Cum poți face o sesiune de Facebook Live cu drona

Radu, de la IRON sheep TECH, a pregătit pentru pasionații de tehnologie de pe-aici un guest post despre cum să faci o sesiune de Facebook Live cu drona. Radu a explicat foarte bine fiecare pas în parte, dar dacă ai întrebări suplimentare pe tema asta, te rog să-mi zici. De menționat e și faptul că tutorialul li se adresează celor care au iPhone și MacBook. Sigur există soluții alternative și pentru cei care nu au aceste dispozitive, dar nu sunt explicate în acest tutorial. Acum hai să vezi despre ce e vorba.

În acest articol vom arăta cum se poate realiza o sesiune de Facebook live folosind o dronă.

Pregătire

Pentru început, veți avea nevoie de următoarele:

 • O dronă FPV (First Person View);
 • iPhone;
 • Mac;
 • cont Facebook.

Pe lângă lucrurile de mai sus e nevoie și de două produse software:

 • QuickTime Player pe MacBook, care vine instalat cu macOS;
 • OBS Studio, pe care îl puteți descărca de de aici, este gratis.

Setup-ul nostru

Am folosit următoarele lucruri:

Am instalat pe iPhone și aplicația SYMA FPV din AppStore pentru a putea vedea feed-ul de la dronă. Și voi ar trebui să faceți la fel: instalați aplicația potrivită pentru drona voastră.

Înregistrarea iPhone-ului

Veți înregistra ecranul iPhone-ului folosind QuickTime Player, pentru a putea face streaming mai târziu.

 • Pentru început, conectați iPhone-ul la Mac folosind un cablu USB;
 • Deschideți QuickTime Player;
 • Alegeți File->New Movie Recording din meniu.

Pentru că vrem să înregistrăm iPhone-ul, alegeți un alt stream pentru cameră: iPhone-ul vostru, ca în fotografia de mai jos.

facebook-live-cu-drona-quicktime-player

OBS Studio

OBS Studio este un produs software care permite înregistarea display-ului sau doar a unor părți din el (ferestre). Pe lângă înregistrare, acesta permite și realizarea unui streaming către un server care suportă acest lucru. Aceste două facilități sunt necesare pentru a putea face un live pe Facebook folosind o dronă.  Descărcați OBS Studio de aici și instalați-l ca orice aplicație de pe MacBook.

Înregistrea ferestrei QuickTime Player

Deschideți OBS Studio, apoi sub câmpul Sources veți observa mai multe opțiuni. Stergeți din listă toate opțiunile (selectați și apoi apăsați bunonul de minus) până rămâneți numai cu varianta Window Capture. Fereastra ar trebui să arate similar cu imaginea de mai jos

facebook live cu drona - OBS Studio

Click pe Window Capture, apoi click pe rotița din partea de jos și alegeți fereastra numită QuickTime Player în fereastra nou deschisă, ca în fotografia de mai jos.

facebook live cu drona - OBS Studio

În acest moment OBS Studio este pregătit să înregistreze feed-ul de la dronă. Ne mai rămâne să dăm drumul la Facebook live și să pornim drona.

Facebook Live cu drona

Este momentul să legăm OBS Studio la Facebook Live.

Pentru a deschide fereastra ce va porni o sesiune de Facebook Live, accesați acest

Din fereastră puteți alege să publicați sesiunea pe timeline-ul personal sau pe timeline-ul unei pagini, dacă aveți acces la ea.

Notă Cristian Florea: În mod normal, trebuie să faceți o aplicație în cadrul secțiunii dezvolatatorilor Facebook ca să le puteți lega pe cele două, dar pentru că e un proces destul de complicat, Radu a făcut deja aplicația și a făcut-o disponibilă tuturor la link-ul de mai sus. De menționat e faptul că aplicația nu cere acces la datele personale din contul de Facebook, ci doar leagă OBS Studio la Facebook Live. Deci datele voastre sunt în siguranță.

După ce ați accesat link-ul de mai sus, apăsați Next pe pop-up-ul ce va apărea. Asigurați-vă că pop-up blocker-ul este dezactivat și copiați valorile din câmpurile Server URL și Stream key.

facebook live cu drona

Păstrați aceasă fereastră deschisă. În continuare vom folosi OBS Studio pentru a trimite feed-ul către sesiunea noastră de Facebook Live.

Streaming cu OBS

OBS Studio ar trebui să fie deschis în acest moment, așa că dați click pe el. Primul pas este să dați click pe butonul de Settings, aflat în colțul dreapta jos. Accesați secțiunea Stream din fereastra nou deschisă. Introduceți valorile reținute mai devreme în câmpurile URL și Stream key.

facebook live cu drona

Este posibil să trebuiască să vă atutentificați. Dacă se întâmplă acest lucru bifați Use authentication și introduceți username-ul și parola de Facebook.

facebook live cu drona

În continuare apăsați pe butonul Start Streaming. În câteva secunde veți vedea ecranul iPhone-ului în sesiunea de Facebook live.

facebook live cu drona

O întârziere de câteva secunde între telefon și stream este perfect normală. 

Mai avem un ultim pas pentru ca Facebook Live cu drona să fie gata.

Drona FPV

Acum este momentul să pornim drona.

Conectați telefonul la feed-ul de la dronă. Pentru o dronă FPV de obicei asta înseamnă:

 • Conectați telefonul la rețeaua WiFi creată de dronă;
 • Accesați aplicația dronei pentru a vedea feed-ul video.

În acest moment sunteți pregătiți pentru sesiunea de Facebook Live cu drona. Tot ce mai rămâne de făcut este să apăsați butonul de Go Live din fereastra de la Facebook.

A fost simplu, nu? Radu este co-fondatorul IRON sheep TECH, companie care oferă servicii software startup-urilor din Silicon Valley și care lucrează la un produs propriu din zona de IoT (Internet of Things). Dacă ți-a plăcut tutorialul, dă-le și un like pe Facebook.

2 Comments

 1. rivi 27 octombrie 2016
  • Cristian Florea 28 octombrie 2016

Leave a Reply