Limbajul trupului

Pornind de la feedback-ul (mic, dar interesant) primit la articolul ăsta, astăzi vom vorbi despre limbajul trupului. Asta după ce m-am documentat puţin în legătură cu subiectul, ca să nu scriu prostioare.

Limbajul TrupuluiLimbajul trupului, din nefericire pentru cei extrem de interesaţi de el, nu are niciodată o semnificaţie sigură, pe care să te poţi să te baza mereu. Deşi poate cunoşti unele motive ale mimicii inconştiente pe care o face partenerul tău de discuţie, nu poţi fi niciodată sigur că limbajul trupului te ajută să-ţi dai seama la ce se gândeşte.

Uneori, un gest inocent poate fi interpretat greşit, iar asta nu e deloc bine. Cum ar fi răsucirea părului pe deget la femei. Acesta poate însemna faptul că ea vrea să flirteze cu tine, dar de foarte multe ori, acesta poate fi un simplu tic, iar tu să-ţi faci aluzii anapoda.

Runn3r întreba dacă-şi poate da seama când o persoană minte folosindu-se de expresiile faciale pe care persoana respectivă le foloseşte.

De notat este faptul că unii îşi pot ascunde foarte bine expresiile faciale şi minciunile. Ori pentru că mint foarte des, ori pentru că s-au antrenat (nu neapărat pentru minciună). Spre exemplu, un actor (nu neapărat din filme, poate fi şi actor teatral), la câte personaje a imitat, nu îi este greu deloc să joace teatru în momentul în care te minte pe tine.

Lăsând excepţiile la o parte, cel mai uşor şi practic mod de a-ţi da seama când cineva te minte, este să faci un fel de comparaţie. Mai exact, îl pui să spună cânteva lucruri la care tu eşti sigur că răspunde adevărat şi câteva la care vrei să afli răspunsul, fără a şti înainte dacă e sincer sau nu. Va trebui să fii foarte atent la expresiile feţei şi la toate detaliile care te-ar putea ajuta (ochi, sprâncene, gură etc.), încercând să observi schimbări. Dacă în momentul în care persoana respectivă îţi spune minciuna nu te mai priveşte în ochi, înseamnă că ascunde ceva. Totodată, acest lucru poate fi interperetat şi invers. Unii se uită în ochii tăi doar atunci când te mint, pentru că vor să pară mai convingători.

Dacă totuşi nu există nicio diferenţă între momentul în care crezi că te minte şi cel în care spune adevărul, trebuie să fii atent şi la alte aspecte în afară de ochi, cum ar fi gesturile, tonul vocii, mimica feţei, pozitia corpului, atitudinea etc.

Reamintesc faptul că limbajul trupului nu este şi nu poate fi un mod sigur prin care-ţi poţi da seama dacă cineva te minte sau nu. Totodată, îţi trebuie multe informaţii şi foarte multă practică pentru a ajunge să cunoşti limbajul trupului ca lumea.

Recomand cartea lui Allan Pease.

15 Comments

 1. Bogdan Anghelina 26 septembrie 2010
  • Cristian Florea 26 septembrie 2010
 2. Adi 26 septembrie 2010
 3. MidSuMmEr NiGhT's DrEaM 26 septembrie 2010
 4. gaby 27 septembrie 2010
 5. George Jipa 29 septembrie 2010
 6. Tudor 30 septembrie 2010
 7. runn3r 3 octombrie 2010
  • Cristian Florea 3 octombrie 2010
   • runn3r 6 octombrie 2010
 8. Ana 8 mai 2013
  • Ana 8 mai 2013
   • Cristian Florea 8 mai 2013
  • Cristian Florea 8 mai 2013
 9. Denis 24 februarie 2016

Leave a Reply