Informații despre Dubai: lucruri care te vor pregăti pentru vacanță

Pentru mine, vacanța în Dubai a fost una dintre cele mai reușite vacanțe de până acum. Deși nu mă așteptam să fiu foarte impresionat, se pare că e genul de loc pe care vreau să-l mai vizitez și cu alte ocazii. Am fost atras în special de felul în care își tratează turiștii, dar și de faptul că mereu îți dau impresia că tot ceea ce fac e gândit pentru a fi simplu și ușor de înțeles pentru orice om, din orice colț al lumii.

Pornind de aici, m-am gândit să fac o listă de lucruri pe care nu le știam despre Dubai și care mi se par utile pentru cineva care vrea să viziteze acest oraș pentru prima dată. Sunt câteva mituri pe care le voi distruge, dar și lucruri la care nu te așteptai sau nu te-ai gândit. Așadar, să trecem la treabă. :D

Verifică foarte bine programul de la metrou 

Îl găsești pe site, dar îl găsești afișat și la fiecare gură de metrou. E important să-l verifici pentru fiecare zi în care stai acolo, pentru că programul diferă în funcție de zi. Spre exemplu, vinerea stațiile se deschid după ora 10:00 AM, chiar dacă în celelalte zile ele se deschid la 5:00 dimineața. Totodată, chiar dacă știi că metroul e deschis până la ora 24:00, ar fi bine să verifici care e ora la care pleacă ultimul tren din stație. Noi am ajuns la o gură de metrou la 23:43 și era deja închisă, pentru că plecase ultimul metrou din acel colț al orașului.

Tot legat de metrou, interesant mi s-a părut faptul că primele vagoane din metrou sunt unele speciale: primul vagon este pentru persoane cu acces Gold, iar următoarele două sunt doar pentru femei și copii. Iar dacă ești bărbat și ești prins în vagonul pentru femei și copii, riști o amendă de 100 de dirhami. :D

O călătorie cu metroul pleacă de la 3 dirhami, dar poate costa și 6 sau mai mult în funcție de destinație sau dacă schimbi linia. Harta metroului din Dubai e ușor de înțeles, pentru că au doar două linii de metrou, una roșie și una verde, dar cel mai probabil vei avea lucruri de vizitat pe linia roșie. :D

Cum sunt banii în Dubai

În principiu, paritatea leu – dirham e cam 1:1. La momentul scrierii acestui articol, un dirham (prescurtat e AED) = 1,14 lei. Asta te va ajuta să  înțelegi mai bine cam cât costă lucrurile pe care vrei să le cumperi.

Din câte știu, e destul de complicat să pleci din România cu dirhami, pentru că nu prea găsești locuri care să vândă așa ceva, dar după ce aterizezi poți scoate bani cash de la orice ATM. E de-ajuns să ai un card în lei ca să faci asta, nu e nevoie de un cont de valută pentru a folosi bani acolo.

Noi am scos 500 de dirhami când am aterizat și i-am avut până la plecare (am stat 5 nopți). Am plătit cu cardul în cele mai multe locuri și ni s-a întâmplat destul de rar să avem nevoie de cash. În ultima zi am cumpărat cam toate lucrurile cash pentru că trebuia să scăpăm de banii scoși. :D

Apropo de bani, înainte să te urci într-un taxi, e bine să întrebi dacă poți plăti cu cardul. Doar jumătate dintre taxiurile cu care am mers au avut această opțiune, iar la celelalte a trebuit să plătesc cash. Dacă nu ai destul cash la tine, e mai complicat, că va trebui să opriți la un bancomat înainte de finalizarea cursei. Mai bine întrebi dinainte și știi sigur că poți plăti cum îți e mai comod.

Polițistul din intersecție

Când ne întorceam din Abu Dhabi, am văzut un polițist într-o intersecție care își parcase motorul pe trotuar și tot nota niște lucruri pe o hârtie după ce scana cu privirea mașinile din trafic. Șoferul cu care am făcut acea excursie ne-a zis că polițistul se uită la șoferi, iar dacă vedea că aceștia vorbesc la telefon sau nu poartă centura de siguranță, le notează numărul de înmatriculare pe foaie, iar în scurt timp primesc o amendă acasă pentru că au folosit telefonul la volan sau nu au avut centura.

Amenda e între 500 și 800 de dirhami, din câte spunea șoferul nostru. Așadar, dacă închiriezi o mașină și-ți vine o amendă pe neașteptate, să știi că ai încălcat puțin legea și un polițist te-a văzut. Nu te-a oprit atunci, dar ți-a notat numărul. :)

Internetul în Dubai – cât costă, câte rețele sunt și altele

Noi am luat o cartelă de internet chiar când am aterizat. Înainte să ieși din aeroport, vei vedea două ghișee care vând SIM-uri de telefon. Dubaiul are două rețele de telefonie mobilă: Du și Etisalat. Noi am luat de la Etisalat și am dat 262 de dirhami pe 5 GB de internet și pe cartela SIM. Apoi am făcut o mică gafă și am lăsat telefonul conectat la net fără să-i dezactivez sincronizările automate. A făcut câteva update-uri de aplicații, a urcat niște poze în Google Photos și s-a terminat netul. :D

Am mai cumpărat 3 GB cu 160 de dirhami. Din păcate, mai puțin de 3 GB nu poți cumpăra.

Recomandare: ca să fii sigur că smartphone-ul tău nu-și face niciun fel de update fără știrea ta și nu sincronizează nicio fotografie, ar fi bine să-l ții în modul economic. Există această setare atât la Android, cât și la iOS. E setarea care are grijă să se consume internetul doar atunci când vrei tu, fără activități de background.

Tot referitor la internet, să știi că accesul la internet e destul de restricționat în Dubai. Sunt site-uri pe care le țin blocate total sau, pentru rețelele sociale, anumite opțiuni cu care tu ești obișnuit acasă: spre exemplu, nu poți suna pe WhatsApp sau Facebook Messenger, pentru că așa-zisele „Social Calls” sunt blocate în Emiratele Arabe Unite.

În același timp, să știi că discuțiile pe care o să le ai cu ghizii, șoferii sau cei de la care rezervi excursii se vor face prin mesaje pe WhatsApp. Lor le e mai simplu așa și tu ar trebui să fii pregătit cu internet pentru acest lucru. :D

Interzicerea ținutului de mână la cupluri nu e chiar atât de interzisă

Înainte să mergem în Dubai, am tot citit pe net că acolo e interzis să te ții de mână cu persoana iubită, e interzis să vă pupați și, de fapt, e interzis cam orice fel de gest de afecțiune în public. În legile lor s-ar putea să fie așa, dar în realitate nu prea îi pasă nimănui. Dubai e un oraș turistic, iar cei mai mulți turiști sunt obișnuiți să se țină de mână în public și nu-i oprește nimeni să facă asta.

În principiu, fiecare om de-acolo își vede de treaba lui și nu-i pasă nimănui că cineva se ține de mână într-un capăt al Mall-ului sau la metrou.

Fuste lungi, eșarfă pe cap etc.

Tot din categoria de mituri despre Dubai, scrie în foarte multe articole că fetele trebuie să aibă mereu fuste mai lungi de genunchi și că trebuie să fie pregătite cu o eșarfă cu care să-și acopere capul chiar și atunci când intră în mall.

În realitate nu e chiar așa. În mall sau la restaurant fiecare se îmbracă cum vrea. Într-adevăr, majoritatea fetelor aveau fuste mai lungi de genunchi când am vizitat noi Dubaiul, dar am văzut și fuste scurte sau pantaloni scurți și nimeni nu avea o problemă cu asta.

Referitor la acoperirea capului cu o eșarfă, din tot ce-am vizitat noi, doar la Moscheea din Abu Dhabi a fost nevoie de acoperirea capului. Iar asta ne duce la punctul următor:

Cum te îmbraci când vizitezi Moscheea din Abu Dhabi

Pe scurt, răspunsul e: cum vrei tu. Când intri în Mooschee, vei fi direcționat către un vestiar de unde poți lua haine pe care ei le consideră potrivite.

În vestiarul fetelor sunt niște rochii lungi cu glugă, dintr-un material subțire, care se pot lua peste hainele obișnuite.

În vestiarul bărbaților sunt pantaloni lungi de trening, tricouri și bluze cu mânecă lungă. Eu am avut nevoie doar de pantalonii de trening, dar dacă mergi îmbrăcat în maiou acolo, vei fi nevoit să iei și un tricou din garderoba lor.

Informații despre Dubai: lucruri care te vor pregăti pentru vacanță 5 | Cristian Florea

Cel mai bun moment pentru a urmări show-ul de lumini de pe Burj Khalifa

Cea mai înaltă clădire din lume este scoasă foarte bine în evidență seara. La fiecare jumătate de oră, între 6 PM și 11 PM, te vei putea bucura de câte 5 minute de spectacol format din jeturi de apă de la fântânile din fața clădirii.

Tunurile de apă de acolo dansează pe o muzică prestabilită, aruncând jeturi de apă până la 150 de metri înălțime. Totul e culminat de 6000 de lumini plasate în apă care folosesc 50 de culori pentru a face și mai atractiv întregul spectacol.

Totuși, se poate și mai mult de atât. Clădirea Burj Khalifa are parte de un show de lumini grozav în următoarele zile:

 • marți, miercuri și sâmbătă, de la ora 20:00;
 • joi și vineri, de la ora 22:00.

Deși aici scrie că spectacolul de lumini ar fi fost disponibil doar până în martie 2018, se pare că noi l-am putut vedea și în ianuarie 2019 fără probleme, într-o zi de sâmbătă, la ora 20:00.

Ne-am nimerit acolo din întâmplare, dar spectacolul e atât de fain încât am promis că le voi povesti cât mai multor oameni despre el. Nu simți experiența Dubai până la capăt dacă nu vezi și spectacolul de lumini de pe Burj Khalifa, pe lângă cel de fântâni care are loc la fiecare jumătate de oră.

Bazarul din Dubai

Dacă te aștepți să-ți cumperi lucruri de acolo, trebuie să te înarmezi cu foarte multă răbdare. Oamenii ăia nu te lasă să te gândești nici măcar o secundă. Sar pe tine de cum ai întrat în bazar, cu tot felul de fraze, gen: „Hello, miss. Please come.”, „Hi, Shakira” sau orice altceva le vine în minte pentru a-ți atrage atenția.

Unii dintre ei vin și-ți pun eșarfe în cap, doar ca să îi bagi în seamă, apoi încearcă să te convingă că ai nevoie de acea eșarfă. E bine să ai răbdare și să fii pregătit să negociezi la sânge.

Prețul pe care ți-l cer ei nu este niciodată cel adevărat și o să vezi că dacă încerci să pleci din magazinul lor vor arunca fraza „You tell me the price”, dorind să vândă cu orice preț lucrul de care păreai interesat.

Informații despre Dubai: lucruri care te vor pregăti pentru vacanță 11 | Cristian Florea

Ce poți face în Dubai: lucruri pe care ar fi bine să le bifezi din punctul meu de vedere

 • Urcare în Burj Khalifa;
 • Excursie Safari;
 • Plaja;
 • Dubai Mall, să vezi cum arată cel mai mare mall din lume;
 • Restaurantul Shakespeare and Co. de lângă Dubai Mall;
 • Plimbare cu abra (o barcă locală, care e o experiență în sine) în drum spre bazarul de aur;
 • Dulciuri din curmale (le găsești și la aeroport, dacă nu vrei să le cauți prin piețe);
 • Excursie în Abu Dhabi – e interesant să vezi diferențele dintre Abu Dhabi și Dubai, pornind de la traficul din cele două și continând cu felul în care arată străzile.

Recomandările de mai sus sunt pornite de la ce am făcut noi acolo, dar sunt multe alte lucruri pe care nu am apucat să le încercăm sau care nouă nu ni se potriveau, așa că te sfătuiesc să cauți mai multe articole care îți spun ce poți face în Dubai, ca să fii sigur că alegi ce e cel mai bine pentru tine.

Hai că am scris mult mai mult decât mi-am propus inițial, dar sper că a fost un articol cu informații despre Dubai care te va ajuta în momentul în care vei ajunge acolo.

Bineînțeles, dacă ai întrebări suplimentare, te rog să le lași în comentarii și o să încerc să-ți răspund. :D

10 Comments

 1. Bogdan 29 ianuarie 2019
  • Cristian Florea 29 ianuarie 2019
 2. Mihai Catalin 6 decembrie 2019
  • Cristian Florea 9 decembrie 2019
 3. Balc Ovidiu 9 februarie 2020
 4. Lupulescu Gabriela 11 februarie 2020
  • Cristian Florea 11 februarie 2020
 5. Liviu 22 decembrie 2021

Leave a Reply