Ce-am învăţat de la unul dintre cele mai descărcate jocuri din App Store

clash of clans

Văzând că apare prin majoritatea topurilor din App Store, am hotărât să-mi descarc şi eu Clash of Clans pe iPhone. Este un joc online în care trebuie să-ţi faci un sătuc, nişte soldaţi, apoi să ataci satele altor jucători. Asta în timp ce alţi jucători te pot ataca pe tine (Travian parcă mai era aşa, nu?).

Ei bine, l-am jucat câteva zile bune şi chiar îmi place. Nu mă trezesc noaptea să dau atacuri şi nici nu renunţ la celelalte plăceri ale vieţii pentru jocul ăsta, ci pur şi simplu, atunci când n-am nimic de făcut, intru şi îmi mai ajut satul să crească. În plus, mi-am impus o regulă de când l-am instalat: n-am să-l joc niciodată de pe conexiunea de date. Adică dacă nu sunt într-o zonă cu Wi-Fi, poate să-mi ardă satul din temelii, că nu mă joc. Asta am făcut-o ca să am un oarecare control al timpului pe care-l petrec jucând, pentru că nu vreau să investesc prea mult într-un asemenea joc.

Totuşi, ce-am învăţat de-aici şi pot aplica în viaţa de zi cu zi?

Ca să faci în aşa fel încât să ai un sat cât mai bine păzit, trebuie să construieşti nişte garduri, să pui nişte tunuri în zonele în care crezi că te-ar putea apăra mai bine şi să te gândeşti cam din ce colţ te-ar ataca un posibil jucător în cazul în care ar dori să-ţi vină de hac.

La început nu ştii mai nimic despre tehnicile de apărare sau de atac, dar asta-i partea frumoasă şi plină de învăţături a jocului: te redresezi din mers.

Dacă te atacă cineva, poţi vedea replay-ul atacului. Adică îţi arată o filmare de două minute în care te uiţi exact la modul în care persoana respectivă ţi-a distrus satul. Nu-i obligatoriu să vizionezi reply-ul, dar eu mă uit de fiecare dată. De ce fac asta? Pentru că văzând ce-i slab în apărarea mea, pot face în aşa fel încât s-o îmbunătăţesc.

Şi de-aici învăţătura: dacă ceva îţi iese prost în activitatea pe care o desfăşori, încearcă să analizezi puţin lucrurile din exterior şi să vezi ce-ai putea repara ca problemele respective să nu mai apară. Dacă te grăbeşti să treci peste eşec, s-ar putea să mai urmeze o nereuşită, iar motivul să fie acelaşi ca prima dată.

8 Comments

  1. Ciprian Pardău 12 mai 2013
    • Cristian Florea 12 mai 2013
    • Carmen 19 mai 2013
      • Cristian Florea 20 mai 2013
  2. marian 2 ianuarie 2014
  3. Andrei 28 septembrie 2014
  4. Mihaita 10 aprilie 2016

Leave a Reply