Fiecare articol trebuie să aibă obiectivul său

obiective in bloggingJoaca asta de-a blogging-ul trebuie să se transforme şi în ceva puţin mai serios câteodată. Trebuie să ştim să ne stabilim obiective şi să încercăm să le atingem ca să putem evolua aşa cum se cuvine. Dacă noi n-am încercat niciodată să ne stabilim un obiectiv, înseamnă că am acceptat mediocritatea în care ne aflăm, fără a dori vreodată să evoluăm.

Eu am încercat să-mi stabilesc obiective din orice, inclusiv obiective individuale pe fiecare articol.

Îniţial nu scriam articole mai scurte de 300 de cuvinte. Voiam să-mi antrenez eu tastele şi gândirea şi nu mă lăsam până nu făceam ca articolul meu să aibă 300 de cuvinte cel puţin. Că stăteam una sau cinci ore pentru asta, chiar nu conta, dacă obiectivul era atins. Aşa am ajuns să-mi antrenez gândirea pentru a dezbate un subiect pe mai mult de 5 rânduri.

Apoi, unul dintre obiective se lega de comentariile din articole. Am început prin a-mi spune că fiecare articol pe care-l am trebuie să aibă mai mult de zero comentarii. Trebuia să fac articolul în aşa fel încât, raportat la audienţă, să provoace cel puţin o reacţie. Nu era cine ştie ce, dar de la o reacţie putea porni o discuţie întreagă şi nu doar între mine şi respectivul, ci poate şi cu alţi cititori. Acum, în funcţie de articol (că eu încerc să-l auto-evaluez, să-i aflu potenţialul), îmi propun să strâng 10 -20 de comentarii (pentru că, aşa cum era de aşteptat, numărul cititorilor a crescut, iar modul în care redactez articolele s-a mai schimbat şi el).

La voi cum e cu obiectivele? Vă setaţi obiective doar raportat la blog în general, sau aveţi şi câteva mai mici, individuale?

*photo via

Lasă un comentariu

22 comentarii

 • Alex Dima 21 Mai 2011, ora 10:38

  Cu toţii ar trebui să avem obiective. Raportate la blog, am obiective atât în ceea ce priveşte traficul şi comentariile, dar şi brandul personal. Încerc să dezvolt numele de Alex Dima, să fiu cunoscut atât în online cât şi în offline pentru fotografiile pe care le fac.

 • articole copii 21 Mai 2011, ora 09:53

  La inceput intradevar e mai greu, dar dupa cum spuneai, nu trebuie sa ne multumim cu mediocritatea! Daca „luptam” putin, cu siguranta reusim, si chiar si noi o sa ne simtim mai „impliniti”. Stiu ca e greu dar merita!

  • Florea Cristian 22 Mai 2011, ora 12:42

   daca vrem sa evoluam, o facem, desi stim ca e greu. daca nu, ramanem asa, ca nu ne deranjeaza stadiul in care ne aflam

 • Zoly 21 Mai 2011, ora 13:00

  :)) Am un draft cu subiectul asta…MULTUMESC :))
  Cand imi iau laptopul in brate si incep sa scriu, o fac mereu cu un scop. Ca am nevoie de ceva pareri din partea cititorilor sau ca vreau pur si simplu sa informez, pentru mine este tot una.
  Astea sunt micile mele obiective.

 • cristian voiculescu 21 Mai 2011, ora 13:53

  Am scris destul de haotic si fara obiective pentru mult timp. Acum mi-am propus 5 articole pe saptamana si 5 comentarii pe alte bloguri pe zi. Pentru o luna. Mi-am dat seama ca functioneaza mai bine daca fixezi obiective realizabile pe termen scurt si le atingi decat sa fixezi obiective inalte si pe termen lung si sa nu le atingi.

  • Florea Cristian 22 Mai 2011, ora 12:53

   da, e normal, daca pe termen lung iti propui sa ajungi la 1000 de vizitatori pe zi, dar nu stii exact ce trebuie sa faci pentru asta, sau preferi sa amani ce ai de facut de pe o zi pe alta, tocmai pentru ca e vorba de ceva pe termen lung si „ai timp”, pe termen scurt trebuie sa te tii de cuvant si sa faci ceea ce ti-ai propus. si se pare ca tine mult mai bine, iar cu cateva obiective setate si realizate ca lumea pe termen scurt, ajungem fara sa ne dam seama sa le realizam si pe celelalte

 • MadMike 21 Mai 2011, ora 13:28

  Sa fiu sincer la blog nu-mi setez obiectivele, numai atunci cand vine vorba de SEO doar imi planific Goal-urile, atat, insa, ideea nu e una rea deloc.

  • Florea Cristian 22 Mai 2011, ora 12:50

   daca incepi sa-ti setezi obiective pentru fiecare articol imi parte, sa-mi spui cum decurg lucrurile, te rog :)

 • Adi 21 Mai 2011, ora 14:26

  Bineinteles ca fiecare articol trebuie sa aibe un obiectiv. Trebuie sa stii ca ceea ce scrii va place publicului si va atrage publicul. Cum ai zis si tu, va crea o discutie din care sa se poata dezvolta.

  • cristian voiculescu 21 Mai 2011, ora 14:57

   Adi, e bine sa ai in minte audienta si sa scrii ceva util pentru ei. In egala masura e important sa fie ceva care sa te reprezinte, care sa iti faca placere si sa iti exprime valorile. Altfel simti ca te risipesti si ti se ia de blog rapid.

  • Florea Cristian 22 Mai 2011, ora 12:55

   subscriu la ce-a zis Cristi, daca ajungi sa scrii numai pentru public, tu nefiind multumit de textele tale, ajungi sa te plictisesti sau sa intri intr-un writer’s block din care nu ca n-ai putea iesi, dar nu prea ai chef.

   e bine sa ai obiective si sa faci articolele in functie de audienta, dar e bine in acelasi timp sa pastrezi un echilibru, sa scrii ce-ti place, iar asta sa le placa si lor

 • AndM 21 Mai 2011, ora 22:57

  La mine nu a mers faza cu obiectivele. Eu scriu pe blog când simt și despre ce simt. Iar ideile mele nu sunt întotdeauna în mișcare browniană. Uneori sunt haotice și se izbesc unele de altele, dar le las așa. Sunt ale mele. Și dacă mi-am făcut un scop în ceea ce privește blogul e să fie autentic. nu vreau să se adreseze unui target precis sau articolele să conțină minim 3 argumente sau 200 de rânduri, nu mi-ar plăcea să fie așa. Nu mi-ar mai aparține. Deci, blogul meu redă trăiri, suflet, simțire. Și sper că cititorii mei s-au regăsit măcar într-un rând dintr-o postare:)

  • Florea Cristian 22 Mai 2011, ora 12:59

   toate blogurile probabil redau trairi, suflet, simtire, dar depinde maniera in care scrii. daca scrii astfel incat sa te reprezinte, dar in acelasi timp sa reusesti sa impresionezi si publicul, ai impuscat doi iepuri dintr-o lovitura. daca scrii numai pentru tine, n-ar trebui sa ai pretentia la foarte multe reactii, pentru ca stii ca n-ai facut nimic deosebit ca sa-i impresionezi pe cititorii tai

 • Pato Basil 21 Mai 2011, ora 23:07

  eu imi las inspiratia sa lucreze de obicei, alte ori imaginatia…
  Dar nu m-am gandit niciodata la consecinte, poate e cazul sa o fac! Cat despre targetul propus tot o consecinta este, sper ca pe viitor sa iau in seama aceste chestii. Pana acum lucram asa la rece.

 • navzar 22 Mai 2011, ora 13:43

  nici un site, om, blog, marca de masina, model de telefon etc etc etc nu a devenit cunoscut peste noapte. It takes time. :)

 • Tudor 23 Mai 2011, ora 07:32

  as mai adauga – fiecare articol trebuie sa aiba si comentariile sale; au inceput sa ma deranjeze discutiile care se abat de la subiect

  • Florea Cristian 23 Mai 2011, ora 21:04

   da, pana la urma formularul de comentarii este acolo ca sa se poata discuta pe baza subiectului. offtopic-urile isi au locul in alta parte (pe mail, sau pe alta pagina)