VEKA a făcut un calendar cu 18256 de file, ca să arate cât de rezistente sunt produsele lor
Dacă ai Facebook Comments pe blog, le poți sincroniza cu pagina ta de Facebook
Când am renunțat la Windows și-am trecut definitiv pe MacBook, mi-a plăcut tare mult faptul că atunci când făceam un print screen se salva automat pe desktop. Când scriu tutoriale sau promovez aplicații care-mi plac, e foarte important să am la îndemână print screenurile pe care le fac, iar faptul că ele se salvau direct, fără să le fac eu ceva, mi se părea grozav.
Totuși, extensia capturilor de ecran este, by default, PNG. Asta oferă o claritate mai bună imaginilor, dar dacă vrei să le folosești pe blog, s-ar putea să te cam încurce, pentru că imaginile PNG ocupă mai mult spațiu pe disc și, implicit, se încarcă mai greu atunci când cineva accesează articolul tău. Iar un tutorial în care urci 10 print screenuri ar fi bine să aibă imagini de dimensiuni cât mai mici, ca să nu dureze o veșnicie să i se încarce pagina cuiva care citește articolul dintr-un loc cu o conexiune la internet mai slabă.
Ca să nu stai de fiecare dată să modifici extensia print screenurilor pe care le faci, poți seta ca MacBook-ul tău să facă print screenuri cu extensia JPG încă de la început și să-ți ușurezi astfel munca. Totul se face extrem de simplu:
1. Deschide aplicația Terminal. O găsești la Launchpad – Altele sau o poți rula apăsând Cmd + Space și căutând Terminal în căsuța de Search;
2. După ce s-a deschis aplicația, copiază în ea codul de mai jos și apasă Enter:
defaults write com.apple.screencapture type JPG
Bineînțeles, poți înlocui acel JPG de la final cu alte extensii, în funcție de preferințe. MacOS-ul suportă următoarele extensii pentru această comandă: BMP, GIF, JPG, PDF, PICT, PNG, TGA, TIF.
3. Acum trebuie să mai introduci o comandă care să repornească sistemul de care depinde setarea pe care tocmai ai modificat-o. Așa că introdu în Terminal codul de mai jos și apasă Enter:
killall SystemUIServer
4. Asta-i tot. Următoarele print screenuri vor fi salvate cu extensia pe care ai stabilit-o. :D
Trucuri pentru print screenuri reușite pe Macbook
Dacă tot am deschis subiectul, m-am gândit să notez și cum se face print screen pe MacBook, plus câteva trucuri care te ajută să faci mai ușor aceste print screenuri.
1. Command (⌘) + Shift + 3 – se salvează pe Desktop-ul tău un print screen la toată pagina;
2. Command (⌘) + Shift + 4 – poți selecta cu mausul o anumită zonă de pe ecran care să se salveze pe Desktop ca o imagine. Înainte să eliberezi click-ul mausului, te poți juca și cu butoanele Shift, Option sau Space pentru a avea un control mai bun asupra zonei selectate;
3. Command (⌘) + Control + Shift + 3 – se face un print screen la toată pagina, dar acesta rămâne în clipboard. Adică nu se salvează nicăieri, ci e în memoria temporară a laptopului și-i poți da Paste (Ctrl + V) pe Facebook Messenger sau în aplicații ca Microsoft Word, Notes, Power Point și altele.
4. Command (⌘) + Control + Shift + 4 – poți selecta cu mausul o anumită zonă de pe ecran care să se salveze în clipboard, asemănător punctului 3.
5. Command (⌘) + Shift + 4, apoi Space. După ce ai apăsat pe Command + Shift + 4, înainte să începi să faci o selecție cu mausul, apasă pe Space. Asta îți va oferi opțiunea de a salva pe Desktop o poză cu o singură fereastră a unei aplicații deschise.