Hai să nu judecăm oamenii după aparenţe, da?

Trenul care m-a adus de la Bucureşti a avut parte de tot felul de oameni interesanţi. Cred că aş putea scrie o săptămână întreagă câte ceva despre această călătorie fără să plictisesc, dar am să mă rezum la două-trei articole, că e mai bine aşa.

Se făcea că m-am urcat în vagon şi mi-am găsit locul. În compartiment, în faţa mea, aveau locuri nişte vasluieni. Arătau cam de la ţară şi emanau un miros destul de ciudat, dar nu m-am grăbit să le pun eticheta de ţigani sau de ţărani, pentru că eu nu-s aşa.

Aveau o grămadă de bagaje, care mai de care mai voluminoase, plus nişte bidoane goale, probabil pregătite pentru a păstra vinul, ţuica, sau mai ştiu eu ce.

Au încercat să aşeze bidoanele fără să deranjeze bagajele celorlalţi, cu toate că ocupau foarte mult spaţiu pentru un compartiment atât de mic.

Erau doi bărbaţi, dintre care unul avea o problemă la picior de nu putea merge decât cu cârjă, plus o fetiţă de vreo 12 ani. S-au aşezat liniştiţi şi au aşteptat să plece trenul.

La un moment dat, bărbatul care avea problema cu piciorul, s-a ridicat şi a început să cotrobăie prin geantă după hârtie igienică. Atunci când am văzut că a scos-o şi că îşi rupe o bucată consistentă, mi-am zis: „Uite mă, nici măcar nu aşteaptă să plece trenul şi se duce la toaletă, ca să miroasă în toată gara după aceea”.

După cum vă imaginaţi, totul a decurs aşa cum nu mă aşteptam. Bărbatul rupsese hârtia ca să şteargă pe jos, în compartiment, văzând că dintr-una din genţile lui se scursese ceva (probabil avea carne congelată care începuse să se dezgheţe).

„Foarte mult bun simţ”, îmi zic. Altcineva în locul lui ar fi mutat geanta de-acolo ca să-şi ascundă greşeala, dar în niciun caz n-ar fi curăţat pe jos.

Două staţii mai încolo, au urcat doi bătrâni, la fel, cu multe bagaje. Nici n-au intrat bine, că băieţii au spus: „Ne pare rău că ocupăm tot locul pentru bagaje, dar chiar nu avem unde să le mai punem. Geanta asta o putem urca sus, că încape, iar de celelalte vă promitem noi că avem grijă de ele dacă le lăsaţi pe hol, în faţa uşii”. Bătrânii au acceptat, iar vasluienii chiar s-au ţinut de cuvânt, stând cu rândul pe hol pe tot parcursul drumului.

Acum mă întreb dacă toţi oamenii din zona aia sunt aşa. Pe mine chiar m-au uimit cu politeţea lor.

19 Comments

 1. robbie 9 noiembrie 2010
  • Cristian Florea 9 noiembrie 2010
 2. oanavio 9 noiembrie 2010
  • Cristian Florea 9 noiembrie 2010
 3. Meneopol 9 noiembrie 2010
  • Cristian Florea 9 noiembrie 2010
 4. licuriciu 9 noiembrie 2010
  • Cristian Florea 9 noiembrie 2010
   • licuriciu 9 noiembrie 2010
 5. Eva 9 noiembrie 2010
  • Cristian Florea 9 noiembrie 2010
 6. mariusrusu 10 noiembrie 2010
  • Cristian Florea 10 noiembrie 2010
 7. Ramona-Sandrina 10 noiembrie 2010
  • Cristian Florea 10 noiembrie 2010
 8. Ana 11 noiembrie 2010
 9. Tanar Jurnalist 11 noiembrie 2010
  • Cristian Florea 11 noiembrie 2010
 10. Teodor 9 iulie 2015

Leave a Reply