5 lucruri despre economisire învățate la Școala de Bani

Școala de Bani este un proiect inițiat de BCR, care și-a propus să-i învețe pe români câteva lucruri de bază legate de finanțele lor, de la cum să economisească bani, până la a-și da seama dacă își permit un împrumut bancar sau nu, iar totul se face fără a prezenta vreun produs al băncii, ci doar prin a explica foarte bine bazele educației financiare.

BCR a instruit 1000 de angajați care s-au oferit voluntar să devină profesori de educație financiară, iar până acum au trecut pe la cursurile lor peste 70.000 de români. Cursurile sunt gratuite și se desfășoară în zilele de joi, după orele de program ale băncii, în sucursalele BCR. Înscrierile se fac aici.

Zilele trecute am participat și eu la o introducere a cursului, ținută chiar de Sergiu Manea, CEO BCR. Am învățat de-acolo câteva lucruri care mă vor ajuta să-mi administrez mai bine banii. Pe câteva dintre ele m-am gândit să le notez aici și te invit să le citești mai jos. :D

1. Vezi care e averea ta personală și pe ce cheltuiești banii

E foarte important să știi care e averea ta personală (economii, cash, mașini, imobile, bunuri etc.) dar și ce datorii ai (credite, ipotecă, rate, împrumuturi de la prieteni etc.). Ulterior ar trebui să notezi undeva cât încasezi lunar și cât cheltuiești lunar și deja începi să ai o imagine a situației tale financiare.

Îți recomand să-ți notezi aceste detalii pe o foaie, ca să vezi imaginea de ansamblu a averii tale personale. Iar dacă vrei să știi mai clar pe ce se duc banii, să știi că există o mulțime de aplicații de smartphone în care poți nota, pe categorii, încotro cheltuiești banii. După o lună de zile de notat în aplicație, o să-ți dai seama cât se duce pe mâncare, cât se duce pe shopping, motorină, facturi, întreținere și așa mai departe.

2. Stabilește-ți niște obiective

Dacă te hotărăști să începi să economisești, trebuie să știi pentru ce faci asta. Dacă economisești doar de dragul de a pune bani deoparte, s-ar putea să-ți fie foarte ușor să intri în banii puși deoparte când ai impresia că ai nevoie de ei. Dacă ai un obiectiv clar pentru care economisești, o să fii mai atent cu felul în care cheltuiești banii.

Obiectivele ar trebui să fie clasate în funcție de importanță și de valoarea lor financiară. Altfel spus, dacă îți setezi ca obiectiv să mergi într-o vacanță la mare și să-ți iei o mașină, o să fie mai ușor și mai rapid să strângi banii pentru vacanța la mare decât pentru mașină. Oricum, prioritizarea obiectivelor ține strict de tine. Nu te poate ajuta nimeni să faci o listă a importanței obiectivelor, pentru că doar tu știi cât de importante sunt.

În exemplul de mai sus, cu vacanța la mare și cu mașina, nu-i greșit să-ți propui să mergi la mare peste 2 ani, ca să-ți iei o mașină în vara anului viitor. Tu decizi importanța obiectivelor.

3. Găsește câteva moduri de a economisi

scoala de baniDacă îți știi bine obiectivele, trebuie să stabilești cât poți economisi în fiecare lună și ce vei face pentru a pune acei bani deoparte. Cred că cel mai bine ar fi să te uiți atent la direcțiile în care se duc banii tăi și să-ți dai seama la ce ai putea renunța. Spre exemplu, dacă obișnuiești să-ți iei o cafea de 10 lei în fiecare zi, gândește-te dacă nu cumva ar fi mai bine să-ți cumperi acea cafea doar de două sau de trei ori pe săptămână, iar restul banilor să-i pui deoparte.

Dacă ai abonamente la servicii de streaming (video sau muzicale) sau dacă ai cel mai scump abonament de internet sau de cablu TV, gândește-te dacă poți renunța la ele sau dacă poți reduce acele abonamente la o valoare mai mică (la TV, spre exemplu, poți opta pentru grila redusă de canale, dacă nu obișnuiești să te uiți la cele incluse în grila extinsă). Pentru abonamentele de telefonie mobilă e cam la fel: dacă nu ai nevoie 50 GB de internet și minute nelimitate, poate reușești să mai reduci din costul lunar al abonamentului sau a extraopțiunii folosite.

4. Plătește-te pe tine înainte de toate

Dacă ți-ai propus să economisești și ai stabilit că poți pune deoparte o anumită sumă din venitul tău lunar, ar fi ideal să pui acea sumă deoparte imediat ce ai încasat salariul, nu la finalul lunii. Practic, dacă tu decizi să pui deoparte 300 de lei pe lună, ai grijă să-i pui într-un cont separat în momentul în care ai primit salariul. Altfel, s-ar pute să-ți dai seama că se termină luna și tu nu mai ai ce să pui în contul de economii.

Pe termen scurt e suficient dacă economisești 4% din venitul tău brut. Pe termen lung, suficient ar fi 10% din venitul tău brut, iar recomandat ar fi 12% din venitul tău brut.

Dincolo de obiectivele setate de tine pentru economisire, gândește-te că ar mai putea apărea cheltuieli neprevăzute. De exemplu: se strică mașina, frigiderul sau aragazul, te inundă vecinul, răcești și ai nevoie de medicamente scumpe, rămâi fără job etc.. Ideal ar fi să ai un buget de rezervă pentru aceste cheltuieli neprevăzute, de aici rezultă procentele de mai sus.

O altă recomandare ar fi să-ți notezi în calendar cheltuielile recurente, dar care au o recurență de câteva luni sau de un an, cum sunt asigurarea mașinii (pe care o plătești anual sau o dată la șase luni), abonamentele anuale (eu plătesc abonamentul la Google Drive anual), Rovinieta, ITP-ul și ce alte cheltuieli ai o dată la 6 luni, un an sau mai mult. Dacă îți notezi în calendar aceste detalii, poți să-ți propui să pui bani deoparte pentru ele din timp ca să-ți fie mai ușor să le plătești fără să simți că ți s-a dus jumătate din salariu. :D

5. Găsește soluții de a-ți mări veniturile

scoala de baniNu e o rușine să-ți dorești mai mulți bani. Nu e o rușine să lucrezi mai mult pentru ei sau să găsești soluții de a primi mai mulți bani pentru ceea ce faci. Oricât de mult te-ai strădui să economisești pornind de la venitul pe care-l ai acum, o să-ți dai seama la un moment dat că economisirea asta are o limită. Dacă tu câștigi X lei pe lună și poți pune deoparte maxim 10% din X, știi clar că aia e limita de economisire pe care o poți face.

Dacă te străduiești să câștigi 2X lei pe lună, suma pe care o poți pune deoparte devine automat mai mare. Sigur, dublarea venitului s-ar putea să-ți schimbe foarte mult modul de viață și să începi să cheltuiești și mai mult (cumpărând produse mai calitative, spre exemplu), dar dacă ești atent la banii tăi și-ți creezi o disciplină în a economisi, faptul că vei cheltui lunar mai mult nu te va afecta.

Sper că recomandările mele îți sunt de ajutor pentru a începe să economisești. Cu toate acestea, îți recomand să-ți faci timp într-o joi și să mergi la Școala de Bani, unde îți va putea explica un profesionist cum să obții mai multe de la banii tăi, iar totul este gratuit. Înscrierile se fac aici.

Tags:

Leave a Reply