O idee de backup când baza ta de date e prea mare

Am avut la un moment dat de modificat nişte lucruri în baza de date a unui site. Bineînţeles, înainte am făcut un backup, iar la sfârşit am văzut că backupul avea vreo 1,5 GB. Mi-am zis că nu-i nicio problemă, pentru că n-are ce să meargă rău. Din nefericire, Murphy a funcţionat şi de data asta, că am greşit nişte lucruri şi singura soluţie care mi-a mai rămas era să restaurez backupul.

Era imposibil să fac acest lucru, pentru că în phpMyAdmin poţi încărca fişiere de maxim 200MB, nu de 1,5GB. Am căutat pe net tot felul de tooluri care să-mi împartă baza de date în mai multe bucăţele de 200MB, dar fără succes, că după ce le terminam de despărţit şi urcat înapoi, site-ul tot nu mergea.

Singura soluţie atunci a fost să trimit fişierul ăla de 1,5GB celor care hostează site-ul şi să-i rog pe ei să-l urce unde trebuie.

Totuşi, mai aveam de făcut modificări site-ului şi nu puteam să mă bazez mereu pe firma de hosting, aşa că a trebuit să găsesc o metodă.

Iar primul lucru care mi-a venit în minte a fost să mai fac o bază de date din cPanel şi să o folosesc pe post de backup.

Practic, aveam în phpMyAdmin baza de date a site-ului şi baza de date de backup. Când voiam să modific ceva la site, mergeam la Operations » Copy database to: şi puneam fişierele din baza de date principală pe cea de backup. Dacă stricam ceva la cea principală, cu aceeaşi functie de la Operations, copiam tabelele înapoi din cea de backup.

Ştiu că metoda e la mintea cocoşului de uşoară, dar pentru că eu nu m-am gândit la asta din prima, m-am gândit să scriu undeva, ca să nu mai greşească şi alţii. :))

Lasă un comentariu

8 comentarii

 • Refu 15 Ian 2014, ora 13:59

  Nu sti sa exporti .gz? Arhivarea ia foarte mult din cei 1,5 gb de text. Si comprima baza ta de date atat de mult incat o sa-ti intre in cei 200MB.

  Pe viitor exporta .gz

 • Alex 15 Ian 2014, ora 14:28

  Salut,
  Ăsta e un pseudo-backup… în cazul în care nu ai o relație bună cu Murphy, nu te baza pe ea.
  Din câte știu PMA știe să urce fișiere arhivate, dacă ai 200Mb limită poți urca zip-uri (sau .tar.gz) cu dumpul. O altă soluție este să-ți scriptezi backup-ul pe tabele și să exporți (apoi să imporți în caz de necaz) pe bucăți de tabele.
  Bineînțeles, cel mai simplu e să alegi un hosting cu ssh și să-ți pui scripturi care să exporte baza de date și să ți-o pună undeva, sau să ți-o iei tu de acolo. Pentru wp există câteva pluginuri care te ajută, de asemenea. Poți cu ele să faci dump de db (chiar și de dimensiuni mari) iar apoi urci pe ftp și încarci tot din plugin… soluții e multe ca să zic așa.
  Succesuri și să n-ai nevoie de backup.

 • Alin Mihai 15 Ian 2014, ora 17:01

  Imparte DB-ul in mai multe cu SQLDumpSplitter2 sau foloseste un client de MySQL (HeidiSQL). E foarte ok, dureaza ceva pana iti urca 1.5GB dar isi face treaba. E destul de simplu de folosit. :)

 • Emil Calinescu 15 Ian 2014, ora 17:05

  Daca ai limita la spatiul de stocare, cum a eu, nu poti aplica metoda ta.

  • Cristian Florea 17 Ian 2014, ora 09:52

   Spaţiul de stocare nu prea are nicio treabă. Limită la numărul de baze de date, eventual.

 • Yamasha 15 Ian 2014, ora 17:26

  Dar nu puteai sa exporti cu SSH? Eu urc fara probleme baze de date mari :)