Gardienii Digitali: dispozitive smart care ascultă și salveză pădurile din România

România deține aproximativ 60% dintre pădurile virgine din Europa. În ele trăiesc peste 13.000 de specii de animale și păsări, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa. Cu toate astea, din 2005 încoace, din cauza defrișărilor masive și ilegale, au mai rămas sub jumătate dintre cele 250.000 de hectare de păduri estimate inițial.

E fizic imposibil să ai atât de mulți pădurari încât să protejezi o suprafață atât de mare de pădure, așa că soluțiile trebuie să vină din alte direcții. Primul pas? Să ascultăm pădurea.

Dacă am putea asculta continuu sunetele pădurii, am identifica rapid drujbele sau sunetele motoarelor și am trimite autoritățile la locul faptelor înainte de a fi prea târziu. Dar cum am putea face asta?

Ei bine, acum există o soluție. Vodafone anunță prima pădure smart din România.

Ce înseamnă pădure smart? Înseamnă că în coronamentul copacilor din pădure au fost instalați niște gardieni digitali, adică niște device-uri inteligente și autonome. Gardienii digitali se alimentează singuri cu ajutorul luminii soarelui și conțin un microfon, un senzor GPS și o cartelă SIM.

Microfonul înregistrează continuu sunetele din pădure pe o rază de 3 kilometri pătrați, iar cu ajutorul inteligenței artificiale este analizată fiecare secundă de sunet. În momentul în care este identificat un sunet de drujbă (sau orice sunet neobișnuit în pădure), se trimite automat o alertă pe telefonul mobil al pădurarului. Alerta îi spune unde s-a auzit sunetul de drujbă, îi atașează secvența de sunet care conține drujba, ca să fie verificată și de el, apoi îi arată o hartă care-l îndrumă către locul exact de unde vine înregistrarea.

Gardienii Digitali: dispozitive smart care ascultă și salveză pădurile din România

Astfel, cu ajutorul tehnologiei, poate fi ascultată pădurea și pot fi identificate tăierile ilegale, înainte să fie prea târziu.

Soluția este pusă la punct de un start-up non-profit numit Rainforrest Connection și este implementată în România de către Vodafone, care a făcut prima pădure smart din țara noastră, instalând acești senzori într-o pădure din Covasna.

Mi se pare excelent că trăim niște vremuri în care putem folosi tehnologia ca să avem grijă de natură, lăsând astfel pădurea ca moștenire pentru generațiile următoare. Dacă vrei să vezi cum arată un senzor și cum funcționează, te invit să urmărești clipul de mai jos:

Prima mea interacțiune serioasă cu pădurea a fost în 2014, când am urcat pe Ceahlău, până la Vf. Toaca, într-un traseu de 8 km pe care l-am parcurs în aproape 4 ore. Atunci am învățat să respect muntele și pădurea mai mult ca oricând și am prins gustul pentru traseele și peisajele superbe pe care le avem în țara noastră.

Tu ce poveste despre pădure ai? Lasă-mi într-un comentariu o amintire despre pădure sau legătura ta cu natura, iar povestea ta poate ajunge în Audiobook-ul Vocea Pădurii, înregistrat și publicat de Vodafone. Selecția de comentarii o voi face eu împreună cu reprezentați Vodafone România. 🌳

3 Comments

  1. Ioana 3 aprilie 2021
  2. Zoltan Magdo 5 aprilie 2021
  3. Doina Sabina Mesteru 8 aprilie 2021

Leave a Reply