O idee de backup când baza ta de date e prea mare

Am avut la un moment dat de modificat nişte lucruri în baza de date a unui site. Bineînţeles, înainte am făcut un backup, iar la sfârşit am văzut că backupul avea vreo 1,5 GB. Mi-am zis că nu-i nicio problemă, pentru că n-are ce să meargă rău. Din nefericire, Murphy a funcţionat şi de data asta, că am greşit nişte lucruri şi singura soluţie care mi-a mai rămas era să restaurez backupul.

Era imposibil să fac acest lucru, pentru că în phpMyAdmin poţi încărca fişiere de maxim 200MB, nu de 1,5GB. Am căutat pe net tot felul de tooluri care să-mi împartă baza de date în mai multe bucăţele de 200MB, dar fără succes, că după ce le terminam de despărţit şi urcat înapoi, site-ul tot nu mergea.

Singura soluţie atunci a fost să trimit fişierul ăla de 1,5GB celor care hostează site-ul şi să-i rog pe ei să-l urce unde trebuie.

Totuşi, mai aveam de făcut modificări site-ului şi nu puteam să mă bazez mereu pe firma de hosting, aşa că a trebuit să găsesc o metodă.

Iar primul lucru care mi-a venit în minte a fost să mai fac o bază de date din cPanel şi să o folosesc pe post de backup.

Practic, aveam în phpMyAdmin baza de date a site-ului şi baza de date de backup. Când voiam să modific ceva la site, mergeam la Operations » Copy database to: şi puneam fişierele din baza de date principală pe cea de backup. Dacă stricam ceva la cea principală, cu aceeaşi functie de la Operations, copiam tabelele înapoi din cea de backup.

Ştiu că metoda e la mintea cocoşului de uşoară, dar pentru că eu nu m-am gândit la asta din prima, m-am gândit să scriu undeva, ca să nu mai greşească şi alţii. :))

8 Comments

  1. Refu 15 ianuarie 2014
  2. Alex 15 ianuarie 2014
  3. Alin Mihai 15 ianuarie 2014
  4. Emil Calinescu 15 ianuarie 2014
    • Cristian Florea 17 ianuarie 2014
  5. Yamasha 15 ianuarie 2014

Leave a Reply