Limba romana…inca in dubiu?

De vreo doi ani de zile am abonament la Monitorul de Vrancea (nu ca m-ar interesa pe mine, dar mama il tot reactiveaza). Ieri, din lipsa de ocupatie, m-am uitat si eu peste unul dintre ziare (mai exact cel de Miercuri, 17 septembrie – adica ieri) si am vazut ca domnii astia de la Monitorul nu sunt inca la curent cu schimbarea limbii romane.

Pana prin anii ’80 litera „â” se folosea numai la cuvintele care aveau legatura cu România (român, românesc, româneşte, România etc.), pentru celelalte cuvinte folosindu-se „î”.

Din anii ’80 s-a dat o lege care facea astfel incat „î” sa se foloseasca numai la inceputul si sfarsitul cuvintelor (ex: învăţăm, a urî) sau la mijlocul cuvintelor, numai in cazul in care respectivul cuvant este compus cu un prefix (ex: subînţeles), iar pentru celelalte cuvinte ce contineau „î din i” dar nu se incadreaza in cele spuse mai sus sa se folseasca „â din a”.

Suprinderea mea a aparut atunci cand am vazut ca cei de la Monitorul de Vrancea au cam ramas prin anii ’80, articolele lor continand numai cuvinte cu „î”.

Cuvinte ca „sînt”, „hotărîre”, „jurămînt”, etc. se gasesc inca de pe prima pagina a ziarului.

Eu sunt de parere ca acest lucru este sub orice critica. Daca nu esti in stare sa scrii corect româneşte, cu diacritice, de ce mai scrii?

Poate sunt copii in clasa I care de-abia acum invata tainele scrisului si ale cititului. Poate se vor obisnui sa scrie gresit, ca in anii ’80. Poate se vor obisnui sa scrie „sînt” in loc de „sunt” şi atunci se agraveaza problema si mai mult. La un ziar atat de mare, acest lucru este „de râsul curcilor”.

O bila neagra pentru Monitorul de Vrancea datorita faptului ca nu ştiu vor sa scrie in limba română actuala!

Tags:

10 Comments

  1. Narcisone 18 septembrie 2008
  2. eutu9 18 septembrie 2008
  3. Cristian Florea 18 septembrie 2008
  4. Carmen 18 septembrie 2008
  5. Cristian Florea 18 septembrie 2008
  6. Bogdan Botezatu 18 septembrie 2008
  7. Cristian Florea 18 septembrie 2008
  8. Bogdan Botezatu 19 septembrie 2008
  9. Cristian Florea 19 septembrie 2008
  10. Crisdiac 12 martie 2009

Leave a Reply