Cum să faci fotografii și postări 3D pe Facebook

Facebook a anunțat prin luna februarie a acestui an că oferă posibilitatea de a urca pe platformă postări 3D, adică niște fotografii pe care le poți muta folosind mausul (sau degetul, dacă te uiți de pe telefon). Funcția a fost oferită unui public destul de limitat până de curând, când au început un rollout mai mare.

În momentul de față, Facebook îți permite să încarci două tipuri de postări 3D: 3D Photo și 3D Post. Care-i diferența dintre cele două?

3D Photo reprezintă o fotografie făcută, în general, cu un telefon cu cameră duală, care scoate în prim-plan un subiect, iar background-ul îl încețoșează. În momentul de față, funcția 3D Photo e disponibilă doar pentru iPhone 7+ sau mai noi, care au disponibilă funcția de Portrait.

Deși există și smartphone-uri cu Android care au cameră duală sau pot face fotografii cu background blurat, funcția încă nu e disponibilă pe Android. Cum arată o fotografie 3D? Cam așa.

3D Post este o postare făcută într-un program de editare și creare a conținutului 3D. Nu e fotografie, ci e o randare 3D. Această funcție ar trebui să fie disponibilă orcui, întrucât postările 3D pot fi publicate doar de pe desktop. Cum arată o postare 3D? Cam așa.

Cum activezi funcția 3D Photo pe Facebook

Pasul unu ar fi să intri pe pagina Facebook 360 și dai like paginii. Nu știu exact de ce apariția funcției e condiționată de acest lucru, dar momentan e singurul mod prin care îți poți activa acest nou feature.

După ce ai dat like paginii, funcția Fotografie 3D ar trebui să fie activă. Dacă ai un iPhone 7+ sau mai nou, fii sigur că ai ultima versiune a aplicației de Facebook, apoi deschide aplicația și încearcă să creezi o postare nouă. Ar trebui să ai și funcția 3D Photo în lista cu tipurile de conținut pe care le poți urca pe Facebook. Ca în fotografia de mai jos:

3d photo facebook

Când apeși pe 3D Photo, Facebook alege automat din telefonul tău fotografiile compatibile cu acest tip de conținut. În general, vorbim despre fotografiile pe care le-ai făcut folosind setarea Portrait a camerei foto.

Cum activezi funcția 3D Post pe Facebook

În principiu, funcția de 3D post ar trebui să fie deja activă pe contul tău sau pe pagina de Facebook pe care o administrezi. Trebuie doar să ai în vedere faptul că atunci când ai un fișier cu un conținut 3D, acesta trebuie urcat pe Facebook prin sistem Drag & Drop. Ca în fotografia de mai jos.

3D Post pe Facebook

Dar hai să vedem cum putem crea conținut de acest gen pe Facebook

Dacă ești ca mine și nu te pricepi deloc la editare sau creare de conținut 3D, să știi că există un tool pentru cei ca noi. Tool-ul este gratuit și se numește Vectary. Este, de fapt, o platformă care îți permite să creezi și să exporți conținut 3D și e foarte ușor de folosit. Pentru postarea 3D pe care ai văzut-o în exemplul de mai sus, am scris pur și simplu textul, apoi l-am exportat, ca în fotografia de mai jos.

vectary 3d post for facebook

După ce apeși pe Export, alegi ca variantă de exportare funcția 3D și tipul de fișier GLB. Dar cei de la Vectary au explicat mai bine decât mine cum se face acest lucru, pe această pagină.

După cum vezi mai sus, textul meu nu avea niciun fel de fundal, iar pe Facebook are un fundal portocaliu cu câteva forme. Ei bine, acel fundal vine direct de la Facebook, care te lasă să selectezi ce fel background dorești, în momentul în care o să urci acolo conținutul tău 3D.

3D post Facebook

Pe lângă posibilitatea de a face conținut text, Vectary îți permite să urci acolo și logo-uri sau să folosește tot felul de obiecte predefinite în platforma lor. Asta înseamnă că ar fi destul de ușor pentru persoanele care administrează pagini de Facebook să înceapă să profite de acest tip de conținut.

Iar dacă ai nevoie de obiecte 3D în plus, poți să arunci o privire și la Poly, o platformă făcută de Google în care creatorii de conținut 3D își încarcă randările. Unele dintre ele pot fi descărcate și folosite (cu condiția de a specifica sursa, de obicei).

Totodată, ar fi bine să ai grijă ca postările tale 3D să respecte limitele impuse de Facebook. Spre exemplu, dacă fișierul 3D are mai mult de 3MB, n-o să-l poți urca în platformă.

Vrei să primești în fiecare săptămână un e-mail cu noutățile din social media? Abonează-te la newsletter dând click aici.

8 Comments

 1. Ioana Radu 26 octombrie 2018
  • Cristian Florea 30 octombrie 2018
 2. Vatasescu lenuta 20 octombrie 2019
 3. Dana 4 iunie 2020
  • Cristian Florea 9 iunie 2020
 4. Wolf Angels 24 martie 2021
  • Cristian Florea 24 martie 2021
 5. Dana 1 octombrie 2023

Leave a Reply