Ce-am învăţat de la unul dintre cele mai descărcate jocuri din App Store

clash of clans

Văzând că apare prin majoritatea topurilor din App Store, am hotărât să-mi descarc şi eu Clash of Clans pe iPhone. Este un joc online în care trebuie să-ţi faci un sătuc, nişte soldaţi, apoi să ataci satele altor jucători. Asta în timp ce alţi jucători te pot ataca pe tine (Travian parcă mai era aşa, nu?).

Ei bine, l-am jucat câteva zile bune şi chiar îmi place. Nu mă trezesc noaptea să dau atacuri şi nici nu renunţ la celelalte plăceri ale vieţii pentru jocul ăsta, ci pur şi simplu, atunci când n-am nimic de făcut, intru şi îmi mai ajut satul să crească. În plus, mi-am impus o regulă de când l-am instalat: n-am să-l joc niciodată de pe conexiunea de date. Adică dacă nu sunt într-o zonă cu Wi-Fi, poate să-mi ardă satul din temelii, că nu mă joc. Asta am făcut-o ca să am un oarecare control al timpului pe care-l petrec jucând, pentru că nu vreau să investesc prea mult într-un asemenea joc.

Totuşi, ce-am învăţat de-aici şi pot aplica în viaţa de zi cu zi?

Ca să faci în aşa fel încât să ai un sat cât mai bine păzit, trebuie să construieşti nişte garduri, să pui nişte tunuri în zonele în care crezi că te-ar putea apăra mai bine şi să te gândeşti cam din ce colţ te-ar ataca un posibil jucător în cazul în care ar dori să-ţi vină de hac.

La început nu ştii mai nimic despre tehnicile de apărare sau de atac, dar asta-i partea frumoasă şi plină de învăţături a jocului: te redresezi din mers.

Dacă te atacă cineva, poţi vedea replay-ul atacului. Adică îţi arată o filmare de două minute în care te uiţi exact la modul în care persoana respectivă ţi-a distrus satul. Nu-i obligatoriu să vizionezi reply-ul, dar eu mă uit de fiecare dată. De ce fac asta? Pentru că văzând ce-i slab în apărarea mea, pot face în aşa fel încât s-o îmbunătăţesc.

Şi de-aici învăţătura: dacă ceva îţi iese prost în activitatea pe care o desfăşori, încearcă să analizezi puţin lucrurile din exterior şi să vezi ce-ai putea repara ca problemele respective să nu mai apară. Dacă te grăbeşti să treci peste eşec, s-ar putea să mai urmeze o nereuşită, iar motivul să fie acelaşi ca prima dată.

Citește și alte articole despre produsele Apple dând click pe măr

Lasă un comentariu

8 comentarii

 • Ciprian Pardău 12 Mai 2013, ora 14:40

  Un fel de Triburile pentru browser.

  • Cristian Florea 12 Mai 2013, ora 16:14

   Da, cam asa ceva.

  • Carmen 19 Mai 2013, ora 19:29

   Seamana insa e o diferenta de anvergura. Nu sunt o maniaca a jocurilor, imi place sa-mi umplu programul zilnic cu anumite chestii interactive, inclusiv jocuri. Imi place triburile si mi se pare ceva mai evoluat decat asta.

   • Cristian Florea 20 Mai 2013, ora 16:17

    E normal să fie mai evoluat, că ăsta e pe telefon. :D

 • marian 2 Ian 2014, ora 16:19

  Ma puteti ajuta si pe mine cun hack pentru clash of clans va roooog??

 • Andrei 28 Sep 2014, ora 18:08

  Salutare , sunt leaderul clanului bucuresti war , vreau sa construim impreuna un clan civilizat pt war non stop , cu membrii activi , membrii activi care aduc si alti jucatori primesc co leader . Va asteptam

 • Mihaita 10 Apr 2016, ora 10:13

  Vreau un hack de rubine