Iniţiere în coding #5 – Ultimele detalii
Astăzi împlineşti 18 ani
Acum cinci săptămâni am început un tutorial de iniţiere în coding. Te învaţă cum să codezi uşor o themă WordPress. Acest articol ar trebui să fie un fel de cuprins al tutorialului, ca să nu staţi să căutaţi fiecare parte atunci când aveţi nevoie. Mai simplu mi se pare să veniţi direct aici şi să daţi click pe link-uri.
Aşadar:
1. Initiere în coding #1 – Crearea unui template blank » primul pas în codarea unui template WordPress este crearea unuia blank, pe care ulterior îl modificăm.
2. Initiere in coding #2 – Formatarea header-ului » după ce am terminat de creat template-ul blank, pornim de la o thema creata în Photoshop şi o integrăm în ceea ce avem. Începem cu header-ul.
3. Initiere in coding #3 – Formatarea sidebar-ului » după ce am terminat de codat header-ul, trecem la sidebar. În această parte a tutorialului veţi învăţa să stilizaţi sidebar-ul şi să coloraţi fundalul themei.
4. Initiere in coding #4 – Aranjarea in pagina si footer-ul » vom aranja textul în pagină pentru a arăta mai profesional şi vom coda footer-ul.
5. Initiere in coding #5 – Ultimele detalii » vom finaliza template-ul, codând ultimele detalii.
Repet: acest tutorial nu te învaţă să devii maestru în codarea themelor WordPress şi nici web designer profesional, el îţi arată cum să treci de la o versiune Photoshop a unei theme, la una de web. Vei aplica ce ai învăţat aici ca să-ţi codezi propria themă.
Îţi trebuie cunoştinţe minime de HTML şi CSS.
19 Comments
Cred ca daca era in romana avea mai mult succes :)
Deoarece sunt unii care nu stiu perfect limba engleza si se incurca la unele parti.Oricum e foarte bun,am sa ma uit zilele astea peste el si am sa invat si eu :)
@Thew, nu trebuie sa stii perfect limba engleza. pentru ca ce zice tipul ala acolo necesita minim de engleza. si dupa ce faci ce zice el, urmatoarele parti sunt NUMAI in romana, scrise de mine
Felicitari Cristi pentru intregul ghid, e foare folositor !
@A.Dragos, merci! ma bucur ca ajuta
Daca are cineva un layout sa imi dea add la ha_thew :)) sa incerc sa codez ceva…
@Thew, pai ti-am pus eu la dispozitie un layout la partea a doua. daca nu-ti convine asta, vezi ca netul e plin. Google it!
Felicitari pentru efortul depus la creearea tutorialelor =d>
Sa ne apucam de treaba sa vedem ce reusim :D
@Florin M., spor! sper sa-ti iasa. daca te incurci pe undeva, intrebi :D
Tare ma bucur ca ti-am descoperit site ul!
Poate ma ajuti in 2 probleme:
-1.mi-a disparut pagina HOME si nu stiu sa o restaurez
-nu stiu cum sa fac ,atunci cand adaug un post, sa-l incadrez la o anumita pagina.
-Nu prea stiu care e diferenta intre categorii si pagini….
Multumesc mult!
Si eu ma bucur ca ai descoperit blogul meu, iar informatiile de aici ti s-au parut utile.
S-o luam pe rand:
1. Spune-mi, te rog, pe unde ai umblat de ti-a disparut Home-ul. Daca imi poti arata si un print screen sau sa-mi dai vreun link spre site-ul tau, ar fi minunat.
2. Ca posturile sa apara in alta parte decat pe index, va trebui sa folosesti custom post types. Este explicat foarte bine aici:
3. In categorii stau articolele. E ca si cum ai avea mai multe tipuri de imbracaminte si le-ai pune in sifonier pe categorii (tricouri la tricouri, pantaloni la pantaloni, bluze la bluze etc.). Cand cauti un tricou, va trebui sa mergi la categoria de tricouri ca sa poti sa-l gasesti. Cam asa este si cu aceste categorii, articolele despre un anumit subiect stau intr-o anumita categorie, in care discuti doar despre subiectul respectiv (cum am eu categoria despre WordPress, in care scriu numai despre WordPress).
Paginile sunt un fel de articole, numai ca au oarecum altfel proprietati. E ca si cum ai avea un tricou care nu vrei sa stea la categoria de tricouri si-l pui pe umeras. Ca sa ajungi la el, trebuie sa deschizi usa dulapului unde tii tu toate umerasele.
Diferenta ar fi ca atunci cand scrii un articol nou, el iti apare atat pe index, cat si daca-l cauti in categoria respectiva, dar daca faci o pagina noua, ea nu-ti apare pe index, ci doar daca o accesezi direct.
Sper ca m-am facut inteles. Daca nu, poti sa ma mai intrebi. Ma gasesti si pe mail, la fc@floreacristian.ro. Acolo cred ca vom putea discuta mai usor, fara sa facem offtopic in comentariile de pe blog.
Salut!!!
Multumesc mult pentru raspuns!!!E foarte buna comparatia cu dulapuL!!
Din pacate,eu folosesc wordpress.com , aici nu am plugin uri…
Aria de lucru e mult mai restransa.As vrea sa tec si eu pe wordpress.org,dar ,pentru inceput, am zis ca e bine si aici..
Am reusit sa pun o pagina de start :UniUnea Europeana si o pagina cu rol de „home”,unde se vad toate post urile.
Deci, sper ca am inteles bine:
-post urile (cred ca tu le numesti „articole) pot fi clasate pe categorii,dar pot aparea si cand se acceseaza o anumita pagina
-cand scriu un post , eu trebuie sa-l inscriu intr-o anumita categorie ,Pot,in acelasi timp sa-l fac sa faca parte si dintr-o anumita pagina,nu?Sau poate ca aici gresesc….?!
Eu sunt f incepatoare si poate pun intrebari mai aiurea,dar,asta e….Te rog sa ma intelegi…..
Acesta e blog ul meu:
http//:bufneamaria.wordpress.com
Multumesc f mult de ajutor!!!!!!!!
pe wordpress.com nu ai cum sa-l faci sa apara in acelasi timp si intr-o anumita pagina. din pacate, wordpress.com te limiteaza foarte, foarte mult cand vine vorba de customizare
Si cum naiba fac(em) sa pun(em) toate posturile dintr-o categorie, intr-o pagina (not post)?
Sunt deschis la sugestii.
Asta se face automat in general. Trebuie doar sa accesezi pagina categoriei respective, gen: https://cristianflorea.ro/category/wordpress/
Eu zic de category posts in page. Adica o listare a tuturor postarilor dintr-o categorie, INTR-O PAGINA, de aia de apare in meniu, omule!
Eu stiu care-i diferenta dintre o pagina si o categorie, so, get it out of here!
Eu intreb daca-i alta metoda (decat cea manuala) de a lista o categorie intr-ul post/articol. Ca, daca-i p-asa, ma duc, frumusel, la edit theme si copiez acel php, care-mi trebuie.
1. Si link-ul spre o categorie poate aparea in meniu, omule. Chiar pe blogul asta e asa.
2. Si eu stiu care-i diferenta dintre o pagina si o categorie, dar inainte sa incepi cu „get it out of here” ar fi bine sa te asiguri ca te-ai facut inteles si ca ii adresezi fraza asta unui om cu care ai baut cel putin o bere la viata ta.
3. Uite alte doua metode, ca sa nu zici ca ai venit aici degeaba: si
Cred ca te pot ajuta la partea cu cu tema blank sunt o multime de teme special facute pentru dezvoltatori ce sunt simple si usor de modificat am aici doua exemple , sper sa ai bunavointa de a le pune in tutorialul tau , multumesc.