E important să se facă educaţie fizică în şcoli, dar contează şi cum se face

Azi ne întoarcem puţin la orele de educaţie fizică. Am fost provocat de cei de la Cupa 1 să scriu despre importanţa orelor de educaţie fizică în şcoli. Asta după ce săptămâna trecută am scris ce schimbări aş aduce eu sportului din şcoli.

I-am rugat pe o parte dintre colegii Kooperativa 2.0 să-mi spună cum văd ei importanţa sportului în şcoli, ca să facem aici o listă mai mare de răspunsuri, nu să fie doar ce cred eu.

Alexandra: Orele de educaţie fizică sunt bune pentru disciplină (bine, asta dacă şi profesorul e interesat) şi pentru că dezvoltă spiritul competiţional, atât în echipă, cât şi pe cont propriu. Şi da, asta ajută şi în afara terenului de sport.

Claudiu: Dacă numărul orelor de sport din şcoli ar fi cel puţin dublu faţă de cel din prezent, atunci putem să spunem că sportului i se acordă cu adevărat importanţă.

Marin: În urmă cu vreo 10 ani, scriam cronici sportive pentru un ziar local. Mă aflam în Breaza, unde echipa Tricolorul tocmai pierduse un meci cu CS Buftea (dacă-mi amintesc bine). Stăteam de vorbă cu antrenorul „tricolorilor”, care încerca să motiveze în vreun fel înfrângerea elevilor săi. La un moment-dat, acesta își mută pentru o clipă atenția asupra unor copii ce jucau fotbal în parcul în care se afla stadionul și dă din cap nemulțumit. „Uită-te la ei. Nici nu știu să lovească mingea. Nu-i învață nimic la școală. Îi lasă de capu lor timp d-o oră. Asta-nseamnă educație fizică”.

Morala cred că-i evidentă. E important să se facă Educație fizică în școli, dar e important și cum se face.

cristian florea - boxDupă cum se poate observa, de la Marin am furat şi titlul. :))

Continuăm cu Dragoş: Aveam 17 ani și ajunsesem la ora de sport. Eram scutit. Aveam platfus. Deși sportul era recomandat, alesesem să mă ascund în fața acelei adeverințe și așa nu am făcut sportul din clasa a 5-a și până într-a 11-a. Într-una din primele ore de sport din clasa a 11-a, la 17 ani, cum ziceam, a trebuit să ne cântărim fiecare. Când m-am urcat eu pe cântar am avut un oarecare șoc. Arăta 112 kilograme. 17 ani, 1.83m, 112 kilograme. Ăsta eram eu. Și mi-am dat seama că ar trebui să schimb ceva în direcția asta. A urmat apoi un an cu mult cardio, multe antrenamente de grup și un nou stil de viață care se învârtea în jurul sportului. Un an mai târziu slăbisem deja peste 30 de kilograme. Poate dacă făceam sport în școală nu ajungeam așa. Poate-mi erau mai ușor de făcut toți pașii. De asta cred că-i tare importantă ora aceea de sport din școală. Nu neapărat pentru efortul fizici pe care-l faci pe parcursul acelor 50 de minute, ci pentru că te face să fii mult mai deschis și să ai o anume atracție pentru sport, să-l practici și în afara școlii, indiferent de formă.

Şi revin la ce scriam în articolul precedent şi anume la faptul că ar trebui ca profesorii de educaţie fizică să se implice mai mult în orele pe care le predau, pentru că sportul, spre deosebire de alte domenii, trebuie început din timp ca să se poată ajunge la performanţă. Cu cât îţi descoperi pasiunea pentru sport mai devreme, cu atât mai simplu îţi va fi peste câţiva ani să performezi. Şi-i tare păcat că nu investim mai mult în a descoperi copiii talentaţi din zona sportivă.

Iar Cupa 1 de-asta îmi place, pentru că adună în acelaşi loc atât copiii, cât şi profesorii şi părinţii. Şi le arată cât de important e să faci sport. Şi le dezvoltă spiritul competititv despre care spunea şi Alexandra. Cum ar fi să se facă un fel de Cupa 1 în fiecare oraş?

Cupa 1 este un proiect organizat de Primăria Sectorului 1, în parteneriat cu Asociația Sport pentru Viață şi cu ajutorul Primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman. Cea de-a 13-a ediție a Cupei 1 este antrenată de Radio ZU. Partenerii media sunt: 220.ro, amdoar18ani.ro, calificativ.ro, amelie.ro, clopoțel.ro, copilul.ro, orașulm.eu, onlinestudent, zileși nopți.ro, referate.ro, rol.ro și studenție.ro. Îi găsiţi şi pe Facebook.

P.S.: Lasă-mi într-un comentariu părerea ta despre importanţa orelor de educaţie fizică în şcoli şi-am să actualizez articolul cu comentariul tău. Mersi!

Update: Şi actualizările comentatorilor:

Dragoş: Eu unul cred ca-i foarte important sportul in scoala dintr-o gramada de motive.

1. Aud o gramada de prieteni ca nu au rezistenta fizica pentru ca nu au facut sport la scoala, aveau adeverinta ca se intelegeau bine cu doctorita de familie. Aici ar trebui lucrat, sa se schimbe putin chestia asta cu adeverinta ca nu ai voie sa faci sport obtinuta pe o cafea FORT.
2. Daca tot se face sport, asa putin cum se face, sa fie facut ca lumea. Nu sunt de acord, si chiar am avut contrarii cu profesorii mei pentru fazele gen: mergeti la fotbal, jucati volei… eu am treaba. Nu, nu, nu!
3. Iti dezvolta spiritul de echipa, ceea ce multi adolescenti nu prea mai au (vorbesc de zici ca-s un mosneag, da nu conteaza).

Viorel: În școala generală, nu știu dacă am făcut 5 ore de educație fizică. Proful era cam dezinteresat de ce se întâmpla cu noi, așa că de cele mai multe ori alegeam să ne învoim de la ore ca să mergem acasă și să jucăm World of Warcraft. Îți dai seama cât de interesant era sportul dacă pentru 20-30 de minute de jucat pe PC erau mai interesante decât să petrecem timpul în aer liber. Tot de proful ăsta îmi amintesc că i-a spus unui coleg care voia să se înscrie la atletism că nu are rost să se apuce de așa ceva, pentru că nu are cum să facă sportul ăsta din nu știu ce motiv. Tipul a ajuns pe la campionate naționale, ceea ce ne demonstrează cât de bine vedea omul ăsta potențialul elevilor lui.

La liceu, a fost și mai și. Profa de sport stătea în cabinetul ei și se uita la TV cu colegele și fuma. Noi făceam ce voiam. Rar mai făceam o încălzire de 10 minute, pe care cu toții o tratam cu o lipsă totală de interes. La liceu, în ora de sport îmi făceam temele, ascultam muzică sau mergeam mai știu eu pe unde.

În concluzie, eu nu prea am amintiri legate de ce înseamnă educația fizică la școală. Și chiar îmi pare rău de chestia asta, sunt sigur că cele două ore de sport săptămânale (aveam și opțional) ar fi contribuit la dezvoltarea mea personală, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic (aș fi avut altă disciplină, altă motivație etc.)

Panfile: Sportul, ca oricare alta materie, e important doar daca vrei tu sa fie important. Unora le place matematica, altora sportul. De exemplu, pe vremea cand eram eu tanar (liceu), chiuleam de la matematica doar ca sa joc fotbal cu alti colegi de la alta grupa. Important este cu cine faci o materie disciplinara, nu materia in sine. Personal am avut parte de niste profi super, care chiar te invatau ceva. Totodata, datorita educatiei fizice, am avut sansa de a participa la campionate de fotbal intre licee unde am cunoscut multi oameni misto si mi-am facut si prieteni.

Ca sa-ti raspund la intrebare, sportul/educatia fizica este importanta. Nimanui nu-i strica o ora/doua de miscare pe saptamana, ideea este sa vrei.

Adrian: Ţin minte că la orele de sport în generală, profesoara chiar îşi făcea jobul, dacă pot spune aşa. Gimnastica o uram din suflet, dar cum profesoara ţinea la progamă, nu se scutea deloc. Asta mi-a plăcut. Nu pot să mă plâng de niciun profesor de sport pe care i-am întâlnit în viaţa mea de elev şi nici de cei de la facultate. Pentru aceşti oameni sportul contează. Este important ca orice profesor să facă din ora sa o plăcere şi e şi mai important mărirea orelor de sport. În liceu de exemplu făceam doar o singură oră de sport pe săptămână. Deci asta o dată şi mai apoi introducerea cât mai multor competiţii intre şcoli şi licee. Asta i-ar motiva mai mult.

Faptul că un elev evită ora de sport pe bază de scutire sau efectiv chiuleşte nu aduce niciun beneficiu. Poate, mai în glumă mai în serios, ar trebui să avem teză la ora de sport, aşa nu va mai fi pe atât de evitat, poate. :))

Lasă un comentariu

11 comentarii

 • Dragos 16 Iun 2014, ora 20:30

  Daca zic , pentru ca deaia , se pune? :))
  Acum sa lasam gluma la o parte , eu unul cred ca-i foarte important sportul in scoala dintr-o gramada de motive.
  1. Aud o gramada de prieteni ca nu au rezistenta fizica pentru ca nu au facut sport la scoala , aveau adeverinta ca se intelegeau bine cu doctorita de familie. Aici ar trebui lucrat , sa se schimbe putin chestia asta cu adeverinta ca nu ai voie sa faci sport obtinuta pe o cafea FORT.
  2. Daca tot se face sport , asa putin cum se face , sa fie facut calumea. Nu sunt de acord , si chiar am avut contrarii cu profesorii mei pentru fazele gen : mergeti la fotbal , jucati volei … eu am treaba. Nu , nu , nu !!!
  3. Iti dezvolta spiritul de echipa , ceea ce multi adolescenti nu prea mai au (vorbesc de zici ca-s un mosneag , da nu conteaza) .

  • Cristian Florea 17 Iun 2014, ora 15:45

   Mulţumesc! :D

 • Viorel 16 Iun 2014, ora 21:01

  În școala generală, nu știu dacă am făcut 5 ore de educație fizică. Proful era cam dezinteresat de ce se întâmpla cu noi, așa că de cele mai multe ori alegeam să ne învoim de la ore ca să mergem acasă și să jucăm World of Warcraft. Îți dai seama cât de interesant era sportul dacă pentru 20-30 de minute de jucat pe PC erau mai interesante decât să petrecem timpul în aer liber. Tot de proful ăsta îmi amintesc că i-a spus unui coleg care voia să se înscrie la atletism că nu are rost să se apuce de așa ceva, pentru că nu are cum să facă sportul ăsta din nu știu ce motiv. Tipul a ajuns pe la campionate naționale, ceea ce ne demonstrează cât de bine vedea omul ăsta potențialul elevilor lui.
  La liceu, a fost și mai și. Profa de sport stătea în cabinetul ei și se uita la TV cu colegele și fuma. Noi făceam ce voiam. Rar mai făceam o încălzire de 10 minute, pe care cu toții o tratam cu o lipsă totală de interes. La liceu, în ora de sport îmi făceam temele, ascultam muzică sau mergeam mai știu eu pe unde.
  În concluzie, eu nu prea am amintiri legate de ce înseamnă educația fizică la școală. Și chiar îmi pare rău de chestia asta, sunt sigur că cele două ore de sport săptămânale (aveam și opțional) ar fi contribuit la dezvoltarea mea personală, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic (aș fi avut altă disciplină, altă motivație etc.)

  • Cristian Florea 17 Iun 2014, ora 15:46

   Mersi! :D

 • Panfile Lucretiu Petronel 16 Iun 2014, ora 21:11

  Sportul, ca oricare alta materie, e important doar daca vrei tu sa fie important. Unora le place matematica, altora sportul. De exemplu, pe vremea cand eram eu tanar (liceu), chiuleam de la matematica doar ca sa joc fotbal cu alti colegi de la alta grupa. Important este cu cine faci o materie disciplinara, nu materia in sine. Personal am avut parte de niste profi super, care chiar te invatau ceva. Totodata, datorita educatiei fizice, am avut sansa de a participa la campionate de fotbal intre licee unde am cunoscut multi oameni misto si mi-am facut si prieteni.
  Ca sa-ti raspund la intrebare, sportul/educatia fizica este importanta. Nimanui nu-i strica o ora/doua de miscare pe saptamana, ideea este sa vrei.

  • Cristian Florea 17 Iun 2014, ora 15:46

   Thank you! :D

 • Adrian Anghel 17 Iun 2014, ora 10:12

  Ţin minte că la orele de sport în generală, profesoara chiar îşi făcea jobul, dacă pot spune aşa. Gimnastica o uram din suflet, dar cum profesoara ţinea la progamă, nu se scutea deloc. Asta mi-a plăcut. Nu pot să mă plâng de niciun profesor de sport pe care i-am întâlnit în viaţa mea de elev şi nici de cei de la facultate. Pentru aceşti oameni sportul contează. Este important ca orice profesor să facă din ora sa o plăcere şi e şi mai important mărirea orelor de sport. În liceu de exemplu făceam doar o singură oră de sport pe săptămână. Deci asta o dată şi mai apoi introducerea cât mai multor competiţii intre şcoli şi licee. Asta i-ar motiva mai mult.

  Faptul că un elev evită ora de sport pe bază de scutire sau efectiv chiuleşte nu aduce niciun beneficiu. Poate, mai în glumă mai în serios, ar trebui să avem teză la ora de sport, aşa nu va mai fi pe atât de evitat, poate. :))

  • Cristian Florea 17 Iun 2014, ora 15:47

   Cred că era tare mişto când se dădea BAC-ul la sport. :)) Măcar mai erau motivaţi elevii câte puţin.

 • ASY 23 Iun 2014, ora 23:49

  Si eu am avut profesori care trageau si tineau de programa in ceea ce privea orele de sport, dar de cele mai multe ori, la insistentele noastre, nu prea se intampla cum voia el, asa ca ora de educatie fizica era vazuta ca cea de muzica sau desen. Cu toate astea, de fiecare data cand aparea o competitie intre licee sau scoli ne spunea de ea si se ocupa de noi special pentru aceste competitii in timpul lui liber, dar si al nostru.
  Una dintre cele mai bune idei ale sistemului educational din Romania mi s-a parut cea in care Educatia Fizica era proba pentru Bacalaureat, pentru ca macar in clasa a 12-a elevii faceau educatie fizica si antrenamente suplimentare pentru a-si putea ridica media cu nota de la sport.
  Din pacate aceasta epoca a apus pana sa ajung eu in clasa a 12-a si parca regret putin lucrul asta.
  In concluzie orele de Educatie Fizica sunt foarte importante mai ales pentru generatiile de acum, dar e nevoie si de profesori care sa se dedice si care sa nu fie satui de asta. Problema e ca profesorii pe care i-am avut eu si trageau de noi erau in varsta, iar cei tineri nu stiu cata tragere de inima au in momentul de fata sa fie ca ei.

  • Cristian Florea 24 Iun 2014, ora 22:46

   Da, da. Şi mie mi-ar fi plăcut să dau BAC-ul la Sport. Chiar mi se pare o idee bună de examen. :D

 • roman 14 Noi 2014, ora 00:47

  Ai mare dreptate: è important si cum se face.
  De exemplu la o scoala in Elvetia la ora de sport invatatoarea i-a cerut copilului meu sa imprumute tricoul, pantalonii si cipicii (care se incalta fara ciorap) unui alt copil ptr. ca acesta le uitase acasa. Dupa ce au fost folosit de acest copil pe care fiul meu nici nu-l cunoaste, a fost nevoit sa le imbrace el. Cum a venit acasa a cerut sa faca baie.
  Cit este de serios ca invatatoarea sa ceara unui copil sa imprumute pantaloni, tricou si cipici (care se pun fara ciorap) altuia ?
  Periuta de dinti, pantalonii si incaltamintea NU SE IMPRUMUTA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Oricine stie ca asta e o regula de baza a igienei personale.
  Copilului i-a fost rusine sa zica ca nu vrea sa imprumute lucrurile lui. A doua zi inainte sa aiba iar gimnastica mi-a spus ce s-a intimplat si mi-a zis ca nu vrea sa se imbrace cu lucrurile pe care le-a folosit celalalt copil. Mi-a spus seara si nu am avut timp sa-i cumpar alta incaltaminte, asa ca a doua zi va fi el care nu va face gimnastica ptr. ca nu are cu ce. Si asta ptr. ca un alt copil si-a uitat lucrurile de gimnastica acasa.
  Cit am stat in Romania nu am pomenit asa ceva ca sa se dea cu imprumut de la unul la altul pantalonii si incaltamintea.
  Unde sint regulile de baza de igiena ?
  Nu stiu ca se pot trasmite veruci, viermisori si alte boli ?
  Invatatoarea ar fi imbracat pantalonii unei persoane pe care nici macar nu o cunoaste ????
  Inainte sa pretinda ca un altul sa dea cu imprumut pantalonii sa incerce sa-si imagineze cum e.
  Asta e un exemplu de educatie fizica care ar fi fost mai bine sa nu se faca.
  Educatie fizica fara a se respecta regulile de baza de igiena nu are sens.
  Si inca nu-mi vine sa cred ca o invatatoare nu stie asa ceva.
  Va imaginati ca invatatoarea nu va intelege cererea mea de a nu mai imprumuta altora lucrurile personale si ne va considera exagerati.
  Dar asta e un alt risc. Inferior al celui de a lua veruci si viermisori asa ca sint dispusa sa mi-l asum.