
Lucrurile bune vin la oamenii buni
![Tipuri de conținut pentru blog [infografic] 5 | Cristian Florea idei de articole pentru blog](https://cristianflorea.ro/wp-content/uploads/2015/08/laptop.jpg)
Tipuri de conținut pentru blog [infografic]
Ieri am fost la evenimentul de lansare al primului proiect de bike-sharing automatizat din București. Se numește I’Velo Urban și e gândit special pentru a încuraja bucureștenii să aleagă bicicleta când se deplasează din punctul A în punctul B.
I’Velo Urban e serviciul care le oferă bucureștenilor posibilitatea de a închiria biciclete folosind un card special, fără a interacționa cu un casier. Sistemul funcționează foarte simplu: iei bicicleta de la una dintre stațiile disponibile, te plimbi cu ea, apoi o lași ori în stația din care ai luat-o, ori în altă stație disponibilă.
Momentan, avem stații la Kaufland (Barbu Văcărescu), Piața Victoriei, Piața Romană, Piața Revoluției și Piața Universității, dar deja sunt gândite proiecte și pentru alte stații, dincolo de zona centrală a Bucureștiului.
Cât costă și ce faci cu cardul I’Velo Urban
Un card I’Velo Urban costă 10 lei pe zi, 35 de lei pe lună sau 100 de lei pe an. Iar dacă ai între 16 și 25 de ani, poți obține o reducere, cumpărând cardul cu 7 lei pentru o zi, 25 de lei pentru o lună sau 75 de lei pentru un an. Cu un card I’Velo Urban poți închiria o bicicletă de la stațiile de mai sus de câte ori vrei tu. Când ai luat bicicleta, ai la dispoziție 30 de minute ca s-o lași într-un rastel. Dacă depășești cele 30 de minute, vei fi taxat cu: 4 lei dacă depășești cu încă 30 de minute timpul stabilit, 8 lei dacă depășești timpul cu 60 de minute sau 20 și 25 de lei dacă-l depășești cu 90, respectiv 120 de minute. Taxele acestea sunt puse tocmai ca să-i determine pe oameni să inchirieze bicicletele exact când vor să ajungă dintr-un punct în altul al Bucureștiului. Nu sunt biciclete făcute pentru a te plimba până te plictisești cu ele. Pentru așa ceva, există biciclete de închiriat în parc.
Cum obții cardul I’Velo Urban
Ca să cumperi un card, trebuie să mergi la unul dintre centrele I’Velo din parcurile Herăstrău (metrou Aviatorilor) sau Tineretului (intrarea Șincai). După ce ai luat cardul, te invit să-ți faci un cont aici. Cu ajutorul contului vei putea vedea în ce stații sunt rastele libere, ca să nu mergi cu bicicleta până acolo și să-ți dai seama că n-ai unde s-o lași și, mai mult decât atât, poți rezerva un loc în rastel. Adică dacă ai închiriat o bicicletă de la Universitate și vrei să fii sigur că atunci când ajungi la Victoriei găsești un loc liber în care s-o lași, poți rezerva un loc la Victoriei direct din contul tău de pe site.
Apropo, în curând va fi introdusă și posibilitatea de a plăti cu orice card VISA sau Mastercard, ca să nu mai fie nevoie să cumperi un card separat I’Velo.
Cine a finanțat proiectul
I’Velo Urban este finanțat în totalitate din fonduri private, dintr-un parteneriat între Kaufland și Raiffeisen Bank. De-aia o să vezi că fiecare bicicletă are pe o parte reclamă la Kaufland, iar pe celaltă o reclamă la Raiffeisen Bank.
Momentan sunt 210 biciclete în București, iar numărul lor va crește odată cu numărul stațiilor. Altă parte interesantă e faptul că întreg proiectul e gândit de români, de la designul stațiilor până la programarea softului necesar. Singurele lucruri care nu-s românești în tot proiectul sunt bicicletele, care vin din Germania.
Ce faci dacă întâmpini probleme cu bicicleta?
Există un număr de telefon de call-center, +40 21 327 57 78. Ei te pot ajuta dacă: ți s-a furat bicicleta, nu găsești niciun loc liber în stația de destinație ca să lași bicicleta pe care ai închiriat-o (caz în care îți dau niște timp suplimentar ca să ajungi la altă stație sau vine cineva din echipa lor și ia bicicleta în locul tău), ți-ai dat seama că bicicleta pe care ai luat-o are o defecțiune.
Sper că am răspuns la toate întrebările. Dacă nu, te rog să-mi spui într-un comentariu și am să încerc să-ți răspund. Până atunci, hai să vezi și live-ul făcut ieri la eveniment, ca să înțelegi mai bine cum funcționează sistemul. Cu mențiunea că în live am zis ceva ce nu e tocmai corect: faptul că poți lăsa bicicleta în rastel și imediat poți lua alta, dacă vrei. De fapt, poți lua altă bicicletă doar după ce trec 30 de minute de când ai lăsat bicicleta precedentă. ?
Un pas important pentru ciclismul urban: I'Velo Urban, primul proiect de bike-sharing automatizat din București.
Posted by Cristian Florea on Tuesday, September 27, 2016
4 Comments
Super tare
He, he, mă bucur că-ți place. Sper să preia și alte orașe ideea. :D
Ar fi fost interesant sa aveti mai mule statii. Eu lucrez aproape de Unirii si mi-ar fi placut mult sa fie si o statie la Unirii sau Timpuri Noi…
Acesta este doar începutul. Numărul de stații sigur se va înmulți. :D