
Două proiecte care contribuie la conservarea naturii din țara noastră

Încă mai poți vedea statuile vivante până pe 5 iunie. Uite unde le găsești
„Noi ne ocupam de culesul plantelor și înainte, însă acum o facem într-un mod mai conștient”, ne mărturisește doamna Hajnal Gaspar, unul dintre beneficiarii centrului de prelucrare a plantelor medicinale înființat de Fundația Civitas. S-au făcut doi ani de când doamna Gaspar a intrat în proiectul Grădina de plante medicinale în Ardeal și a învățat cum să valorifice lavanda, ciuboțica cucului, rostopasca și alte plante aducătoare de sănătate. Acum ea știe rostul fiecăreia și, mai mult decât atât, i-a învățat și pe alții cum să valorifice acest dar minunat al naturii și să îl transforme în ceaiuri, tincturi, creme sau siropuri aromate.
Povestea a început în anul 2015, când Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, cu ajutorul Programului de Cooperare Elvețiano-Român a început proiectul „Integrarea socială a persoanelor defavorizate din zona rurală prin colectarea și procesarea plantelor medicinale într-un mod sustenabil”. Inițiativa a avut un răspuns pozitiv din partea comunităților din Odorhei și Cluj-Napoca, iar oamenii s-au înscris într-un număr neașteptat de mare pentru a învăța tainele cultivării și prelucrării plantelor medicinale. Așa a fost selectată și doamna Gaspar, ca reprezentantă a comunității Zetea, o localitate din Harghita. Ceea ce s-a întâmplat apoi, a fost doar un prim pas spre ceea ce astăzi numim Grădina de plante medicinale în Ardeal.
„Am participat la cursuri, am fost la cules de plante medicinale, chiar și plante medicinale mai rare, nemaicunoscute până acum”. Așa a învățat cum să culeagă, să cultive și să proceseze tot ceea ce se află în grădina centrului. Tot aici i-a cunoscut și pe câțiva reprezentanți ai Asociației pentru Agricultură Biodinamică din Elveția și a participat la un schimb de experiență care a ajutat-o să conștientizeze cu adevărat valoarea plantelor medicinale din zonă și în ce fel pot să schimbe traiul oamenilor.
Acum, dacă mergi în Odorheiul Secuiesc vei învăța ce înseamnă o comunitate unită. Cu mic, cu mare, indiferent de statutul social, au pus toți umăr la umăr pentru a duce proiectul dincolo de porțile centrului, transformând inițiativa într-o metodă sustenabilă de promovarea a resurselor naturale, a tradițiilor și a unei vieți sănătoase. Kolumban Gabor, președintele Asociației Civitas, ne spune că asta au învățat chiar de la plantele pe care le cresc: „Noi încercăm să învățăm de la plantele medicinale un lucru important ce ține de modul de viață, și anume cultivarea diversității.” De-a lungul timpului, cât le-a privit și le-a cercetat, a observat că: „există uneori o plantă care domină, apoi se retrage și îi dă locul alteia. După aceea, vine o perioadă în care mai multe plante medicinale trăiesc toate, împreună, la un loc, înflorind în același anotimp”.
După 2 ani, Grădina s-a transformat într-un așezământ unde se cultivă și se procesează aproximativ 103 specii de plante medicinale de către 461 de localnici, cei mai mulți fiind din medii rurale defavorizate. Activitatea de aici are ecou în comunitățile locale cu sprijinul a 181 de voluntari. Oamenii nu se vor opri aici, pentru că ceea ce fac a devenit „un scop de viață”, așa cum însăși doamna Gaspar ne spune. Multe coșuri vor mai fi umplute cu săculețe aromate de cimbrișor sau mentă și multe generații de acum încolo vor lua exemplu de la ei. Proiectul Grădina de plante medicinale în Ardeal merge mai departe și, mai mult decât atât, se transformă într-o sursă de venit sustenabilă pentru toți beneficiarii ei.
Proiectul „Integrarea socială a persoanelor defavorizate din mediul rural prin colectarea și procesarea sustenabilă a plantelor medicinale și aromatice” este realizat de către Fundația Civitas pentru Societatea Civilă în parteneriat cu Fundația LIA, Fundația Civitas pentru Societatea Civilă, filiala Cluj-Napoca și Asociația pentru Agricultură Biodinamică din Elveția. Durata de implementare este de 2 ani, proiectul fiind cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
foto: Adrian Scutariu
Acest articol este realizat în cadrul unei campanii de promovare a proiectelor finanțate prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român. Celelalte articole din cadrul campaniei pot fi citite aici.