Pixar face un curs gratuit de storytelling. Uite cum poți să te înscrii
Trupa byron lansează 5 albume într-o lună de zile. Pe primul îl poți descărca deja
Dacă urmărești ce mai public pe Facebook, probabil ai văzut deja că am fost să lucrez la McDonald’s pentru o zi, ca să văd și eu cum e și să înțeleg mai bine ce presupune munca într-un astfel de restaurant. Știu că au fost și câteva întrebări din partea voastră referitoare la restaurantele McDonald’s și, așa cum am promis, am revenit și cu răspunsuri la aceste întrebări. Dar hai să le luăm pe rând:
Ce trebuie să știi dacă vrei să te angajezi la McDonald’s
În primul rând, trebuie să știi că programul e flexibil. Adică atunci când mergi la interviul de angajare, ești întrebat când ți-e cel mai comod să lucrezi (câte ore și în ce interval de timp), pentru că există tot felul de variante în așa fel încât să ai timp să mergi și la școală sau la facultate, dacă vrei. Îmi povestea Andreea că angajase recent un elev care făcea și sport, nu numai că mergea la școală. Deși avea programul destul de încărcat, își dorea să lucreze și au reușit să gândească împreună un program de lucru în așa fel încât să fie toată lumea mulțumită. Totodată, o doamnă lucra din 1999 la McDonald’s cu același program (de dimineață până la prânz), încă de atunci. Pentru că așa îi permitea timpul și așa considera că dă cel mai bun randament. Nu i-a impus nimeni să muncească în alt interval de timp.
McDonald’s te disciplinează. Indiferent de lucrurile pe care le ai de făcut în calitate de angajat McDonald’s, o să îți dai seama că ei pun foarte mare preț pe disciplină. Spre exemplu, produsele din congelator stau mereu în aceleași locuri. Adică atunci când vine un stoc nou de produse, ele sunt așezate pe rafturi în aceeași ordine de fiecare dată. Asta ca să le fie mai ușor angajaților să le găsească atunci când e nevoie de ele. Disciplină e și când îți pregătești uniforma, spre exemplu. În resturantele McDonald’s există câte-o masă de călcat pentru angajați. Sunt elevi care învăță să-și calce hainele cu ocazia acestui job, spre exemplu.
Fiecare angajat McDonald’s trebuie să știe să facă de toate (sandviușuri, lucru la casă, spălat pe jos, spălat fructe etc.) pentru că într-un restaurant de acest gen trebuie să te adaptezi în funcție de ce se întâmplă în proximitate, iar angajații trebuie să poată și ei să se adapteze. Spre exemplu, dacă plouă afară, o să fie nevoie de mai multe persoane care să spele pe jos. Sau dacă e concert în zonă, e nevoie de mai mulți angajați în bucătărie, că sigur va crește numărul de clienți. Când toți angajații se pricep la tot ce are legătură cu restaurantul, e mai simplu să adaptezi personalul în funcție de situație.
Pachetul salarial pentru un lucrător este de 33.000 de lei pe an, începând din ianuarie 2017. La salariul de baza se adaugă și diferite bonusuri pe care le primește angajatul individual sau cu echipa sa atunci când atinge anumite obiective. Mai mult, lui McDonald’s îi place să-și aleagă managerii din rândul angajaților, pentru că ei înțeleg cel mai bine cum funcționează restaurantul. De-aia doar în 2016 au fost promovați în poziții superioare peste 500 de angajați (din cei 4000, care se află în toate cele 68 de restaurante din țară).
Cum a fost să lucrez la McDonald’s pentru o zi
Am început printr-un tur al restaurantului, cu tot ce înseamână asta, de la prezentarea bucătăriei, până la verificarea stocurilor din camerele frigorifice sau vizitarea camerei în care iau angajații masa. Am înțeles cum se fac sandvișurile, cartofii, plăcintele, supele și salatele, apoi mi s-a făcut un training despre cum se prepară cartofii prăjiți. La McDonald’s, angajații care își doresc să-i învețe pe cei noi cum funcționează restaurantul, pot face niște cursuri speciale, care le oferă atât un bonus salarial, cât și posibilitatea (și răspunderea) de a le explica celor noi ce au de făcut. Mie mi-a fost explicat cum se prepară cartofii prăjiți. Așa am aflat că există un test al acidității uleiului pe care-l fac angajații o dată sau de mai multe ori pe zi și în funcție de rezultatele testelor, stabilesc momentul în care trebuie schimbat uleiul. Sunt niște norme europene care le spun clar la ce valoare a testului trebuie schimbat uleiul.
Tot cu ocazia asta am aflat, spre exemplu, că dacă nu se vând în 7 minute de când au fost prăjiți, cartofii de la McDonald’s se aruncă, pentru că își pierd din calități. Bineînțeles, stocul e atât de bine calculat acolo, în funcție de fluxul din zilele precedente, încât acest lucru nu se întâmplă foarte des. La sandvișuri e asemănător: dacă trece un anumit interval de timp fără să fi fost vândute, se aruncă. Și așa am înțeles și care-i rostul acelor plăcuțe cu numere pe ele pe care le vedem în spatele casei de marcat, acolo de unde se preiau sandvișurile: acele plăcuțe le spun angajaților când trece timpul de vânzare al sandvișului și acesta trebuie aruncat. Bineînțeles, sandvișul nu se strică dacă nu e vândut în acel interval de timp, dar nu mai are gustul cu care e obișnuit clientul și de-aia preferă să facă altul.
Nu am avut voie să lucrez, efectiv, în bucătărie pentru că e nevoie de niște analize pentru a lucra în industria alimentară, așa că am asistat la procesul de creare al sandvișurilor și cartofilor fără să mă implic. Așa am aflat și că angajaților de la McDonald’s li se fac analize o dată la 6 luni de zile.
Apoi mi s-a explicat cum funcționează casa de marcat, care e foarte intuitivă, dacă mă întrebați pe mine, dar fiind multe produse, ai nevoie de vreo săptămână sau două ca să știi unde se află fiecare produs fără să stai să-l cauți.
În cele din urmă, am luat mini-interviuri unor angajați, ca să înțeleg mai bine cum se simt ei acolo și cum li se pare acest job. Toți mi-au zis, printre altele, că le place faptul că și-au făcut prieteni mulți și buni la McDonald’s, atât printre angajați, cât și printre clienți și că dacă echipa n-ar fi fost atât de răbdătoare și de săritoare, ar fi trecut mult mai greu peste dificultățile de la început.
În încheiere, să știi că găsești aici o listă cu joburile disponibile la McDonald’s România.