Limba romana…inca in dubiu?

De vreo doi ani de zile am abonament la Monitorul de Vrancea (nu ca m-ar interesa pe mine, dar mama il tot reactiveaza). Ieri, din lipsa de ocupatie, m-am uitat si eu peste unul dintre ziare (mai exact cel de Miercuri, 17 septembrie – adica ieri) si am vazut ca domnii astia de la Monitorul nu sunt inca la curent cu schimbarea limbii romane.

Pana prin anii ’80 litera „â” se folosea numai la cuvintele care aveau legatura cu România (român, românesc, româneşte, România etc.), pentru celelalte cuvinte folosindu-se „î”.

Din anii ’80 s-a dat o lege care facea astfel incat „î” sa se foloseasca numai la inceputul si sfarsitul cuvintelor (ex: învăţăm, a urî) sau la mijlocul cuvintelor, numai in cazul in care respectivul cuvant este compus cu un prefix (ex: subînţeles), iar pentru celelalte cuvinte ce contineau „î din i” dar nu se incadreaza in cele spuse mai sus sa se folseasca „â din a”.

Suprinderea mea a aparut atunci cand am vazut ca cei de la Monitorul de Vrancea au cam ramas prin anii ’80, articolele lor continand numai cuvinte cu „î”.

Cuvinte ca „sînt”, „hotărîre”, „jurămînt”, etc. se gasesc inca de pe prima pagina a ziarului.

Eu sunt de parere ca acest lucru este sub orice critica. Daca nu esti in stare sa scrii corect româneşte, cu diacritice, de ce mai scrii?

Poate sunt copii in clasa I care de-abia acum invata tainele scrisului si ale cititului. Poate se vor obisnui sa scrie gresit, ca in anii ’80. Poate se vor obisnui sa scrie „sînt” in loc de „sunt” şi atunci se agraveaza problema si mai mult. La un ziar atat de mare, acest lucru este „de râsul curcilor”.

O bila neagra pentru Monitorul de Vrancea datorita faptului ca nu ştiu vor sa scrie in limba română actuala!

Lasă un comentariu

12 comentarii

 • Narcisone 18 Sep 2008, ora 09:13

  Cri asta e valabila la mai multe ziare :)) . Daca te uiti si prin altele ai sa mai vezi multe greseli nu numai de genul acesta. Da oricum e bun si un articol ca acesta pentru ca multi ar putea invata ceva din el(cel pe care l-ai scris tu, nu cel din ziar). :D

 • eutu9 18 Sep 2008, ora 10:20

  Probabil sunt articole scrise de niste mosi pe care nu ii mai vrea nici moartea, si care in tinerete au invatat sa scrie asa…

 • Grim_Cris 18 Sep 2008, ora 09:42

  Din pacate asta ma enerveaza pe mine cel mai mult. Ei castiga foarte multi bani pe baza articolelor scrise gresit si ii doare undeva de faptul ca ar putea strica educatia cuiva din cauza asta. Nu-i intereseaza pe ei faptul ca unii copii pot vorbi o limba romana stalcita din cauza lor

 • Carmen 18 Sep 2008, ora 11:14

  Si ziarul Catavencu e scris in acelasi fel….

 • Grim_Cris 18 Sep 2008, ora 10:25

  Ar fi o chestie dar cam putin probabila. Totusi nu se poate ca toata redactia sa fie formata din persoane in varsta care nu sunt la curent cu „noul” tip de a scrie limba romana.

 • Bogdan Botezatu 18 Sep 2008, ora 12:23

  Nu e vorba de nici o greseala gramaticala, e un standard pe care presa l-a preluat in unanimitate. Nu stiu care e ratiunea pentru acest lucru (probabil e o modalitate de protest fata de schimbarile pe care le face Academia), insa, ca absolvent de Jurnalistica pot sa iti spun ca asa te invata inca de pe bancile facultatii.

 • Grim_Cris 18 Sep 2008, ora 20:24

  Pai si de ce nu au schimbat acest standard? Daca stai sa te gandesti au trecut peste 20 de ani de cand nu se mai scrie asa. De ce acea modalitate de protest?

 • Bogdan Botezatu 19 Sep 2008, ora 10:20

  Din cite imi aduc eu aminte, eram prin clasa a 5-a cînd s-a trecut la noua grafie (prin revenire la regulile „Sextil Puşcariu” dinainte de 1948), cu â, sunt etc, aşa că sunt cam 15 ani de atunci. Modalitatea de protest este justificată de faptul că s-a trecut la o grafie veche, care nu mai era în concordanţă cu normele moderne de scriere. La fel cum acum îmi vine greu să scriu „niciun” sau „nicio” legat. Pur şi simplu, nu văd rostul. Presa a păstrat grafia modernă ca purtător al normelor culturale şi ortografice moderne.

 • Grim_Cris 19 Sep 2008, ora 11:04

  Incet incet incep sa te inteleg. Si imi si dau seama ca esti la Jurnalistica (ai scris cînd în loc de când).
  Totusi prin aceasta forma de protest nu vor reusi sa schimbe cu nimic legile date de Academie. Tot ce vor face este sa „creeze” oameni care nu se pot obisnui sa scrie conform noilor norme setate de acesti oameni care „dau legile” limbii romane.
  Vor aparea din ce in ce mai multe persoane care scriu „cînd” în loc de „când” si care scriu „nici-o” si „nici-un” cu cratima.
  Totusi desi Academia va vedea ca multi vor incepe sa scrie ca pana acum nu va schimba cu nimic noul DOOM (in care apar noile reguli) iar pana la urmatorul astfel de DOOM trebuie sa mai treaca vreo 10 ani

 • Crisdiac 12 Mar 2009, ora 11:57

  Normele (re)stabilite de Academie în 1993 sînt nepractice şi antinaţionale.

  Este ilogic să fie folosite două litere (Î şi Â) pentru acelaşi sunet. Numai un popor lipsit complet de spirit practic poate accepta să folosească o astfel de scriere. Românii sînt singurii care şi-au complicat limba cu o aşa-zisă reformă ortografică ce a impus un mod de scriere învechit, nepotrivit cu timpurile moderne.

  Este antinaţional şi nepractic să fie scos din limbă un cuvînt românesc („sînt”), format odată cu limba română şi să fie băgat în locul lui un cuvînt latinesc („sunt”), care nefiind format odată cu limba română e greu de pronunţat şi din această cauză nu e folosit în vorbire de marea majoritate a românilor, indiferent de vîrsta lor.

  Mai multe informaţii despre superioritatea scierii cu Î/sînt şi despre lipsa oricăror argumente raţionale pentru scrierea cu Â/sunt se pot găsi în discuţia recentă de mai jos:

  http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=454379