Statistici Social Media în România [infografic – iulie 2019]
Ce înseamnă an-lumină și cât de depărtate sunt diverse lucruri 🌓 ☀️
La provocarea celor de la Bitdefender, am stat fără internet și acces la gadgeturi timp de 24 ore.
Înțelegerea era să văd dacă mă pot descurca fără ele și să realizez cât de dependent sunt de tehnologiile actuale.
Ca să pun lucrurile în context puțin, în activitatea de zi cu zi sunt destul de dependent de gadget-uri. Lucrez pe laptop 6 – 8 ore pe zi, stau pe telefon măcar vreo două ore pe zi, când dau cu aspiratorul îl pornesc de pe smartphone, când închid becul o fac de pe telefon, ba chiar și atunci când merg la magazin prefer să plătesc folosind ceasul. Cam atât de mult depind în fiecare zi de gadgeturi și internet.
Ei bine, provocarea fără tehnologie a început cu puțină panică: mie îmi place să știu mereu cât e ceasul, ca să știu cam cum mă situez vizavi de finalul zilei. Și încă de la primele ore ale dimineții îmi calculez totul la minut, ca să am timp să le fac pe toate.
Purtând un ceas inteligent (pe care, apropo, îl port zilnic de 3 ani de zile și e prima dată când trece o zi fără să-l folosesc), am ajuns în postura în care să trebuiască să mă descurc fără ceas.
Panica a dispărut în dimineața cu începutul experimentului când mi-am dat seama că, neavând ceva de făcut în mod special în acea zi, nu contează foarte tare cât e ceasul.
Dar for the record, mi-a zis Irina când m-am trezit că e 9:00, apoi am jucat de vreo două ori jocul ăla cu: eu îți spun cât cred că e ceasul, iar tu îmi zici dacă-i adevărat. Și am ghicit cu o marjă de 20 de minute de fiecare dată, deci am fost ok din punctul ăsta de vedere.
Ce-am făcut în ziua fără tehnologie?
Am citit. De dimineață și până pe la prânz am citit din „Bun venit în Univers” și „Cât costă un magazin online și de ce”. Ambele cărți sunt foarte, foarte bune și le recomand. 😁
După faza cu cititul, am decis să-mi iau o foaie și un pix și să profit de faptul că n-am de ce să mă stresez sau la ce mailuri să răspund și să-mi fac o listă de articole de scris pe blog și o listă de clipuri pe care le-aș putea face pentru canalul de YouTube. 45 de minute mai târziu aveam 25 de idei de articole și 18 idei de clipuri de pus pe YouTube, deci experimentul a dat roade și chiar cred că ar trebui să mai fac asta din când în când.
Apoi am decis să mergem prin mall să-mi cumpăr două-trei chestii, caz în care am fost la mila cardului (și bunăvoinței) Irinei, pentru că eu n-aveam voie să plătesc folosind cardul, iar cash nu am niciodată la mine. 😁 Apropo de asta, am fost să mă spăl pe mâini în mall și nu m-am putut usca, pentru că am considerat că aparatul ăla de uscat e tehnologie (dap, am dus la extrem experimentul din punctul ăsta de vedere).
Seara s-a terminat cu încă vreo câteva pagini citite, iar pentru că nu puteam să adorm și stinsesem deja lumina, la 00:03, când experimentul era deja trecut, am luat telefonul și am început să citesc niște articole salvate în trecut. N-am intrat să citesc mailuri sau reacții de pe rețelele sociale, că m-am gândit că pot aștepta până a doua zi.
Bilanțul? Cam atâtea notificări am avut în dimineața de după experiment:
Nu-s exagerat de multe, dar nu mă așteptam să depășească 200. Așa mi-am dat seama în câte părți trebuie să ne împărțim în fiecare zi din cauza tehnologiei…
Concluzii
- Mi-am dat seama că stau foarte bine cu autocontrolul. Mi-am impus să nu mă ating de telefon sau de Netflix și, deși am avut și momente fără activitate în zi, nu m-am atins de ele. A fost puțin ciudat la început, dar știam că am un obiectiv de atins;
- Dacă n-ar fi fost cineva cu mine ca suport (să plătească, să-mi spună cât e ceasul etc.), ar fi fost imposibil să mănânc în ziua aia sau să ies, cumva, din casă;
- Mi-am dat seama că de multe ori aprind telefonul din obișnuință, nu pentru că aș avea neapărat ceva de făcut sau pentru că ar fi ceva atât de urgent încât să nu poată aștepta până când îmi găsesc timp pentru acel lucru;
- O zi fără tehnologie a mers ușor, dar sigur nu aș putea face asta două sau trei zile la rând. Pur și simplu am simțit că mi-a ajuns. 😁 Sunt prea conectat la online ca să pot renunța dintr-un foc la asta.
Cum ar arăta viața ta fără tehnologie?
Ai făcut acest test vreodată? Ai fi dispus să-l faci? Până atunci, te invit să accesezi acest quiz făcut de Bitdefender, care îți va spune cât de dependent de tehnologie ești. La mine a ieșit că flirtez cu tehnologia, adică pot păstra o limită între viața reală și cea online. La tine oare cum iese?
Încă un lucru
Bitdefender m-a provocat la acest experiment ca să-mi dau seama cât de prezentă este tehnologia în viața mea. În condiții „de laborator”, știind ce urmează să fac, nu mi s-a părut imposibil, dar dacă îmi pică netul într-o zi sau un hacker îmi accesează device-urile și șterge toate datele de pe ele, nu știu ce-aș face.
Totul a pornit de la faptul că Bitdefender a lansat noul Bitdefender 2020, pe care-l poți considera o asigurare cibernetică. Așa cum asigurarea de călătorie o faci ca să nu plătești mult în momentul în care pleci în străinătate și ai o problemă de sănătate pe teritoriu străin, asigurarea cibernetică te ajută atunci când cineva încearcă să preia controlul asupra datelor tale.
Iar dacă în cazul călătoriilor te gândești la asigurare doar atunci când pleci de-acasă, când vine vorba de securitatea cibernetică, oricine îți poate accesa datele din orice colț al lumii, chiar dacă ești acasă, la birou sau pe o plajă din Thailanda. Așa că ar fi bine să fii asigurat mereu.
Mai mult, Bitdefender 2020 îți garantează că:
- nicio aplicație nu ascultă fără să vrei tu discuțiile pe care le ai în casă prin intermediul microfonului de la laptop;
- camera ta web nu are nevoie de scotch sau alte corpuri care s-o blocheze, că Bitdefender are grijă să nu lase pe nimeni să pornească camera ta web fără să vrei;
- nu-i nicio șansă să-ți fie luate datele prin intermediul unor viruși de tip ransomware, pentru că Bitdefender are mai multe straturi de protecție, de care n-a trecut niciun fel de ransomware până acum;
- și altele, despre care poți citi aici.