E pentru sport, dar e anormal

Sunt pro sport. Am fost aşa dintotdeauna. Atletismul m-a făcut doar să-i respect mai mult şi să-i înţeleg mai bine pe cei care fac mişcare. Mereu am ştiut că sportul înseamnă sănătate, iar când a fost vorba de performanţă, deşi ştiam că fără stimulente (vitamine) nu se poate face mai nimic, mereu am preferat să mă documentez înainte să înghit ceva.

Oricât aţi spune voi, organismul nu rezistă la mai multe antrenamente puternice doar cu vitaminele extrase din alimente, pentru că ajunge să consume mai mult decât primeşte, iar tu nu vei mai da randament.

Bineînţeles, ceea ce luam (şi încă iau) sunt vitamine uşoare, care se găsesc şi în farmacii. Pentru că sunt încă în creştere, am zis că nu e bine să iau foarte multe. Dacă acum aş lua mult, pe la 19-20 de ani ar trebui să iau dublu. Şi nici alea nu ştiu dacă şi-ar mai face efectul.

Totuşi, sunt sportivi care vor tot începând cu o vârstă fragedă. Ei se sacrifică pentru sport. E alegerea lor, dar este greşită, cel puţin din punctul meu de vedere. Îşi îmbibă organismul de energizante mai mult decât este nevoie, iar când se termină perioada de dezvoltare (fizică), se întâmplă tot felul de ciudăţenii.

Cunosc pe cineva, căruia putem să-i spunem X (nu vreau să-i dau numele sau sexul pentru că ar fi urât din partea mea), care a luat încă de la 15-16 ani vitamine pentru adulţi. X se simţea energizat într-adevăr, dar nu s-a gândit niciodată la urmările acestei alegeri.

Cu ajutorul acestor stimulente a reuşit să se antreneze mai mult decât ceilalţi. Suporta un efort de cel puţin două ori mai mare decât celelalte persoane de aceeaşi vârstă. Aşa a ajuns să câştige o medalie la Balcaniadă, oprind cronometrul unde n-a mai făcut-o nimeni la noi în ţară de foarte mult timp (la categoria ei de vârstă, bineînţeles).

A mai câştigat ceva medalii importante pe la concursurile de afară, făcându-şi un renume prin rândul atleţilor de pretutindeni. De curând am observat că timpii pe care-i scoate acum nici măcar nu se mai apropie de cel scos atunci, la început. Nu spun de egalat sau de cine ştie ce record personal, pentru că cer prea mult.

Practic, în loc existe progres, vorbim de un regres. De ce? Probabil din cauza medicamentelor prea puternice din copilărie.

Acum X are în jur de 20 de ani, iar faţa-i este mutilată. I-au apărut riduri pe sub bărbie şi prin jurul gurii. Vina aş da-o tot pe medicamente, dar pentru că nu sunt doctor, nu bag mâna în foc.

Nedumerirea mea e alta: Merită să te mutilezi pentru sport? Oamenii chiar nu mai ştiu ce înseamnă un sport curat? Chiar atât de rău am ajuns?

P.S.: Dacă la 20 de ani arată atât de rău, chiar nu vreau să-mi imaginez cum va fi la 60.

Lasă un comentariu

17 comentarii

 • Marius Moga 2 Iun 2010, ora 16:11

  E greu de spus daca e din vina medicamentelor. Eu am un var care face bob, a facut fotbal, schi. Ma rog, e destul de activ si se descurca bine. Stiu ca a luat si el mai demult ceva suplimente dar acum nu se vede nimic „la suprafata”. Oricum, nu sunt de acord cu aceste vitamine, cred ca in viitor se vor vedea efectele secundare.

  • Florea Cristian 2 Iun 2010, ora 16:14

   depinde si ce fel a luat vitaminele. daca a respectat sfatul medicului sigur n-au cum sa-i strice, sunt sigur de asta

 • Andrei 2 Iun 2010, ora 17:59

  „oprind cronometrul unde n-a mai făcut-o nimeni la noi în ţară de foarte mult timp (la categoria ei de vârstă, bineînţeles).”
  Pssst…. de aici am impresia ca se poate observa ca e fata….

  • Beta 2 Iun 2010, ora 18:06

   Asta vroiam să zic și eu! :))

   Cât despre vitamine am avut și eu momente în care am vrut să iau, nu neapărat să fac vreo performanță, dar părinții mi-au zis de efectele secundare ce or să apară peste ani. Mi-a trecut în cele din urmă!

  • Florea Cristian 2 Iun 2010, ora 19:06

   ea, adică persoana

 • Zoly 2 Iun 2010, ora 17:25

  Nu am nevoie de vitamine sa fac sport. Nu fac performanta asa ca nu folosesc.

 • omulvaly 2 Iun 2010, ora 21:06

  Ficatul e unic….. !!!

 • omulvaly 2 Iun 2010, ora 21:08

  Ficatul e unic … !!! Sunt de parere ca fiecare om are dreptul sa ia orice stimulente doreste si ideal ar fi ca sa studieze anterior toate efectele acestora si sa -si dea seama ca excesul , la orice faci in viata , dauneaza !!!
  Ultima postare omulvaly http://omulvaly.wordpress.com/2010/06/02/nu-pot-intelege/

 • Mitza 3 Iun 2010, ora 08:47

  Si eu fac atletism… daca pot spune asa pentru ca nu am mai fost cam de o luna pe la antrenamente din cauza scolii. Am cam trecut de la performanta mai jos…

  Am facut de performanta muuulti ani… cam 8. Si in toti acesti ani stiu cum ni se dadeau medicamente, ti se zicea sa iei ceva inainte de concurs. Si multi au luat Animal Pack… nu stiu care stie ce sunt astea, dar va pot spune ca sunt pliculete cu cate 11 pastile fiecare si pastile mai mari decat o unghie… Ganditi-va sa luati cate 11 pastile foarte mari pe zi la 15-16 ani… sau si cate doua pliculete = 22 pastile. Pai ficatul e dus dracului. Eu am simtit pe propria piele cat de distrus imi era ficatul acum cativa ani cand mi l-am slabit cu multe pastile si atunci am luat si ceva antibiotice pentru ca eram bolnav si am intrat in spital deoarece ficatul nu a mai rezistat. Intradevar ca atunci am luat cea mai buna medalie din viata mea la un Campionat National…

  Deci ca sa faci performanta trebuie sa: bagi pastile… nu vitamine, ci pastile, sa nu petreci noaptea ci sa dormi mult sa te refaci si sa nu te consumi pe perioada zilei, sa tii pentru antrenament toata energia. Daca le tii pe asta strict atunci ajungi… colega mea de antrenament merge la Olimpicele de Juniori II din Singapore si Mondialele de Juniori I din Canada, colegul a fost la Mondialele de Juniori II, dar va zic… cate pastile au inghitit… numai ei stiu. Plus ca… daca vrei sa faci sport cu adevarat cam trebuie sa neglijezi scoala. Eu sunt la mate-info si nu rezistam sa fac scoala pana la 3, sa ajung acasa la 4 si la 4 jumate sa fiu la antrenament… ajungand acasa pe la 7 jumate – 8 seara.

  Si trebuie eforturi financiare foarte mari ca sa poti face performanta cu adevarat. Colegul da pe luna cam 300 de euro numa pe medicamente si le aduce de afara, nu din tara unde ar fi mai scumpe.

  Ar fi foarte multe de zis aici…

  • Florea Cristian 3 Iun 2010, ora 13:50

   colega ta face 400m? Daca da, cred ca stiu despre cine e vorba :D

   iar colegul … 100m?

 • Tudor 3 Iun 2010, ora 08:56

  Mie nu mi-au fost recomandate energizante. Mi-a spus ca ajuta intr-un loc si strica in doua.

  In schimb, mi-a oferit primele lectii despre cum sa comunic cu propriul corp pentru a sti de ce are nevoie: fructe, carne, lactate, legume etc. Masa se stabileste in functie de cerintele corpului, satietatea jucand un rol foarte important.

  p.s. daca vreti sa vedeti cum privesc altii masa, da-ti pe tvr 1 la 18.30; veti ramane uimiti

 • Pavel 3 Iun 2010, ora 09:11

  Cunosc pe cineva care dupa nici doua luni la sala lua proteine ca cica asa trebuie. Zicea ca alea il mentin. Si i-am zis ca din alea se ia daca vrei performanta, nu ca mergi tu la sala sa o faci mai apoi pe musculosul ca va avea de suferit. A continuat el cum ca nu am dreptate. S-a mai fortat o luna, ca mergea in fiecare zi si cma doua ore, si nu era pentru performanta. Acum a luat o pauza ca nu mai poate.

  Deci, astea te ajuta doar pe moment, dar te distrug usor dar sigur.

 • Shmen 3 Iun 2010, ora 12:48

  Eu nu sunt de acord cu vitamne dinastea tari si alte lucruri care te fac mai ,,tare” corpul este facut sa lucreze intr-un anumit fel , nu il putem forta noi sa faca ceva mai mult.

 • Serginho 3 Iun 2010, ora 22:45

  Eu nu am luat niciodata vitamine sau alte chestii care sa imi creasca performanta si chiar ma gandeam ca acuma in vara, cand am sa fac 2 sporturi sa iau ceva numai sa ma mentin.

  Cunosc persoana care se indoapa cu proteine si creatine doar pentru a creste in masa musculara, iarasi ce mi se pare o tampenie… si acele persoane vor ajunge mult mai urat decat ce-i care iau vitamine.

  In concluzie mai bine vitamine, dar si acestea trebuie luate cu grija.

 • 92lucia 11 Mai 2011, ora 21:11

  eu nu am luat suplimente decat pe perioada competitiilor si atunci tonotil. E bun. Si nu numai pt sportivi. Practic sunt aminoacizi.

  • Florea Cristian 12 Mai 2011, ora 06:25

   tonotil am luat si eu, nu sunt suplimente care ar putea sa creeze probleme :D

 • 92lucia 13 Mai 2011, ora 07:16

  Luat in exces am auzit ca face si el urat. Dar e destul de ok.