Merită să faci un grup de Facebook pentru brandul tău sau nu?
Am folosit laptopul timp de 1278 de ore în 2018
Pentru mine, vacanța în Dubai a fost una dintre cele mai reușite vacanțe de până acum. Deși nu mă așteptam să fiu foarte impresionat, se pare că e genul de loc pe care vreau să-l mai vizitez și cu alte ocazii. Am fost atras în special de felul în care își tratează turiștii, dar și de faptul că mereu îți dau impresia că tot ceea ce fac e gândit pentru a fi simplu și ușor de înțeles pentru orice om, din orice colț al lumii.
Pornind de aici, m-am gândit să fac o listă de lucruri pe care nu le știam despre Dubai și care mi se par utile pentru cineva care vrea să viziteze acest oraș pentru prima dată. Sunt câteva mituri pe care le voi distruge, dar și lucruri la care nu te așteptai sau nu te-ai gândit. Așadar, să trecem la treabă.
Update: deși am început acest articol în 2019, după prima noastră vacanță în Dubai, l-am mai actualizat și în 2024, când am vizitat din nou Dubaiul. Da, ne-a plăcut la fel de mult și 5 ani mai târziu 😁
Verifică foarte bine programul de la metrou
Îl găsești pe site, dar îl găsești afișat și la fiecare gură de metrou. E important să-l verifici pentru fiecare zi în care stai acolo, pentru că programul diferă în funcție de zi. Spre exemplu, vinerea stațiile se deschid după ora 10:00 AM, chiar dacă în celelalte zile ele se deschid la 5:00 dimineața. Totodată, chiar dacă știi că metroul e deschis până la ora 24:00, ar fi bine să verifici care e ora la care pleacă ultimul tren din stație. Noi am ajuns la o gură de metrou la 23:43 și era deja închisă, pentru că plecase ultimul metrou din acel colț al orașului.
Tot legat de metrou, interesant mi s-a părut faptul că primele vagoane din metrou sunt unele speciale: primul vagon este pentru persoane cu acces Gold, iar următoarele două sunt doar pentru femei și copii. Iar dacă ești bărbat și ești prins în vagonul pentru femei și copii, riști o amendă de 100 de dirhami. :D
O călătorie cu metroul pleacă de la 3 dirhami, dar poate costa și 6 sau mai mult în funcție de destinație sau dacă schimbi linia. Harta metroului din Dubai e ușor de înțeles, pentru că au doar două linii de metrou, una roșie și una verde, dar cel mai probabil vei avea lucruri de vizitat pe linia roșie. :D
Taxiul poate fi o soluție foarte bună
În vacanța din 2024 am folosit taxiul mai mult decât metroul, pentru că am ales un hotel care era mai departe de metrou, dar și pentru că prețurile pentru călătoriile cu taxiul ni s-au părut destul de accesibile, comparabile cu ce găsești prin România. Cel mai simplu e să-ți instalezi aplicația Careem, care e aplicația lor locală de taxiuri. Funcționează și Uber, dar Careem a avut prețuri mai bune în testele făcute de noi. Din Careem poți alege să mergi și cu taxiuri obișnuite, de care vezi în mod normal pe stradă, pe când la Uber mergi cu mașinile altora, iar tariful e puțin mai mare.
Bonus, la Careem primești taxi super-rapid de fiecare dată. Cred că n-am stat niciodată mai mult de 3 – 4 minute ca să vină o mașină. De obicei, dacă ești într-o zonă bună, vezi taxiul peste drum imediat după ce ai dat comanda și-l aștepți doar să întoarcă, să fie pe partea ta.
Cum sunt banii în Dubai
În principiu, paritatea leu – dirham e cam 1:1. La momentul scrierii acestui articol, un dirham (prescurtat e AED) = 1,14 lei. Asta te va ajuta să înțelegi mai bine cam cât costă lucrurile pe care vrei să le cumperi.
Din câte știu, e destul de complicat să pleci din România cu dirhami, pentru că nu prea găsești locuri care să vândă așa ceva, dar după ce aterizezi poți scoate bani cash de la orice ATM. E de-ajuns să ai un card în lei ca să faci asta, nu e nevoie de un cont de valută pentru a folosi bani acolo.
Noi am scos 500 de dirhami când am aterizat și i-am avut până la plecare (am stat 5 nopți). Am plătit cu cardul în cele mai multe locuri și ni s-a întâmplat destul de rar să avem nevoie de cash. În ultima zi am cumpărat cam toate lucrurile cash pentru că trebuia să scăpăm de banii scoși. :D
Apropo de bani, înainte să te urci într-un taxi, e bine să întrebi dacă poți plăti cu cardul. Doar jumătate dintre taxiurile cu care am mers au avut această opțiune, iar la celelalte a trebuit să plătesc cash. Dacă nu ai destul cash la tine, e mai complicat, că va trebui să opriți la un bancomat înainte de finalizarea cursei. Mai bine întrebi dinainte și știi sigur că poți plăti cum îți e mai comod.
Polițistul din intersecție
Când ne întorceam din Abu Dhabi, am văzut un polițist într-o intersecție care își parcase motorul pe trotuar și tot nota niște lucruri pe o hârtie după ce scana cu privirea mașinile din trafic. Șoferul cu care am făcut acea excursie ne-a zis că polițistul se uită la șoferi, iar dacă vedea că aceștia vorbesc la telefon sau nu poartă centura de siguranță, le notează numărul de înmatriculare pe foaie, iar în scurt timp primesc o amendă acasă pentru că au folosit telefonul la volan sau nu au avut centura.
Amenda e între 500 și 800 de dirhami, din câte spunea șoferul nostru. Așadar, dacă închiriezi o mașină și-ți vine o amendă pe neașteptate, să știi că ai încălcat puțin legea și un polițist te-a văzut. Nu te-a oprit atunci, dar ți-a notat numărul. :)
Internetul în Dubai – cât costă, câte rețele sunt și altele
Noi am luat o cartelă de internet chiar când am aterizat. Înainte să ieși din aeroport, vei vedea două ghișee care vând SIM-uri de telefon. Dubaiul are două rețele de telefonie mobilă: Du și Etisalat. Noi am luat de la Etisalat și am dat 262 de dirhami pe 5 GB de internet și pe cartela SIM. Apoi am făcut o mică gafă și am lăsat telefonul conectat la net fără să-i dezactivez sincronizările automate. A făcut câteva update-uri de aplicații, a urcat niște poze în Google Photos și s-a terminat netul. :D
Am mai cumpărat 3 GB cu 160 de dirhami. Din păcate, mai puțin de 3 GB nu poți cumpăra.
Tot referitor la internet, să știi că accesul la internet e destul de restricționat în Dubai. Sunt site-uri pe care le țin blocate total sau, pentru rețelele sociale, anumite opțiuni cu care tu ești obișnuit acasă: spre exemplu, nu poți suna pe WhatsApp sau Facebook Messenger, pentru că așa-zisele „Social Calls” sunt blocate în Emiratele Arabe Unite.
În același timp, să știi că discuțiile pe care o să le ai cu ghizii, șoferii sau cei de la care rezervi excursii se vor face prin mesaje pe WhatsApp. Lor le e mai simplu așa și tu ar trebui să fii pregătit cu internet pentru acest lucru. :D
Update 2024: Între timp au apărut aplicații cu ajutorul cărora poți să-ți cumperi cartele eSIM cu internet, fără să te mai complici cu cartelele fizice. Aplicația pe care am folosit-o noi în vacanța din 2024 din Dubai se numește Airalo și o găsești și pe iOS și pe Android. Dacă folosești codul CRISTI4391 primești un voucher de 3$ cu care poți cumpăra internet prin eSIM. Click aici ca să vezi detalii
Interzicerea ținutului de mână la cupluri nu e chiar atât de interzisă
Înainte să mergem în Dubai, am tot citit pe net că acolo e interzis să te ții de mână cu persoana iubită, e interzis să vă pupați și, de fapt, e interzis cam orice fel de gest de afecțiune în public. În legile lor s-ar putea să fie așa, dar în realitate nu prea îi pasă nimănui. Dubai e un oraș turistic, iar cei mai mulți turiști sunt obișnuiți să se țină de mână în public și nu-i oprește nimeni să facă asta.
În principiu, fiecare om de-acolo își vede de treaba lui și nu-i pasă nimănui că cineva se ține de mână într-un capăt al Mall-ului sau la metrou.
Fuste lungi, eșarfă pe cap etc.
Tot din categoria de mituri despre Dubai, scrie în foarte multe articole că fetele trebuie să aibă mereu fuste mai lungi de genunchi și că trebuie să fie pregătite cu o eșarfă cu care să-și acopere capul chiar și atunci când intră în mall.
În realitate nu e chiar așa. În mall sau la restaurant fiecare se îmbracă cum vrea. Într-adevăr, majoritatea fetelor aveau fuste mai lungi de genunchi când am vizitat noi Dubaiul, dar am văzut și fuste scurte sau pantaloni scurți și nimeni nu avea o problemă cu asta.
Referitor la acoperirea capului cu o eșarfă, din tot ce-am vizitat noi, doar la Moscheea din Abu Dhabi a fost nevoie de acoperirea capului. Iar asta ne duce la punctul următor:
Cum te îmbraci când vizitezi Moscheea din Abu Dhabi
Pe scurt, răspunsul e: cum vrei tu. Când intri în Mooschee, vei fi direcționat către un vestiar de unde poți lua haine pe care ei le consideră potrivite.
În vestiarul fetelor sunt niște rochii lungi cu glugă, dintr-un material subțire, care se pot lua peste hainele obișnuite.
În vestiarul bărbaților sunt pantaloni lungi de trening, tricouri și bluze cu mânecă lungă. Eu am avut nevoie doar de pantalonii de trening, dar dacă mergi îmbrăcat în maiou acolo, vei fi nevoit să iei și un tricou din garderoba lor.
Cel mai bun moment pentru a urmări show-ul de lumini de pe Burj Khalifa
Cea mai înaltă clădire din lume este scoasă foarte bine în evidență seara. La fiecare jumătate de oră, între 6 PM și 11 PM, te vei putea bucura de câte 5 minute de spectacol format din jeturi de apă de la fântânile din fața clădirii.
Tunurile de apă de acolo dansează pe o muzică prestabilită, aruncând jeturi de apă până la 150 de metri înălțime. Totul e culminat de 6000 de lumini plasate în apă care folosesc 50 de culori pentru a face și mai atractiv întregul spectacol.
Totuși, se poate și mai mult de atât. Clădirea Burj Khalifa are parte de un show de lumini grozav în următoarele zile:
- marți, miercuri și sâmbătă, de la ora 20:00;
- joi și vineri, de la ora 22:00.
Deși aici scrie că spectacolul de lumini ar fi fost disponibil doar până în martie 2018, se pare că noi l-am putut vedea și în ianuarie 2019 fără probleme, într-o zi de sâmbătă, la ora 20:00.
Ne-am nimerit acolo din întâmplare, dar spectacolul e atât de fain încât am promis că le voi povesti cât mai multor oameni despre el. Nu simți experiența Dubai până la capăt dacă nu vezi și spectacolul de lumini de pe Burj Khalifa, pe lângă cel de fântâni care are loc la fiecare jumătate de oră.
Bazarul din Dubai
Dacă te aștepți să-ți cumperi lucruri de acolo, trebuie să te înarmezi cu foarte multă răbdare. Oamenii ăia nu te lasă să te gândești nici măcar o secundă. Sar pe tine de cum ai întrat în bazar, cu tot felul de fraze, gen: „Hello, miss. Please come.”, „Hi, Shakira” sau orice altceva le vine în minte pentru a-ți atrage atenția.
Unii dintre ei vin și-ți pun eșarfe în cap, doar ca să îi bagi în seamă, apoi încearcă să te convingă că ai nevoie de acea eșarfă. E bine să ai răbdare și să fii pregătit să negociezi la sânge.
Prețul pe care ți-l cer ei nu este niciodată cel adevărat și o să vezi că dacă încerci să pleci din magazinul lor vor arunca fraza „You tell me the price”, dorind să vândă cu orice preț lucrul de care păreai interesat.
Ce poți face în Dubai: lucruri pe care ar fi bine să le bifezi din punctul meu de vedere
Urcare în Burj Khalifa – noi când am revizitat Dubaiul în 2024 ne-am luat turul de aici – a ajutat mult faptul că e fără stat la coadă, plus faptul că urci mai sus decât restul lumii și primești și niște băuturi răcoritoare acolo. Chiar e o experiență faină;
Excursie Safari – în 2024 am luat-o pe cea de aici, care include și o oră de plimbat cu ATV-ul printre dune. E super experiența cu ATV-ul, recomand 100%. Dacă sunteți doi, e util să vă luați câte un ATV de fiecare. Merită cei aproximativ 150 de lei pe care îi dați în plus pentru asta.
Plaja – dacă vrei o plajă liniștită, cu șezlonguri, îți recomand plana Sole Mio. Plătești o taxă unică de persoană, care include atât șezlongul, cât și prosopul pentru toată ziua. Pro tip: nu-ți cumpăra în primul rând, pentru că se vor așeza fix în fața ta oameni cu prosoape și umbrele și-ți iau tot view-ul. Rândurile 2 și 3 sunt perfecte, că-ți dau impresia că ai mai mult spațiu.
Dubai Mall – merită să vezi cum arată cel mai mare mall din lume. Dacă ești pasionat de shopping, merită să-ți iei o jumătate de zi pentru asta.
Restaurantul The Tap House, lângă Dubai Mall, unde am găsit cea mai bună narghilea, ever. Ne-a mai plăcut și Lola Taberna Española, dacă sunteți fani de mâncare spaniolă. Noi am avut norocul să-l avem aproape de hotel, dar altfel e destul de departe de orice.
Plimbare cu abra (o barcă locală, care e o experiență în sine) în drum spre bazarul de aur.
Dulciuri din curmale – le găsești și la aeroport, dacă nu vrei să le cauți prin piețe.
Excursie în Abu Dhabi – e interesant să vezi diferențele dintre Abu Dhabi și Dubai, pornind de la traficul din cele două și continând cu felul în care arată străzile. Uite aici câteva astfel de excursii dintre care poți alege.
Recomandările de mai sus sunt pornite de la ce am făcut noi acolo, atât în vacanța din 2019, cât și în cea din 2024, dar sunt multe alte lucruri pe care nu am apucat să le încercăm sau care nouă nu ni se potriveau, așa că te sfătuiesc să cauți mai multe articole care îți spun ce poți face în Dubai, ca să fii sigur că alegi ce e cel mai bine pentru tine.
Hai că am scris mult mai mult decât mi-am propus inițial, dar sper că a fost un articol cu informații despre Dubai care te va ajuta în momentul în care vei ajunge acolo.
Bineînțeles, dacă ai întrebări suplimentare, te rog să le lași în comentarii și o să încerc să-ți răspund. :D
16 Comments
Te-ai riscat sa ridici drona? Sau nici n-ai luat-o cu tine? :)
N-am luat-o, că am citit pe net că interzic clar această practică și m-am gândit să nu risc. :D
Excursiile este bine sa le cumperi din tara sau din Dubai ? Din cate scriu pe site-uri cei care au fost, este mai bine sa cumpri din Romania pentru ca este mai ieftin.
Eu am căutat în România, dar am cumpărat de pe site-uri străine, deci cred că aș fi putut să le iau și de-acolo direct. Dar e mai bine dacă știi ce excursii vrei să faci și le cumperi din timp, ca să fii cu toate rezervate. :D
[…] că ne-a plăcut foarte mult vacanța în Dubai din luna ianuarie a anului trecut, am decis ca și în acest ianuarie să mergem într-o țară […]
Se poate am euro schimb valutar?
Da, dacă ai euro poți schimba fără probleme.
Buna , imi spuneti daca pt medicamente trebuie ceva la mana , as vrea sa iau si antibiotice deoarece stam 2 saptamani , multumesc !
Bună,
N-am încercat să luăm medicamente cu noi, așa că n-aș ști să vă spun. Cel mai bine întrebați la Ambasadă înainte de călătorie.
[…] de mai sus este făcută în Dubai. Uite ce informații despre Dubai ar trebui să știi dacă vrei să mergi […]
Ai avut pe card lei sau trebuiesc euro sau aed??
Am avut lei, s-a ocupat banca de schimbul valutar :D
Banca adica ATM-ul ? Sa inteleg ca bagi cardul in bancomat in lei si iti da dirhami ? Multumesc
Da, da, fix așa.
Buna! Am intes ca temperaturile in luna ianuarie sunt in jur de 22 grade ziua. Se resimt ca fiind mai cald? E cald pt pantaloni lungi ziua sau recomanzi pantaloni scurti? Multumesc!
Eu am stat doar în pantaloni scurți. S-au simțit ca fiind mai cald. 😁