Festivalul de Teatru de la Sibiu împlinește 25 de ani. Și eu odată cu el

Anul acesta, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu împlinește (și sărbătorește) 25 de ani de la prima ediție. Adună laolaltă peste 500 de spectacole (fie că sunt de teatru, muzică, dans, expoziții grafice sau lansări de carte) și sunt așteptați peste 3300 de artiști și invitați speciali din 73 de țări. Dacă ești la Sibiu între 8 și 17 iunie 2018, sigur vei avea ocupație.

Chiar dacă n-ai apucat să-ți cumperi bilete (pentru că cele mai multe spectacole sunt deja sold-out), te poți bucura de interpretările de teatru din stradă sau concertele din Piața Mare, la care accesul este gratuit. Apropo de concerte, la FITS 2018 vor urca pe scenă Youngr, SUPERORGANISM și KillASon, 3 artiști deveniți celebri pe internet, cu milioane de ascultări și vizualizări pe Spotify, Facebook sau YouTube.

E interesant cum rețelele sociale au adus succesul unor oameni talentați, iar datorită acestui lucru avem ocazia să-i vedem live, la cel mai mare festival de artele spectacolului din Europa.

Tot din categoria noutăților, notez aici și MICRO-FOLIE, un muzeu digital venit pentru prima dată în România, care adună într-un singur loc peste 500 de opere de artă celebre, prezente fizic în cele mai cunoscute muzee din lume.

Dar să nu uităm nici de dialogul dintre Cristian Mungiu și Isabelle Huppert, o actriță franceză care a jucat în peste 100 de filme și care a câștigat numeroase premii pentru „Cea mai bună actriță” la festivalurile de profil.

Eu voi fi la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu între 14 și 17 iunie și m-am bucurat să aflu că atât eu, cât și festivalul, împărțim aceeași vârstă (doar că eu m-am grăbit puțin și-am împlinit anii cu o săptămână înaintea lui :D).

Mi-am făcut deja o listă destul de stufoasă de spectacole pe care vreau să le văd, începând cu Faust și Metamorfoze în materie de teatru și continuând cu O viață pentru Flamenco (dans), Esența Puterii (circ), Gospel in Praise and Worship (muzică) sau Avioane de hârtie (spectacol de teatru pregătit de studenții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu).

Vor fi câteva zile pline, dar foarte, foarte frumoase. Sper să am timp să scriu despre toate spectacolele pe care le văd. Până atunci, te las cu Les Dudes, un grup de artiști stradali pe care i-am filmat în 2015 la același Festival de Teatru de la Sibiu și care arată o mică parte din atmosfera de acolo.

Iar dacă ajungi prin zonă, îți recomand să arunci o privire peste program și să te organizezi din timp. Sunt așteptați peste 690.000 de spectatori, deci șansele de a găsi bilete la spectacole sunt din ce în ce mai mici cu fiecare zi care trece.

Tags:

Leave a Reply