Nu te mai lăsa păcălit, în 3 paşi simpli

Este vorba despre phishing-ul, pe care-l primim cu toţii, mai mult sau mai puţin, pe mail. Foarte multe persoane ajung să fie păcălite de acest tip de fraudă, unul dintre motive fiind faptul că nu sunt destul de atente în momentul în care îşi citesc mailurile, iar al doilea ar fi faptul că nu prea se pricep, motiv pentru care au impresia că tot ce se primeşte pe mail e bun de urmărit.

În continuare, am să vă arăt un model de mail pe care l-am primit recent. Cică domnii sunt de la PayPal.

Nu te mai lăsa păcălit, în 3 paşi simpli 1 | Cristian Florea

Pasul 1: Verifică datele de contact. Dacă datele celui care ţi-a trimis mailul şi datele tale nu arată prea bine, sunt mari şanse ca mailul pe care l-ai primit să fie de tip phishing, sau spam. În exemplul meu, dacă vă uitaţi, adresa mea de e-mail nu apare.

Pasul 2: Unde îţi este numele? O firmă serioasă, care are grijă de banii tăi, deţine cam toate informaţiile tale, astfel încât, în momentul în care ţi-au trimis un mail, numele tău nu are voie să lipsească. PayPal nu se va adresa niciodată cu „Dear PayPal member” ci, eventual, cu „Dear Florea Cristian”. La fel vor face şi BT, BRD, BCR etc.

Nu te mai lăsa păcălit, în 3 paşi simpli 2 | Cristian Florea

Pasul 3: Atenţie la link-uri! „Click here to activate your account” mă duce către link-ul care apare pe fundal gri în imagine, iar după cum vedeţi, acel link nu apartine de PayPal. Înainte să vă logaţi pe cine ştie ce site-uri, uitaţi-vă în adress bar şi asiguraţi-vă că sunteţi acolo unde trebuie. Verificaţi cu atenţie! Multe link-uri au tendinţa să fie asemănătoare cu cel adevărat, ca să vă păcălească. În loc de paypal.com, poate fi paypal.co.cc, iar voi nici să nu vă daţi seama, pentru că nu aţi acordat destulă atenţie.

Dacă aş fi dat click pe link-ul respectiv, cel mai probabil m-ar fi dus pe o pagină care arăta exact ca şi cea de la PayPal, unde trebuia să mă loghez, iar în momentul în care îmi introduceam datele, acestea erau trimise în mod automat pe adresa de mail a celui care a conceput site-ul respectiv, eu trezindu-mă în cel mai scurt timp fără niciun ban în cont.

Sper ca acest articol să fie de folos cuiva şi să-l citiţi înainte să vă daţi toate economiile pe mâinile unor puşti.

Tags:

9 Comments

 1. omulvaly 22 decembrie 2010
  • Cristian Florea 22 decembrie 2010
 2. Marius 22 decembrie 2010
  • Cristian Florea 22 decembrie 2010
   • Marius 22 decembrie 2010
   • Cristian Florea 23 decembrie 2010
 3. Robciuc Ionut 23 decembrie 2010
 4. dojo 27 decembrie 2010
  • Cristian Florea 27 decembrie 2010

Leave a Reply