Care-i diferența dintre gelato și înghețată. Și de ce contează

Mersul la cinema ne-a obișnuit cu ideea că atunci când pornim un film trebuie să ronțăim lucruri sărate. Din acest motiv, de multe ori nici nu ne gândim că există și alte variante. De-aia îți propun un test: cum ar fi ca data viitoare când începi un film sau un serial, să încerci să mănânci un gelato? Eventual unul de la Siviero Maria care, așa cum spune și ecranul de gheață pe care l-ai șters ca să poți citi acest articol, e cel mai bun gelato pentru binging.

Ce înseamnă binging? Ei bine, binging e atunci când începi un serial și te uiți la multe episoade fără niciun fel de pauză, iar din punctul meu de vedere Siviero Maria este un companion bun pentru un astfel de moment. Așa o să descoperi un gelato grozav, dar și o experiență nouă de urmărit seriale.

Ce e acela un gelato? În România nu este atât de cunoscut termenul de gelato, el provenind din Italia, locul în care a luat naștere acest concept. Totuși, asta nu înseamnă că nu găsim de cumpărat gelato în țara noastră. Găsim, chiar dacă uneori nu-i dăm atenție. În italiană, „gelato” se traduce mai degrabă ca „o înghețată foarte puțin aerată” și acesta este unul dintre diferențiatorii dintre gelato și înghețată.

Eu, ca să rețin mai bine care e diferența dintre cele două, am mers într-o zonă mai practică, anume: gelato poate fi mâncat imediat după ce e scos din congelator, în timp ce înghețata mai trebuie să mai stea puțin la temperatura camerei ca să poți scoate ceva din ea.

Gelato, totodată, este mai slab în grăsimi, având în compoziție mai mult lapte și mai puțină smântână. În Italia este o lege care spune că gelato trebuie să aibă minim 3,5% grăsime. În ceea ce privește înghețata, e aproape imposibil să găsești înghețată cu mai puțin de 10% grăsime (în SUA e chiar o lege pe tema asta, care spune că înghețata trebuie să aibă minim 10% grăsime).

Se potrivește un gelato cu un serial? Bineînțeles. Pe sistemul #gelatoiscoming, de când dai play serialului și până când se termină genericul de început ai timp destul să mergi la congelator, să iei cutia de gelato și să guști prima linguriță, mai ales că e deja gata de mâncat și nu trebuie să aștepți să se dezghețe.

Eu am început să fiu atent la gelato după ce i-am cunoscut pe cei de la Maresi, care aduc în România Siviero Maria. Ei mi-au povestit despre diferențe, despre cum se fabrică și despre cum ar putea fi o alegere mai bună în anumite situații. Apropo de „cum se fabrică”, Siviero Maria este unul dintre puținele branduri care încă mai umple cutiile manual, păstrând tradiția începută în 1958. Angajații care fac asta au devenit atât de dibaci în timp, încât reușesc să umple cutiile exact cu cantitatea înscrisă pe ambalaj. Mai mult decât atât, ornarea fiecărei cutii de gelato italian Siviero Maria se face manual, de-aia fiecare cutie e specială în felul ei și nu poți găsi două cutii cu același aranjament.

Iar dacă vrei să încerci Siviero Maria și nu știi cu ce să începi, să știi că mie mi-au plăcut cel mai mult sortimentele Panna Cotta și Fragola.

gelato versus inghetata - siviero maria

8 Comments

  1. iCiolac 24 iulie 2017
    • Cristian Florea 24 iulie 2017
  2. Codruţa Romanţa 24 iulie 2017
    • Cristian Florea 24 iulie 2017
  3. Claudia 24 iulie 2017
    • Cristian Florea 25 iulie 2017
  4. Irina 26 iulie 2017
    • Cristian Florea 28 iulie 2017

Leave a Reply