Mare om, mare caracter

Era o după-amiază de noiembrie, ieri mai exact. O zi normală, cu nimic ieşit din comun. Stătea să plouă. Am coborât în holul hotelului pregătit de antrenament.

El era acolo. Un domn într-un scaun cu rotile stătea şi privea spre televizor. Era cu gândul în altă parte. Din urechi se observau firele a două căşti mititele. Probabil era prins de ceea ce asculta.

Îi sună telefonul. Răspunde şi începe să vorbească într-o limbă care semăna a ungureşte. Termină convorbirea şi întreabă: „Aţi înţeles ceva băieţi?”. „Din ce-aţi vorbit dumneavoastră la telefon, nimic.”

Îmi treceau prin cap 1000 de întrebări. Începând cu motivul pentru care zace într-un scaun cu rotile până la ce asculta în căşti si de unde ştia ungureşte. La un moment dat, mare parte din întrebări şi-au găsit răspunsul.

– M-a împuşcat un nemernic în coloana vertebrală, deaia sunt acum aşa, a ieşit la un moment dat dintre buzele sale ca şi cum mi-ar fi citit gândurile. O lacrimă dădea să i se scurgă pe obrazul drept. A oprit-o rapid cu podul palmei şi a continuat: Acum, învăţ limbi străine.
– C-c-câte limbi cunoaşteţi? am spus timid gândindu-mă că am făcut cea mai mare greşeală din viaţa mea
– Opt limbi. O învăţ pe cea cu numărul nouă. This is my homework îmi şopteşte artătându-mi un CD Player pus pe pauză. I am my own teacher şuieră la un moment dat.

Am tăcut mâlc. Eram atât de uimit că am rămas fără glas. Aveam alte 1000 de întrebări pregătite, dar îmi era imposibil să le rostesc.

– Închide, te rog, geamul, îmi spune în liniştea de acolo. Mie îmi este mai greu să mă deplasez
– Imediat, îi spun îndreptându-mă spre fereastra deschisă.
– Cea mai grea limbă mi s-a părut finlandeza. Iniţial credeam că n-am s-o învăţ niciodată. Iar cu engleza, mă descurc grozav deocamdată.

M-am întors lângă el. Părea că stă în hotelul ăla nenorocit de-o viaţă şi că învaţă limbi străine tot de atunci. Nu părea bătrân, dar aşa îl vedeam eu.

– Dacă vrei, te învăţ şi pe tine câteva cuvinte din fiecare limbă pe care o ştiu, îmi spune îndreptându-şi privirea în pământ.
– Aţi putea face asta? Ar fi grozav! V-v-vorbesc serios.

Mă bâlbâiam. Ceva ciudat se întâmpla cu mine. Eram chiar entuziasmat. Puteam învăţa o grămadă de chestii de la omul ăla fără ca măcar să pun o întrebare. În acelaşi timp, îmi găseam toate răspunsurile care mă măcinau în legătură cu el.

– Haideţi băieţi! se aude vocea antrenorului. Trebuia să plecăm la antrenament. Timpul trecuse nevăzut.
– Te aştept când ai timp, îmi spune rapid ca un fel de confirmare a ceea ce discutasem înainte.

Îi arunc un „puteţi conta pe mine” spus foarte prieteneşte. Probabil, mai prieteneşte de cât toate cuvintele şi frazele pe care le-am spus eu vreodată. Îl prinde într-un zâmbet îmens cu iz de bucurie, după care îmi îndreaptă un „Servus”. Şi dus am fost.

Probabil voi afla cine la împuşcat, de ce şi de când este aşa. Probabil vor rămâne doar întrebări în capul meu. N-am de unde şti. Să mă pun în locul lui? Dacă m-aş fi văzut în căruciorul cu rotile mi-aş fi spus că viaţa mea nu mai are de ce să-şi continue cursul şi aş fi renunţat să lupt. El, găseşte eliberarea şi motivarea în învăţarea limbilor străine. Lucru care, pe mine cel puţin, m-a impresionat.

Lasă un comentariu

21 comentarii

 • The Hunter 18 Noi 2009, ora 20:48

  Wow…ce tare :(
  Si te-ai mai intalnit cu domnul acela ? :)
  .-= Ultimul articol al lui The Hunter – L33t speak =-.

  • Grim_Cris 18 Noi 2009, ora 22:11

   da, m-am mai intalnit. il vad chiar destul de des. il salut politicos de fiecare data si-mi raspunde cu acelasi „Servus” spus intr-un zambet

 • Alle 18 Noi 2009, ora 21:10

  you lucky boy! <3
  e o minune sa gasesti oameni interesanti
  profita, profita, profita
  .-= Ultimul articol al lui Alle – ştii ce e mişto? =-.

  • Grim_Cris 18 Noi 2009, ora 22:12

   chiar asta am de gand sa fac. tu ce crezi? :-:

   • Alle 18 Noi 2009, ora 22:16

    poate cine stie ce fel de zorba-grecul e omul asta si te face sa vezi altfel viata si-ti schimba orizonturile, idealurile si starile, si vei deveni un super-grim la puterea a doua, alea alea alea

    wai ce-mi place sa fabulez =)) mai ales despre future-grim.cel.cu.pagina.pe.wikipedia
    .-= Ultimul articol al lui Alle – ştii ce e mişto? =-.

   • Grim_Cris 19 Noi 2009, ora 10:10

    ar trebui sa scrii un articol despre mine :)) si, cand te faci mai mare, o carte ;;)

 • Neamtu' 19 Noi 2009, ora 12:20

  Probabil ca eu as pica intr-o stare urata rau de tot, daca as fi in situatia omului ala. Insa el se pare ca si-a gasit o noua vocatie, chiar daca povestea lui ar putea fi inventata. Altii s-ar aseza si ar astepta sa vina sfarsitul, deci iti trebuie, cum zici si tu, o mare putere psihica sa invingi o problema cum este pierderea mersului…
  .-= Ultimul articol al lui Neamtu’ – Copiii mai trebuie sa astepte =-.

 • Pavel 19 Noi 2009, ora 13:43

  Uite ca unii pot invata 8 limbi straine si eu nu reusesc sa prind niciuna. Stau tot mai des si ma gandesc, cum unii oameni sunt asa destepti si totusi nu pot iesi in fata. Dar poate odata am sa am si raspunsul asta.
  .-= Ultimul articol al lui Pavel – O campanie românească =-.

  • Grim_Cris 19 Noi 2009, ora 15:42

   probabil nici nu te-ai chinuit destul. plus ca, domnul in cauza chiar n-are altceva de facut. tu mai ai si facultalte, familie, prieteni, iesiri, etc.

   • Pavel 20 Noi 2009, ora 09:34

    In generala nu s-a chinuit profesorii, vreo 10 cred. In liceu daca stiai engleza bine te bagau in seama, daca nu, nu. Si uite asa am ajuns un student fara aproape o boaba de engleza in minte. Trebuie sa ma apuc si eu de invatat limba asta. Trebuie…
    .-= Ultimul articol al lui Pavel – România între laudă şi dispreţ =-.

 • MidSuMmEr NiGhT's DrEaM 19 Noi 2009, ora 15:43

  impresionant ceea ce spui tu.Si cred ca acest om a reusit totul prin vointa,iar faptul ca un tanar vorbeste cu el il sensibilizeaza,ma refer si la faptul ca multi tineri l-ar putea lua in deradere…ca de asa e tineretul din ziua de azi8-|
  .-= Ultimul articol al lui MidSuMmEr NiGhT’s DrEaM – Sa ne amintim de copilarie… =-.

 • Axel 19 Noi 2009, ora 19:02

  Te felicit pentru că ai vorbit cu dânsul. Sunt sigur că de asta are nevoie: de o persoană care să-l asculte; căruia el să îşi spună toate ofurile.

 • Andrei 19 Noi 2009, ora 22:05

  :|
  A stiut sa treaca peste asta… Bravo lui…
  Oare cum e sa te obisnuiesti sa stai o viata intreaga in picioare si apoi sa nu mai poti sa faci nimic? Pe mine m-ar demoraliza complet..
  Sper sa nu aflu vreodata

 • XtincT 20 Noi 2009, ora 19:45

  Probabil si tu ai ramas putin pe ganduri in momentele acelea
  .-= Ultimul articol al lui XtincT – Pe sub norii de hârtie =-.

 • Slow Motion 20 Noi 2009, ora 22:42

  Pacat de el , e bine ca macar nu si-a pierdut sperantele pana la urma cred ca va ajunge cineva ( chiar daca nu ajunge pe TV )8-|
  .-= Ultimul articol al lui Slow Motion – Banner/Link exchange cu oricine =-.

 • thorski 21 Noi 2009, ora 00:10

  Frumoasa povestea ta. Nu ne intalnim foarte des cu oameni deosebiti :D
  .-= Ultimul articol al lui thorski – Religie si sex =-.

 • Pingback: Scurtiliiiiii #7 | Ceostoy.ro ( If you could do a difference , do it ! )
 • xSsJ 22 Noi 2009, ora 22:23

  Un om care ar fi probabil in locul lui ar zice ca nu prea ar mai avea bucurii in viata dintr-un scaun cu rotile dar el prin vointa isi gaseste ocupatia invatand limbi straine si probabil asa se simte el bine!
  .-= Ultimul articol al lui xSsJ – RoStrike.com =-.

 • Stampile 23 Noi 2009, ora 14:52

  eu am intalnit cazul asta, un cunoscut a scapat telefonul in piscina, intr-un final l-a scos, bineinteles ca nu si-a mai pus nici o speranta in el, dasta nici nu l-a mai folosit timp de 10-15 zile, dar a avut o surpriza cand sora tipului nestiind de ce nu il mai foloseste l-a bagat la incarcat iar telefonul a mers fara nici o problema, logic nu avea cum sa mearga dar mai sunt si minuni….

  • Alle 23 Noi 2009, ora 16:50

   :-B :-B ?! huh?!
   .-= Ultimul articol al lui Alle – bătrâneii veseli fac lumea mai frumoasă =-.

 • Andrei 22 Dec 2009, ora 10:51

  Cred ca ai incurcat articolu… ala cu reparatii de telefoane e mai incolo:))