa pun cifre dupa?
Dupa mine, ar fi trebuit sa pastreze doar posibilitatea de a pune +CEVA. In rest, cristian.florea@gmail.com sa fie diferit de cristianflorea@gmail.com, adica sa apartina unor persoane diferite. E doar o parere.
Dar emil.calinescu și emil_calinescu sunt lucruri diferite, atât pe GMail, cât și în Yahoo. Deci dacă cineva își ia emilcalinescu, tu încă poți să-ți iei cu underline.
Îți înțeleg problema, dar Google a gândit treaba asta cu punctele de mult, nu e nouă. Deci cred că au făcut funcțiile astea în cunoștință de cauză.
Dar totusi nu a facut-o atat de „de mult” incat sa nu existe doi posesori diferiti ale unor adrese gen numeprenume@gmail.com si nume.prenume@gmail.com.
Interesant e ca fiecare se autentifica in contul propriu cu parola proprie, insa mesajele in inbox intra in ambele conturi. Cel putin, eu le primesc pe cele pe care nu ar trebui sa le primesc si, de multe ori, contin informatii personale.
Hmm, eu nu cred că dacă are cineva numeprenume@gmail.com mai poate să-și mai facă cineva nume.prenume@gmail.com. Sau viceversa.
Chiar foarte util, multumesc!
Plăcerea e de partea mea. :D