Service Calculatoare
Eu m-am ţinut de promisiune
Este vorba despre phishing-ul, pe care-l primim cu toţii, mai mult sau mai puţin, pe mail. Foarte multe persoane ajung să fie păcălite de acest tip de fraudă, unul dintre motive fiind faptul că nu sunt destul de atente în momentul în care îşi citesc mailurile, iar al doilea ar fi faptul că nu prea se pricep, motiv pentru care au impresia că tot ce se primeşte pe mail e bun de urmărit.
În continuare, am să vă arăt un model de mail pe care l-am primit recent. Cică domnii sunt de la PayPal.
Pasul 1: Verifică datele de contact. Dacă datele celui care ţi-a trimis mailul şi datele tale nu arată prea bine, sunt mari şanse ca mailul pe care l-ai primit să fie de tip phishing, sau spam. În exemplul meu, dacă vă uitaţi, adresa mea de e-mail nu apare.
Pasul 2: Unde îţi este numele? O firmă serioasă, care are grijă de banii tăi, deţine cam toate informaţiile tale, astfel încât, în momentul în care ţi-au trimis un mail, numele tău nu are voie să lipsească. PayPal nu se va adresa niciodată cu „Dear PayPal member” ci, eventual, cu „Dear Florea Cristian”. La fel vor face şi BT, BRD, BCR etc.
Pasul 3: Atenţie la link-uri! „Click here to activate your account” mă duce către link-ul care apare pe fundal gri în imagine, iar după cum vedeţi, acel link nu apartine de PayPal. Înainte să vă logaţi pe cine ştie ce site-uri, uitaţi-vă în adress bar şi asiguraţi-vă că sunteţi acolo unde trebuie. Verificaţi cu atenţie! Multe link-uri au tendinţa să fie asemănătoare cu cel adevărat, ca să vă păcălească. În loc de paypal.com, poate fi paypal.co.cc, iar voi nici să nu vă daţi seama, pentru că nu aţi acordat destulă atenţie.
Dacă aş fi dat click pe link-ul respectiv, cel mai probabil m-ar fi dus pe o pagină care arăta exact ca şi cea de la PayPal, unde trebuia să mă loghez, iar în momentul în care îmi introduceam datele, acestea erau trimise în mod automat pe adresa de mail a celui care a conceput site-ul respectiv, eu trezindu-mă în cel mai scurt timp fără niciun ban în cont.
Sper ca acest articol să fie de folos cuiva şi să-l citiţi înainte să vă daţi toate economiile pe mâinile unor puşti.
9 Comments
s-au găsit cu cine să se pună ! Trimite-le viruşi !
nu merita efortul :)) macar ii atentionez pe ceilalti, ca sa nu aiba incredere in ei
O smecherie d-astea facusem si eu cu steampowered.com. Cu ocazia asta invatasem si cum sa introduc cu php niste date intr-un fisier txt :)))) deci n-a fost chiar degeaba. Chestia n-am promovat-o ca sa zic asa ci doar a fost 4 fun pentru ca am acceptat provocarea unui amic ;)).
for fun, for fun, dar ai reusit sa fraieresti pe cineva?
Pai asta a fost smecheria…ca nu l-am „promovat”. Am incercat doar dupa sa bag niste date asa la misto :). It was so easyyyyyyy
and you were so happy >:)
@Florea Cristian – Da, si alt pas ar fi sa ne uitam daca link-ul este securizat.
Excelente informatii. In general paypal nu te deranjeaza cu mesaje, decat cand se confirma o tranzactie pe contul tau. Am cont la ei de 4 ani deja si niciodata nu mi-au cerut sa fac si sa dreg. Primesc doar notificari cand primesc, platesc sau retrag banii in contul de card.
Oricum, pentru a fi mereu siguri, in loc de click in email, intrati direct pe paypal.com si vedeti in cont ce se misca pe acolo. E cel mai sigur ;)
bineinteles, sfatul tau nu trebuie aplicat doar la paypal, ci la fiecare website care-ti cere prin mail sa te loghezi undeva. nu stii cum afla cineva parola de la mailurile tale, sau mai stiu eu ce alte parole si te dai cu capul de toti peretii, ca are acces la toate informatiile tale