Cum să-ţi instalezi butonul +1 de la Google pe blog

Cum sa-ti instalezi butonul +1 de la Google pe blogCu destul de puţin timp în urmă, Google a anunţat că a introdus un nou tip de trust pe care-l pot primi site-urile din partea utilizatorilor. Apăsând pe acest nou buton care se numeşte, în mod miraculos, „Google +1 Button”, le araţi prietenilor de pe gmail, contactelor din acelaşi loc şi celor care caută pe Google (a se citi, întregii populaţii), că pagina respectivă merită vizitată. E un fel de „uite, bă, ce articol tare am găsit”.

Dacă explicaţia mea nu v-a ajuns, vă invit să urmăriţi filmuleţul de prezentare cu care vin cei de la Google.

Acum că ne-am familiarizat cu noţiunea de +1 de la Google, să vedem cum îl facem să funcţioneze pentru blogul nostru. Sau cum l-am făcut eu să funcţioneze şi de ce n-am respectat întocmai paşii oferiţi de Google.

Google ne spune că trebuie să instalăm codul care face legătură cu fişierul javascript de pe serverele lor, undeva în header-ul site-ului nostru (ca să fie citit în momentul în care pagina se încarcă), sau în footer, ca să fie citit la sfârşit şi să nu îngreuneze prea mult încărcarea paginii. Eu nu l-am pus nici în header, nici în footer şi am să vă explic de ce.

Eu nu vreau să afişez butonul de +1 decât în pagina articolului. Nu vreau să fie nici pe index, nici în arhivă, nici pe vreo altă pagină a blogului. E o preferinţă de-a mea şi ţin la ea pentru că, în primul rând, mi se pare inutil să afişezi acest buton în altă parte şi în al doilea rând, unele pagini se vor încărca destul de greoi datorită apariţiei butonului. Gândiţi-vă că aveţi 10 articole pe index, iar butonul trebuie să apară în dreptul fiecăruia. Va dura ceva până când pagina se va încărca 100%. În plus, nu cred că stă nimeni să dea +1 direct de pe index, mai ales dacă aveţi thumbnails-uri şi excerpt-uri pe homepage.

Dacă urmăm paşii care ne sunt oferiţi de Google, javascriptul respectiv va fi citit de către browser la fiecare încărcare de pagină, indiferent dacă acolo apare sa nu butonul +1. Asta pentru că atât header-ul cât şi footerul unui blog, sunt elemente care apar la fiecare încărcare de pagină, fără să lipsească de pe undeva.

Aşadar, am stabilit că nu vrem butonul pe fiecare pagină şi nu vrem nici ca site-ul nostru să se încarce mai greu degeaba.

Atunci cum montăm butonul?

Foarte simplu, nu respectăm paşii aşa cum ni se spune. Dacă javascriptul respectiv este citit în momentul în care butonul vrea să apară, nu e nicio problemă. Cum eu vreau ca butonul să apară doar pe pagina articolului, înseamnă că trebuie să modific doar fişierul single.php al template-ului, fără să intru prin header şi prin footer.

Aşadar, deschideţi single.php şi copiaţi atât codul pentru javascript cât şi cel pentru afişarea butonului, acolo unde vreţi să apară (de obicei undeva după <?php the_content(); ?>).

Codul meu arată aşa:

<script type=”text/javascript” src=”http://apis.google.com/js/plusone.js”>
{lang: ‘ro’}
</script><g:plusone size=”medium”></g:plusone>

Javascriptul, după cum vedeţi, se încarcă imediat înaintea afişării butonului. Cum eu nu mai afişez butonul şi în altă parte, blogul nu se va încărca greu din cauza acestui javascript.

Fiind un produs relativ nou, nu vă pot spune despre influenţele pe care le are în căutări, sau pe care le-a adus asupra blogului meu. Voi reveni cu aceste detalii în nişte articole viitoare dacă va fi nevoie.

Lasă un comentariu

55 comentarii

 • rivi 2 Iun 2011, ora 14:48

  inca nu-l instalez. astept sa vedem ce impact are. eu am ales sa scot chiar si buton de twitter din unele motive

  • Florea Cristian 2 Iun 2011, ora 14:51

   unele motive, cum ar fi?

  • Marius 2 Iun 2011, ora 15:37

   chiar, cum ar fi?

   • rivi 2 Iun 2011, ora 18:31

    pentru ca am ales facebook in loc datorita numarului de utilizatori.

    De ce n-am lasat si butonul de twitter?
    Pentru ca de obicei era scris 1 acolo in counter si rar sarea de 3. nu mi se parea atragator si daca sunt momente in care comentariile sunt putine nu mai am nevoie de inca un contor care sa-mi arate ca e aiurea.

    Likeurile merg mult mai usor, si de fiecare data sunt mai multe decat comentarii sau tweets

   • Florea Cristian 2 Iun 2011, ora 21:31

    eu, spre exemplu, trimit foarte rar un link pe twitter daca nu gasesc buton de share. stiu, o fac din comoditate si nu e bine, dar daca citesc 100 de articole si vreau sa dau share fiecaruia, mai usor e sa dau 100 de click-uri, decat sa copiez titlul, link-ul, apoi sa dau share.

    Si la mine butonul de twitter sta mai mult pe zero, dar nu strica, pentru ca stiu cat de rau imi e mie cand simt ca ceva merita share, dar nu am un buton ca sa fac asta

 • MadMike 2 Iun 2011, ora 15:38

  Eu il testez de azi noapte pe un blog abandonat al unui client. Impact NEGATIV nu are cum sa aiba, Google sustine asta si garanteaza insa, eu vreau sa vad ce impact POZITIV are, si ce beneficii o sa ai (Adica, SERPS, Relevanta, Trust etc..), asta ma intereseaza pe mine.

  • Florea Cristian 2 Iun 2011, ora 15:59

   Asta cred ca se poate observa in timp, in niciun caz imediat. Iar daca tot il testez, hai s-o fac direct pe blogul personal :D

  • Iulian 2 Iun 2011, ora 17:38

   Sa ne spui si noua rezultatul, deocamdata la mine are efect superbun!

   • MadMike 2 Iun 2011, ora 21:33

    Si ma rog frumos cum ai vazut efectul pozitiv sau negativ in cateva ore, ca sincer eu nu l-am observat.
    Pentru asta ai nevoie de CATEVA LUNI BUNE pentru a face o analiza decenta nu cateva ore de la lansare.

 • Zoly 2 Iun 2011, ora 15:48

  O sa-l instalez si eu :) sa vedem ce iese

  • Florea Cristian 2 Iun 2011, ora 15:59

   sa ne spui ce parere ai :D sau daca a influentat cumva indexarea in Google

   • Zoly 3 Iun 2011, ora 17:05

    imi e frica sa nu fie munca degeaba :) si asa nu ma prea pricep eu la codex… :-? sa vad ce pareri mai au si ceilalti

   • Florea Cristian 4 Iun 2011, ora 09:49

    nu-i greu sa bagi si sa scoti 2 linii de cod. nu e chiar atat de multa munca :D te ajut eu daca vrei. oricum, din cate am vazut, ai reusit sa-l implementezi :D

  • Iulian 2 Iun 2011, ora 17:36

   O sa ai numai de castigat, garantat, l-am implementat deja pe http://www.rol.ro si deja rupe la trafic!

   • Albastru 3 Iun 2011, ora 21:18

    ^ Spam!

 • Stefan Murgeanu 2 Iun 2011, ora 16:24

  +1 :)

  • Iulian 2 Iun 2011, ora 17:37

   +1 :)
   Ma intreb oare cine o sa castige, Like-ul la Facebook sau +1.
   Eu cred ca +1 , voi ce credeti?

   • Florea Cristian 2 Iun 2011, ora 21:29

    Facebook-ul, momentan, n-are ce alege din +1. Nu putem raporta numarul de useri cu adrese de gmail la numarul utilizatorilor de facebook

  • Florea Cristian 2 Iun 2011, ora 21:26

   thank you! :)

   • MadMike 2 Iun 2011, ora 22:55

    Cristi, de fapt, se poate compara, totusi, fiind o diferenta substantiala dar s epoate compara. Nu uita ca Google ste folosit de 95% din administratorii de site-uri (Analytics/AdSense etc), mai este folosit pentru GMAIL, mai este folosit si pentru a te loga pe Youtube etc. Deci, vei fi surprins. Oricum, sunt de acord ca nu se poate compara cu Facebook insa, butonul LIKE nu iti aduce NIMIC d.p.d.v SEO, in schimb, Google, se presupune ca DA.

 • Iulian 2 Iun 2011, ora 17:36

  Eu ma chinui sa il instalez in „WordPress si nu ma lasa, asa ca imi promovez artiocolele „hand made”
  Pana cand implementeaza in widgets WordPress-ul ma ia campii.
  Felicitari pentru articol, este foarte tare, daca ma poate ajuta si pe mine cineva cu implementarea +1 in blogul meu de pe wordpress v-as fi recunoscator.
  Deocamdata nu sunt interesat si nu vreau si nu am avut niciodata intentia sa imi iau hostingul meu propriu, domeniul meu propriu etc, motivele sunt prea multe si de prea mare finete sa le dezbat aici.

  • Florea Cristian 2 Iun 2011, ora 21:27

   pe wordpress.com nu cred ca poti instala butonul momentan, dar ar trebui ca in scurt timp sa apara, ca nu lasa ei lucrurile asa

   • Iulian 10 Iun 2011, ora 17:20

    S-a implementat azi si in WordPress, la Sharing :)
    Uraaa!

   • Florea Cristian 10 Iun 2011, ora 22:49

    era de asteptat :D nu stateau baietii de la wordpress chiar asa

 • Iulian 2 Iun 2011, ora 17:39

  Am uitat sa spun ca am dat +1 la tine, sa fie cu noroc si ne vedem in viitor printre fruntasi!

 • Pingback: Google +1 – metoda de instalare - PHP - dexblog.ro
 • gamerap 3 Iun 2011, ora 12:46

  L-am adaugat si eu, sa vedem cum o sa influenteze acest buton pe viitor. :)
  +1 de la mine

  • Florea Cristian 3 Iun 2011, ora 15:15

   multumesc! sunt si eu tare curios de rezultate, atat pe google.ro, cat si pe .com. ca acolo sigur este mult mai apasat decat la noi

 • Robert 3 Iun 2011, ora 15:52

  +1 pentru articol.
  Din nefericire l-am pus si eu in single.php sub forma recomandata de tine, insa din nefericire nu apare butonul.
  Poate e prea stufoasa pagina la mine…

  • Florea Cristian 4 Iun 2011, ora 09:47

   trebuie sa mearga cumva si nu e din cauza ca-i pagina prea stufoasa. daca vrei, pot sa te ajut sa-l implementezi. trimite-mi un mail la fc@floreacristian.ro in care sa atasezi fisierul single.php :)

 • Val33ntyn 3 Iun 2011, ora 20:56

  Si eu l-am bagat de ieri, cum am primit mail l-am si bagat. Acuma astept rezultatele.

 • Peter 3 Iun 2011, ora 22:18

  Cei de pe blogger nu mai trebuie să se muncească, este activat implicit.

  • Florea Cristian 4 Iun 2011, ora 09:55

   ma asteptam la asta, era normal ca un produs Google ce se anunta a fi foarte bun sa fie testat intai pe blogurile hostate de ei

 • dexter 3 Iun 2011, ora 23:08

  In momentul de fata acest buton nu are nicio relevanta decat ca in afisari prezinta ca acel articol o fost recomandat de un prieten. Totusi ma gandesc ca in urmatoarele luni Google il va folosi si ca un parametru in motorul de cautare(e doar o presupunere dar asta e un mod de a vedea ce pagini sunt bune si cu un continut de calitate… parerea mea).

  • Florea Cristian 4 Iun 2011, ora 09:57

   Sa inteleg ca e doar o chestie de … marketing, nu? Adica omul o sa dea click pentru ca o sa vada multi de +1 in fata paginii respective, rezultatele in SERPs nefiind influentate :-? Acum ma intreb de ce l-ar mai fi scos daca e vorba doar de atat. Sigur il vor face la un moment dat sa influenteze rezultatele din cautari

   • dexter 4 Iun 2011, ora 10:01

    Eu asa cred… ca motorul de cautare in prezent nu este influentat.
    Caz concret: Google a anuntat ca va folosi Twitter-ul si Facebook-ul pentru cautari in timp real. Dupa ce a fost implementat.. dupa cateva luni bune twitter-ul si facebook-ul(adica prezenta in social media a devenit parametru pentru SERP). Trebuie sa aiba o baza de date mare pentru a face relevant butonul Google+1 pentru SERP, asa cred eu.

   • Florea Cristian 4 Iun 2011, ora 13:55

    Mi se pare logic ceea ce spui tu. Acum ramane doar sa asteptam :)

 • Marian 4 Iun 2011, ora 12:26

  Ei, și uite așa, acest Google +1 mi se pare că va deveni un fel de digg.com. „Îmi dai te rog un +1? :D”.

  • Florea Cristian 4 Iun 2011, ora 13:54

   o sa fie un digg aplicat la nivel international, care va prinde si in Romania. Si la care se va putea vota foarte usor. Cine stie?

 • Ionut Toma 5 Iun 2011, ora 12:15

  Scuze daca ti se pare o intrebare idioata, dar are ceva daca il pun in sidebar sau e ok?

  • Florea Cristian 5 Iun 2011, ora 12:40

   nu e o intrebare idioata. practic, n-are nimic daca il pui in sidebar, dar eu, ca simplu vizitator, n-as da click pe un buton care e in sidebar pentru ca as avea impresia ca n-are legatura cu articolul respectiv, ci cu intregul site

 • OMUL SIMPLU 6 Iun 2011, ora 19:30

  bună sculă cred că sigur o implementez și la mine in cod:)

 • Pingback: Plugin de Wordpress, Butonul Google +1
 • Liviu 30 Iun 2011, ora 01:22

  Salut
  eu incerc sa pun butonul pe site dar nu prea stiu cum pentru ca inserez acel cod dat de google dar nu imi apare butonul.(eu folosesc un program care face singur html-ul)
  Web page maker se numeste programul.Daca poate cineva sa imi zica ce anume tre sa fac raman dator:))
  Adica pas cu pas daca se poate inclusiv cu generarea codului.
  multumesc

  • Florea Cristian 30 Iun 2011, ora 09:38

   Probabil web page maker-ul iti formateaza codul cum vrea el, de-aia nu-ti apare tie butonul. incearca sa-l pui simplu, folosind un editor html, gen Notepad++, Dreamweaver etc.

 • ady 9 Iul 2011, ora 15:32

  Salut ma ajuta si pe mine cineva sa il instalez ca nu reusesc adica am o problema cu el . Id meu este ady_1607

 • ady 9 Iul 2011, ora 19:03

  Salut vreau sa schimb adresa site-ului meu, dar nustiu cum. Ori cand intru ce vechea adresa sa ma redirectioneze pe noua. Eu folosesc wordpress si am subdomeniu pe co.cc. Stie cineva?

  • Florea Cristian 9 Iul 2011, ora 19:22

   Esti putin offtopic. Aici discutam despre altceva. Oricum, ca sa-ti schimbi adresa, trebuie ori sa-ti cumperi domeniu si hosting, ori sa iti faci blog pe wordpress.com. Cu mutarea si redirectarea e mai ciudat, nu stiu ce ofera co.cc. Daca ai acces FTP, poti face redirect din .htaccess (afli de pe Google cum), iar daca vrei sa pastrezi articolele, pur si simplu dai export din Admin Panelul WordPress (din nou, mai multe detalii gasesti pe Google)

 • Greeny 29 Aug 2011, ora 10:00

  Cum nu ajuta, asa nu foloseste. Cel putin, macar incetineste incarcarea paginii !
  Solutia descrisa de tine, pare sa ofere o rezolvare a problemei.
  Cat despre impactul acestui buton, vom vedea cu timpul. Imi este greu sa cred ca cineva ar pierde timp sa tot dea cu mousul prin butoane pentru ca i se pare ca un material este interesant, dar cine stie, sunt multi bolnavi de butonita.

  • Florea Cristian 29 Aug 2011, ora 10:11

   Eu dau +1 daca materialul mi se pare interesant. In plus, ajuta la cautarile in Google. Daca eu te am la prieteni pe Google+, sau daca ti-am trimis vreodata un email de pe Gmail, in momentul in care fac o cautare dupa anumite keyword-uri, sunt mai mari sansele sa-mi apara pe primele locuri articolele la care-ai dat tu +1, decat articolele la care niciun prieten de-al meu n-a facut nicio recomandare

 • Webunim 23 Feb 2012, ora 22:42

  Fratilor am observat ca pe google.com se apasa la greu +1 in schimb la noi nici nu prea are lumea cont in google+, sa nu mai vorbesc despre „a sti sa il foloseasca”.

  Postul asta m-a ajutat de cateva ori, ca tot aveam eu ceva in neregula, ba imi aparea +1 ca persoana, ba ca pagina. Acum m-am lamurit mai bine. Multumesc!