
Uite la ce te ajută Bitdefender Box

Cum urci pe Instagram o panoramă sub formă de galerie
După ce mi-am făcut cadou o dronă, acum aproape 2 săptămâni, am primit multe mesaje pe Facebook de la persoane care își doreau un astfel de gadget și voiau să se sfătuiască cu cineva în acest sens. Din păcate, expertiza mea nu e foarte mare în domeniu, dar pot să-ți spun câte ceva despre ce am hotărât să achiziționez eu și de ce.
Ce dronă am luat?
DJI Spark, numită de anumite magazine online drept „minidronă”, are doar 300 de grame, filmează la 1920×1080 30p, bateria ține aproximativ 15 minute, iar eu am ridicat-o cel mai mult la o altitudine de 200 m. Poate mai mult, dar n-am avut nevoie de mai mult. Încă. :D
Am luat-o de la F64, la prețul de 2999 lei, împreună cu kit-ul Fly More Combo, care include, pe lângă dronă, un acumulator în plus, un hub de încărcare al bateriilor, geantă de transport, telecomandă, o pereche de elice în plus și protecții de elice. Am prins în kit și câteva lucruri care acum nu mai sunt în pachetul de pe site, anume: skin pentru Spark (adică un fel de abțibild de pus pe dronă, ca s-o fac mai cool) și un set de filtre (care se pun pe camera dronei, ca să scoată niște cadre cu filtre ca de Instagram).
Pe lângă dronă, am mai cumpărat și un card de memorie de 32 GB cu o viteză de 100 MB/s, ca să fiu sigur că poate scrie drona pe el filmările pe care le fac.
Am ales să iau kitul care să includă și telecomanda pentru că mi-a zis Dragoș că drona ar avea o conexiune mai bună cu telecomanda decât doar cu telefonul, dându-mi voie s-o ridic mai sus și mai în siguranță. Mi se pare logic, iar kitul Fly More Combo chiar include toate avantajele pe care le căutam eu (pe lângă telecomandă, geantă de transport și baterie în plus).
Trebuie înregistrată la ACCR?
DJI Spark nu are nevoie de înregistrare, pentru că are o greutate mai mică de 500 de grame, iar legea te obligă să înregistrezi aeronavele fără pilot cu o greutate mai mare de 500 de grame. Altă dronă cu o greutate mai mică de 500 de grame ar fi DJI Mavic Air (430 grame). Iar dacă vrei să-ți iei o dronă care trebuie înmatriculată, vezi aici ce acte îți trebuie pentru acest lucru.
Se folosește greu?
Până la folosirea dronei mele, n-am mai ridicat nicio dronă, niciodată. Deci experiența mea în domeniu era egală cu zero. Înainte de a ridica drona pentru prima dată, am citit manualele din cutie foarte bine, apoi am urmărit filmulețele de tips & tricks de pe site-ul DJI.
În cele din urmă, am mers pe-un câmp și m-am apucat de treabă. Am ridicat și controlat drona foarte ușor, fără niciun fel de emoții. Ideal ar fi ca prima dată s-o ridici într-un spațiu deschis, unde să nu riști să lovești pe cineva sau să atingi fruzele copacilor, ca să înveți s-o controlezi. Oricum ar fi, în câteva minute vei ști cum reacționează drona la butoanele apăsate de tine. Important e să fii atent la toate indicațiile pe care le vezi pe ecran și să fi citit în trecut cărțile care te învață cum se folosește dispozitivul.
La prima mea ridicare am făcut următoarele poze:
Cu câteva stângăcii, am reușit să găsesc butoanele de făcut fotografii, apoi am reușit să le și salvez în telefon wireless, fără să deconectez cardul de la dronă. Ulterior, mi-am dat seama că pot mișca și camera dronei folosind o rotiță de la telecomandă, așa că fotografiile de la utlima deplasare arată, zic eu, puțin mai bine:
Mai am foarte multe de învățat, dar acesta este abia un început, așa că sigur voi mai reveni cu detalii și fotografii pe tema asta. Și, bineînțeles, cu clipuri video. :D