Lasă loc de comentarii, cel puţin dacă de asta ai nevoie

Se plângea cineva, nu mai ţin minte exact cine, acum foarte mult timp, de faptul că a primit o grămadă de RT-uri pentru un articol (în jur de 30 dacă nu mă înşel), dar niciun comentariu, nereuşind să-şi explice fenomenul.

Am citit şi eu articolul respectiv, pentru că din atâtea RT-uri, ar fi fost imposibil ca măcar unul să nu fi ajuns şi la mine.

Textul era unul ok. Era foarte frumos scris şi bine pus la punct, care parcă cerea un ReTweet şi din partea mea. Problema venea la comentarii, pentru că nu-ţi venea să comentezi. Cel puţin n-o puteai face în legătură cu subiectul respectiv. Sau dacă o făceai, nu prea reuşeai să vii cu ceva nou, ci, eventual, să spui: „wow, nu ştiam asta!”, sau ceva asemănător. Asta pentru că vorbim despre un articol-ştire, din care te informai, dar nu prea aveai nimic de adăugat.

Fenomenul am putut să-l observ la mai multe persoane atât înainte cât şi după articolul despre care am povestit eu mai sus. Toţi se întrebau de ce primesc atâtea ReTweet-uri, dacă nicio apreciere nu vine sub formă de comentariu. Întrebarea îşi avea un răspuns simplu, pe care-l putea genera oricine dacă analiza puţin problema: Articolul nu lăsa loc de comentarii.

Totuşi, consider că ar fi trebuit să se mulţumească doar cu RT-urile, pentru că asta denotă faptul că oamenii chiar apreciază articolul, chiar dacă n-au cu ce completări să vină.

Acum o întrebare pentru fiecare dintre voi: Dacă ai avea de ales între un RT şi un comentariu pentru un articol, ce-ai alege?

Lasă un comentariu

19 comentarii

 • Marius 5 Iun 2010, ora 13:20

  nu cumva era un articol de la stefamedia?
  conteaza si tipul articolului – daca explic cum sa folosesti Linux pentru a uda in gradina as vrea sa nu primesc prea multe comentarii pertinente (doar multumiri, felicitari etc), ci cat mai multe RT-uri. dar daca cer expres o opinie (cum ai facut tu aici) atunci clar ma va incanta un numar mai mare de comentarii.

  • Florea Cristian 5 Iun 2010, ora 13:21

   nu, nu era vorba de stefamedia. cred ca de marius sescu, dar nu sunt prea sigur

   • Marius Sescu 12 Iun 2010, ora 01:11

    Nu eram eu, era un post pe blogul lui Adrian Soare, Succesdublu.ro. Eu doar remarcasem numarul enorm de RT-uri. :d.

   • Florea Cristian 12 Iun 2010, ora 10:44

    inseamna ca am tinut eu minte ceva, dar nu era complet.

    merci de completare!

 • klubbingman 5 Iun 2010, ora 13:20

  asa alege RT-ul…cum ai zis si tu, se intelege ca as aprecia articolul.

 • Marius Moga 5 Iun 2010, ora 13:53

  RT-ul. Pentru ca dai retweet la un articol pe care-l apreciezi. La comentat, cred ca e altceva. Poate multi sunt de acord, asa cum ai spus si tu, dar nu au ce completari sa aduca.

 • Shmen 5 Iun 2010, ora 14:43

  Continutul articolului inseamna tot… iar daca nu isi lasi loc de comentariu , nu ai cum sa primesti :)

 • Stefy 5 Iun 2010, ora 17:05

  depinde de tipul articolului, de exemplu daca e o creatie, prefer comentariile si nu RT-urile pentru a-mi imbunatatii scrisul, dar nici RT-urile nu sunt de ici de colo (tin minte ca arhi imi daduse RT la o povestioara ce o scrisesem pe blog). Depinde. Poate la unele articole prefer doar RT-ul, dar de exemplu odata scrisesem de un caz umanitar si toti dadusera RT, pana cand s-a enervat cineva si a zis „bine ca dati toti RT, dar nici unul nu scrieti/actionati”. Ca dupa aceea lumea a scris/comentat/ajutat, e partea a doua :) Important e ca acel copilas e acum bine

 • Tina 5 Iun 2010, ora 17:06

  Comentariu daca am ceva de spus referitor la articol.. RT daca vreau sa-l impartasesc si cu altii.

 • Andrei Bibire 5 Iun 2010, ora 19:09

  Ar fi mai cinstit sa dau doar RT, cu aprecierile de rigoare pentru ca incerc sa evit maladia asta romaneasca de dat cu parerea in legatura cu orice subiect.

 • Zoly 5 Iun 2010, ora 21:24

  As pune RT-ul in categoria feedback-urilor pozitive asa ca nu inteleg de ce era suparat.

 • Serginho 6 Iun 2010, ora 01:19

  RT-ul alege toata lumea bineinteles… dar mi se pare absurd sa alegi, pentru ca nu depinde de mine, ca eu le-as alege pe amandoua.
  Totul depinde de cititor. Daca ii place va da RT, daca simte ca e ceva de comentat, comenteaza.

  • Florea Cristian 6 Iun 2010, ora 08:30

   da, ai si tu dreptate, dar noi vorbeam ipotetic aici :D

   • Serginho 6 Iun 2010, ora 11:53

    atunci dreptatea ti se acorda tie…

 • skykery 6 Iun 2010, ora 09:47

  Totul depinde de cititor, poate sa dea RT , sa lase comentariu , Digg si multe altele, nu pot sa il oblig eu sa faca doar un lucru, sunt destul de multumit daca face macar una dintre variante :)

 • Pavel 6 Iun 2010, ora 09:35

  Simplu, comentariu, eu am scris articolul pe blog, nu pe twitter.

 • rivi 6 Iun 2010, ora 10:39

  nu prefer ceva anume, este nevoie si de una si de alta. RT-urile aduc si respect pentru articol dar si noi vizitatori, iar comentariile iti ofera feedback si oarecare respect

 • Ioana 6 Iun 2010, ora 10:54

  RT. ca sa nu ma obosesc prea mult cu un comentariu.

 • Alexander 7 Iul 2010, ora 16:46

  Daca n-are de spus decat wow nu stiam asta, atunci si eu as prefera un retweet desi mai mult ma ajuta comentariile