Festivalul de Teatru de la Sibiu împlinește 25 de ani. Și eu odată cu el
Cele mai populare canale de comunicare online folosite de branduri în România
Zilele trecute Apple a ținut o conferință în care a anunțat noutățile cu care vine iOS 12, cel mai recent sistem de operare pentru iPhone. M-am gândit să notez aici câteva lucruri care mi s-au părut interesante și utile, așa că iată-mă.
Când apare iOS 12 și cine și-l poate instala
iOS 12 va fi disponibil începând cu toamna anului 2018 și va putea fi instalat pe orice iPhone 5S sau mai nou. Deja a fost lansată versiunea Developers Beta și probabil în vreo lună sau două va apărea și versiunea Public Beta, cu mai puține bug-uri și destinată oricărui utilizator de iPhone care dorește să testeze sistemul de operare înainte de lansarea oficială.
Ce noutăți aduce iOS 12, noul sistem de operare pentru iPhone
Am să notez mai jos lucrurile care mi s-au părut mie interesante la iOS 12. Sunt și mai multe noutăți pe lângă cele notate aici, dar poți fi sigur că de-aici vei afla despre noutățile principale.
1. Optimizări ale performanței – cu iOS 11, multă lume cu iPhone-uri mai vechi se plânge de faptul că smartphone-urile au o viteză foarte mică. Ei bine, iOS 12 va rezolva o parte dintre aceste probleme. Spre exemplu, pe un iPhone 6, iOS 12 va face ca aplicația de Cameră să se deschidă cu până la 70% mai rapid, iar tastatura să apară cu până la 50% mai repede.
2. Measure App – o aplicație care-ți permite să faci măsurători folosind telefonul și Realitatea Augumentată. Există deja în App Store câteva aplicații de acest gen, dar din câte am observat nu sunt foarte exacte. Începând cu iOS 12, Apple introduce propria aplicație de măsurare de obiecte. Va fi utilă când vei dori să trimiți un pachet și vrei să-i cunoști dimensiunile sau chiar și când vei dori să măsori un perete, ca să știi dacă îți încape acolo un dulap.
3. Apeluri FaceTime în grup – Face Time a fost dintotdeauna unul dintre cele mai bune funcții ale unui iPhone, pentru că-ți oferea încă de acum câțiva ani posibilitatea de a discuta cu o altă persoană deținătoare de iPhone, prin intermediul unui apel video (lucru pe care nu-l puteau face la vremea respectivă foarte multe aplicații). Cu iOS 12, FaceTime va permite apelurile de grup cu până la 32 de persoane incluse în apel. Asta înseamnă că se vor putea ține mini-conferințe sau întâlniri direct prin FaceTime.
Mai mult, vei putea genera un link pe care să-l trimiți oamenilor prin mesaj ca să ia parte la acel FaceTime în grup. Să nu fie nevoie să-i suni pe fiecare în parte.
4. Auto-Copy-Paste la mesaje – când încerci să te loghezi într-o rețea socială sau când încerci să faci plăți online de pe telefon, de multe ori primești un SMS cu un cod pe care trebuie să-l introduci pentru a-ți confirma identitatea. Ei bine, iOS 12 va învăța să identifice acele coduri din SMS-uri și să le copieze automat în câmpul în care ar trebui să completezi codul respectiv, pentru a nu mai fi nevoit să reții codul și să-l introduci tu, manual.
5. Memoji – posibilitatea de a crea un fel de Animoji-uri personalizate. Practic, poți construi o față personalizată, pe care s-o folosești apoi ca Animoji în mesaje. Mai mult, iOS 12 introduce o recunoaștere și mai bună a feței celui care se joacă cu Animoji. Adică dacă vei scoate limba la telefon, Animoji-ul va face la fel. Lucru care nu e posibil momentan, pe iOS 11. 😛
6. ScreenTime – posibilitatea de a vedea cât timp petreci folosind anumite aplicații de pe telefon. Mai mult, poți seta și niște limite: dacă vrei să folosești Facebook-ul maxim o oră pe zi, spre exemplu, iOS 12 îți va interzice să mai intri în aplicația Facebook după ce ai petrecut o oră folosind-o.
7. Notificări în grup – iOS 12 aduce posibilitatea de a-ți organiza notificările în grupuri, ca să le poți urmări mai ușor. Adică poți accesa toate notificările primite de la WhatsApp sau toate notificările primite de la aplicația de Mail mult mai ușor. Ca în fotografia de mai jos.
8. Un „Do not Disturb” mai inteligent – Do Not Disturb este acea opțiune de la iPhone care te ajută să nu fii distras: să nu primești nicio notificare, niciun mesaj și niciun apel atât timp cât opțiunea este activă. Eu, spre exemplu, am setat să fie activă noaptea, în timp ce dorm, ca să fiu sigur că nu mă trezește vreun SMS, mesaj pe WhatsApp sau apel în miez de noapte.
Începând cu iOS 12, Do Not Disturb va fi mai inteligent. Spre exemplu, îți va permite să-l activezi pentru următoarea oră (dacă intri într-o întâlnire sau dacă vrei să dormi puțin la prânz). Mai mult, dacă te trezești în timpul nopții și vrei să vezi cât e ceasul, noul DND nu-ți fa afișa notificările primite între-timp, ca să nu te facă să-ți piară somnul. Te poți uita liniștit la ceas, iar notficările respective vor apărea pe ecran abia dimineață.
9. Un Siri mai inteligent – În iOS 12 vei putea crea niște așa-zise „rețete” pentru Siri, care îți vor face viața mai ușoară. Spre exemplu, când te urci în mașină, poți spune „Siri, let’s go home”, iar tu să-l setezi pe Siri ca în momentul în care aude aceste cuvinte să facă anumite acțiuni, cum ar fi: să deschidă Waze și să pună ca destinație casa ta, apoi să deschidă și playlist de pe Spotifiy. După atâta timp, în sfârșit Siri devine un asistent util. :D
Tot Siri te poate ajuta să-ți amintești anumite parole salvate în Safari, dacă vrei. Ca să nu mai fie nevoie să cauți tu.
10. Critical Alerts – vei putea primi notificări de la anumite aplicații setate de tine chiar și când telefonul are activată funcția Do Not Disturb. O să fie util mai ales pentru aplicațiile de Sănătate, cum sunt cele care măsoară pulsul, care îți pot da notificări dacă se întâmplă ceva în neregulă cu pulsul tău în timp ce dormi, spre exemplu.
11. Efecte în Messages Camera – când discuți cu cineva prin iMessage și vrei să-i trimiți o poză cu tine, începând cu iOS 12 vei putea adăuga tot felul de efecte și filtre la poză (fără să ieși din aplicația de mesaje) pentru a face ca totul să fie mult mai distractiv. 😉
12. O navigare mai sigură – Safari-ul din iOS 12 va împiedica butoanele de Like sau formularele de comentarii să urmărească activitatea ta fără să le dai voie. Nu știu dacă știai, dar în momentul de față, fiecare site pe care îl accesezi și care are instalat un buton de like îi spune lui Facebook (dar și administratorului site-ului) câteva lucruri despre tine. Pe baza istoricului accesărilor tale, se pot targeta anumite reclame către tine.
13. Autoamtic Updates – dacă vrei ca iPhone-ul tău să-și actualizeze singur softul la cea mai recentă versiune, vei putea face asta în iOS 12, bifând opțiunea „Automatic Updates”.
14. Posibilitatea de a înregistra două fețe în Face ID – unul dintre lucrurile de care s-au plâns mulți utilizatori de iPhone X după lansare a fost faptul că puteau înregistra o singură față pentru deblocarea cu Face ID, în timp ce la vechile modele de iPhone puteau înregistra mai multe degete pentru deblocare, inclusiv amprenta persoanei dragi. Ei bine, începând cu iOS 12 vei putea adăuga două fețe pe care să le recunoască telefonul pentru a se debloca.
Apple zice că face acest lucru dacă obișnuiești să-ți schimbi look-ul des și cu modificări majore, dar sunt developeri care au încercat să profite de funcție și să înregistreze persoane diferite și au reușit să deblocheze iPhone-ul cu ambele fețe.
15. Blocarea dispozitivelor USB, în anumite condiții – de câțiva ani, Apple are dispute constante cu FBI-ul sau alte instituții asemănătoare, din simplul motiv că aceste instituții doresc accesul în anumite iPhone-uri (ale unor presupuși infractori sau ale unor persoane decedate) pentru a lua anumite date de acolo, iar Apple spune că el ține foarte mult la confidențialitatea fiecărui utilizator de iPhone și că nu îi ajută să treacă de codul de acces al acelor device-uri.
În anumite cazuri, cei de la FBI anunță că, după îndelungi încercări, reușesc să deschidă iPhone-ul dorit, folosind o tehnică de hacking. Ei bine, ca acest lucru să înceteze, Apple a introdus o funcție nouă în iOS 12 care zice cam așa: dacă smartphone-ul tău nu a mai fost deblocat de mai bine de o oră, nu i se permite accesul nici unui device care încearcă să acceseze iPhone-ul prin cablu. Asta pentru că, în general, entitățile respective reușeau să ajungă la informațiile din telefon prin intermediul unui cablu USB.