7card lansează o serie de clipuri video gratuite de sport și relaxare
Apple a lansat iPhone SE 2020. Ce trebuie să știi despre el
Eu sunt unul dintre aceia care preferă să plătească cu cardul (sau cu telefonul mobil) de fiecare dată când are ocazia. De obicei nu am cash la mine și încerc să nu mă ating de bani fizici dacă nu e nevoie, de-aia m-am gândit să povestesc puțin astăzi de ce plătesc eu doar cu cardul și de ce consider că e mai bine și mai sigur să faci și tu asta. Așadar, iată 5 motive pentru care e mai bine să plătești cu cardul. 👇🏻
1. Banii sunt murdari. La propriu
Oricum ar fi, nu putem începe povestea de astăzi fără să ne uităm și la contextul actual. Probabil ai văzut deja că autoritățile și supermarketurile recomandă plata cu cardul (nu cu bani) pentru siguranța ta în vremea coronavirus. Mai mult, un studiu făcut în 2013 arată că banii românești se află pe locul 1 în topul bancnotelor care mențin bacteriile.
Se pare că plasticul din care sunt făcuți banii noștri ajută bacteriile să stea liniștite pe bani până la 24 de ore de la aplicare. Imaginează-ți și că înainte să atingi tu o bancnotă au mai atins-o niște sute sau mii de oameni înainte. O bancnotă Euro rezistă între 1,5 și 30 de ani în circulație înainte de a fi schimbată, dar probabil leul românesc rezistă și mai mult, fiind făcut din plastic, nu din hârtie.
Nu am găsit cifre care să-mi spună câți oameni ating o bancnotă românească înainte de a fi scoasă din uz, dar Adrian Vasilescu de la BNR spune că la Banca Națională există o cameră în care o mașinărie mare triază banii și-i identifică pe cei care nu mai pot fi folosiți. Și aici vine partea interesantă: spune că în acea cameră miroase ca într-o groapă de gunoi, atât de murdari sunt banii noștri. Iar oamenii care lucrează în acea cameră folosesc echipamente speciale pentru a nu fi afectați de mirosuri și bacterii.
2. Este mai rapid să plătești cu cardul
La supermarket, dacă plătești cu cardul, nu aștepți niciodată rest, nu stai să numeri banii (nici când plătești, nici când primești rest), nu te întreabă vânzătoarea dacă ai un leu ca să-ți dea rest 5 lei sau dacă ai 10 bani ca să-ți dea rest 50 de bani și așa mai departe.
Când comanzi online, dacă plătești cu cardul, ai luat pachetul de la curier și-ai închis ușa. Nu trebuie să aștepți chitanțe, nu trebuie să te pregătești cu banii, iar dacă nu ești tu acasă sau la birou în momentul livrării, poți discuta cu altcineva să preia coletul în locul tău, că nu trebuie să aibă bani cash ca să poată face asta.
Apropo de comenzi online, Revolut îți permite să faci niște carduri care există doar în cadrul aplicației (deci nu le deții fizic) și cu care poți face plăți online. Ulterior plății, poți dezactiva acele carduri pentru a nu mai da voie acelor comercianți online să aibă acces la datele tale.
Mi se pare un serviciu util pentru atunci când vrei să-ți cumperi ceva de pe un site în care nu ai deplină încredere, dar totuși îți dorești tare mult să deții lucrurile pe care le vinde acel website, că nu riști nimic dacă plătești cu cardul virtual pe care îl dezactivezi imediat după.
3. Înțelegi mai bine pe ce cheltuiești banii
Unul dintre motivele pentru care îmi place să folosesc Revolut pentru plățile pe care le fac este că împarte pe categorii fiecare plată. Mai mult, săptămânal îmi trimite o statistică a cheltuielilor, ca să văd pe ce s-au dus banii în săptămâna respectivă și cum se văd cheltuielile din acea săptămână, comparativ cu cele din săptămânile anterioare.
Spre exemplu, de când cu izolarea, au scăzut masiv cheltuielile la restaurante și shopping-ul de mall și au crescut cheltuielile la supermarket.
Dar în activitățile de zi cu zi cred că e important să știi cum se împarte totalul banilor pe care i-ai cheltuit într-o lună, că așa reușești să fii mai conștient de direcțiile în care se duc banii și poate reușești să mai faci și economii cu ocazia asta. Iar dacă plătești cu cardul, calculul de împărțire a banilor pe categrii se face singur.
4. Te ajută tehnologia în cazul unei fraude
Dacă îți pierzi sau ți se fură portofelul, banii cash sunt de nerecuperat, dar banii de pe card rămân. Dacă blochezi cardul imediat, nu-ți va lipsi niciun leu din cont, iar singura ta grijă va fi să-ți refaci documentele de identificare și să-ți iei un portofel nou.
Mai mult, în cazul puțin probabil în care ești victima unei fraude, ești îndreptățit să-ți primești banii înapoi de la emitentul cardului, printr-o operațiune numită chargeback.
Spre exemplu, dacă ești client Revolut și ai fost victima unei fraude, iei legătura cu ei prin intermediul chat-ului din aplicație, iar ei trimit automat cererea ta către VISA sau Mastercard și, în general, a doua zi lucrătoare de după trimiterea cererii ai din nou banii în cont.
Mai mult, există și un chargeback pentru dispute cu comercianții, deci dacă nu ai primit bunurile comandate online, dacă ai primit bunuri care nu corespund descrierii sau nu ai primit banii pentru un produs returnat, iei legătura pe chat cu cei de la Revolut și te ajută să rezolvi problema. Pentru acest tip de chargeback, timpul de soluționare este, în general, de 45 de zile (în cazul Mastercard) și de 30 de zile (în cazul VISA).
5. Este mai sigur să plătești cu cardul
Am păstrat ce-i mai bun pentru la final. 😁 Statisticile spun că mai puțin de 0.01% dintre tranzacțiile cu cardul din România sunt fraudate, țara noastră fiind una dintre cele mai sigure țări din UE în ceea ce privește frauda cu carduri.
N-am să uit niciodată că atunci când am fost în Thailanda am fost ușor șocat de faptul că, la un restaurant, am cerut să plătesc cu cardul, iar chelnerul mi-a luat cardul pur și simplu și s-a întors cu el. N-am scris niciun PIN și nu a trebuit să aprob plata în vreun fel, pentru că la ei securitatea la tranzacțiile cu cardul e la pământ.
La noi plătești cu cardul contactless fără PIN doar la sume până în 100 sau 200 de lei (depinde de emitent), deci nu există riscul să rămâi fără sume mari extrase de vreun necunoscut care ți-a furat sau găsit portofelul.
Nu mai spun că băncile noastre au implementat acel 3D Secure, care îți trimite automat un SMS cu un PIN atunci când vrei să cumperi ceva de pe un magazin online care are implementată această metodă de securitate.
Dacă ar fi să ne uităm din nou la Revolut, ei au mai multe layere de securitate, iar ce-mi place mie mult e că pot decide singur cât de multă libertate las în cadrul plăților cu cardul sau nu și pot modifica setările de câte ori vreau eu, direct de pe telefonul mobil.
Spre exemplu, la Revolut ai următoarele măsuri de securitate:
- Siguranță pe bază de geolocalizare – ai o setare care face în așa fel încât plățile cu cardul să fie blocate dacă au loc într-un oraș în care tu nu te afli. Practic, se uită la locația GPS a telefonului tău, iar dacă plata cu cardul se face în același perimetru în care te afli, îi dă voie să meargă mai departe.
Dacă tu ești în România și cineva încearcă să cumpere ceva cu cardul tău Revolut în Londra, nu va putea face asta cât timp funcția de geolocalizare e activă; - Plățile contactless pot fi activate sau dezactivate direct din aplicație, în funcție de comportamentul tău de cumpărare. Dacă vrei să plătești doar cu smartphone-ul la POS-uri și vrei să plătești cu cardul doar la când cumperi ceva dintr-un magazin online, poți dezactiva plata contactless pentru acel card, din motive de siguranță;
- Plățile swipe pot fi activate sau dezactivate direct din aplicație. Deși sunt foarte rar folosite la noi, plățile swipe sunt principala cale prin care infractorii clonează carduri. Dezactivând acest tip de plată, nu-ți mai faci griji din acest punct de vedere;
- Poți opri retragerile de numerar direct din aplicație. Dacă vrei să nu poată fi retrași bani de pe cardul tău folosind bancomatele, dezactivezi opțiunea și o activezi doar când ai nevoie de ea;
- Poți dezactiva tranzacțiile online. Ca să nu poată fi făcute cumpărături online folosind cardul tău;
- 3D Secure – site-urile online care au activat acest serviciu necesită un cod obținut prin SMS sau o confirmare extra atunci când încerci să cumperi ceva de pe ele.
În cazul Revolut, plățile pe site-urile cu 3D Secure necesită deschiderea aplicației de pe smartphone și confirmarea printr-un click că acea comandă e făcută de tine; - Bonus: Revolut a dezvoltat un algoritm de machine-learning care își dă seama dacă o plată pare neobișnuită pentru felul tău de a folosi cardul și te întreabă dacă chiar vrei să faci acea plată sau nu.
Iar dacă e o plată suspectă și bifezi că nu vrei s-o faci, ți se blochează automat cardul (ca să nu existe riscul să-l folosească altcineva fără să vrei) și-ți poți emite instant altul, cu date noi.
Acestea fiind zise, te încurajez să te obișnuiești să plătești cu cardul, smartwatch-ul sau smartphone-ul și să te dezobișnuiești, ușor-ușor, de plata cash. Motivele sunt mai sus, dar dacă vrei să discutăm mai multe pe tema asta, folosește cu încredere formularul de comentarii de mai jos. 😁