5 lucruri despre Grecia aflate cu ocazia #GreekExplorer

Așa cum ziceam și aici, am fost timp de o săptămână și-am colindat Grecia în lung și-n lat, pe insule și pe continent, ca să văd cum e și să scriu despre asta. Alături de mine au mai fost vreo 20 de bloggeri (majoritatea dintre ei fiind bloggeri de travel), iar faptul că eram un ditamai grupul de oameni pasionați de internet, a făcut excursia și mai faină decât mă așteptam.

Înainte să încep să scriu articolele în care să spun ce să vizitezi în Grecia, notez aici câteva lucruri pe care le-am aflat despre țara asta și care mi se par numai bune de dat mai departe.

1. Grecii își fac „siesta de prânz” între orele 13:00 și 17:00. Pentru că este foarte cald, grecii închid magazinele și se retrag într-un loc în care nu fac decât să mănânce și să se relaxeze. Dacă în România e considerat nepoliticos să suni pe cineva la ora 22:00, în Grecia e nepotrivit să suni pe cineva pe la ora 15:00.

2. Așa cum adolescenții de la noi scriu cuvintele prescurtat, în Grecia este un trend în rândul tinerilor să scrie cu caractere latine în loc de caractere grecești.

3. Multe hoteluri din Paralia Katerini declară la stat că sunt de două stele, chiar dacă uneori dotările sunt pentru trei stele, pentru că taxele pe care trebuie să le dea statului cresc odată cu numărul de stele.

4. Grecii sunt foarte prietenoși cu turiștii (în special cu românii) și se străduiesc să-i facă să se simtă cât mai bine în țara lor. De-aia n-ar trebui să te mire dacă un grec înțelege câteva cuvinte românești (chiar dacă susține că nu cunoaște limba deloc) sau dacă la un restaurant o să găsești meniul scris și în română, ori dacă semnele către o anumită destinație turistică sunt în limba română.

5. La greci, „agheasma” poate curge și dintr-un râu aflat în apropierea unei biserici sau a unei mănăstiri. Adică apa aia care curge din râu e numită de ei agheasmă. Și e, de fapt, apă potabilă, numai bună de potolit setea. Nu e agheasma aceea pentru care stau românii la coadă în țara noastră.

Acest articol a fost scris în infoturul “#GreekExplorer: Corfu, Evia şi Grecia Continentală” organizat de TurismMarket.com în parteneriat cu agenţia de turism TrampTravel.ro şi cu sprijinul Nikonisti.ro, TravelWithaSmile.net, LAMONZA si Art & Craft.

2 Comments

  1. Ioana 30 aprilie 2015
    • Cristian Florea 4 mai 2015

Leave a Reply