Ştefan Murgeanu zice că tre’ să mă laud
Sunt alături de echipa bloggerilor la Triathlon
Despre mărirea vitezei de încărcare a blogului am mai vorbit, dar despre un plugin care vă poate ajuta pentru asta, nu.
W3 Total Cache este unul dintre cele mai bune şi cele mai cunoscute pluginuri pentru WordPress. El îţi cache-uieşte (alt cuvânt n-am găsit) orice colţişor al blogului tău, astfel încât acesta se va încărca mult mai rapid.
Un tutorial despre instalarea şi configurarea W3 Total Cache găsiţi aici. Eu chiar nu vreau să intru în detalii, adică să repet ce-au spus oameni ăia acolo. Vreau doar să fac ceva adăugiri, ca să puteţi face absolut ce se explică acolo, fără să scoateţi din buzunar niciun şfanţ.
Vorbesc de CDN (Content Delivery Networks), unde băieţii se folosesc de serviciile celor de la MaxCDN ale căror oferte sunt paid. Majoritatea site-urilor care oferă CDN au servicii paid, iar pentru un blog mic, fără profit, nu ştiu cât de mult merită să plăteşti pentru asta. De-aia m-am gândit să vă arăt cum se poate face un CDN pe server propriu şi cum poate fi implementat cu ajutorul lui W3 Total Cache.
Un CDN are rolul de a micşora request-urile către acelaşi domeniu ţinând fişierele imagine, js sau css, pe un subdomeniu, fapt care duce la încărcarea mai rapidă a site-ului, pentru că resursele sunt încărcate din altă parte.
Anunţ de acum că dacă nu citiţi tutorialul celor de la wpbeginner.com la care am făcut referire mai sus, s-ar putea să nu ştiţi despre ce vorbesc şi să nu înţelegeţi mai nimic.
Pentru a ne face propriul CDN, ne trebuie acces la cPanel, sau posibilitatea de a adăuga subdomenii asupra site-ului nostru deja existent. Aşadar, dacă aveţi cPanel, mergeţi la Subdomains, de unde creaţi cdn.blogultau.com. Dacă aveţi Parallels (ceea ce am eu pentru floreacristian.ro), mergeţi la Domains, apăsaţi pe domeniul vostru, apoi pe „Create SubDomain”, de unde va trebui să creaţi acelaşi lucru: subdomeniul cdn.blogultau.com.
După ce am creat subdomeniul, va trebui să punem acolo o copie a fişierelor care să fie citite de pe CDN, păstrând locaţia exactă. Eu am pus tot wp-content-ul pe care-l aveam şi pe domeniul normal, deşi nu tot ce-i acolo este citit de pe CDN.
Pasul următor este să mergem la configurarea pluginului W3 Total Cache, la General Settings, apoi să bifăm „Enable” la Content Delivery Network, asemeni imaginii de mai jos.
După care vom merge direct la meniul CDN (lăsăm General Settings-ul în pace) unde va trebui să setăm subdomeniul pe care se găseşte CDN-ul. Aşadar, la „Replace site’s hostname with:” vom scrie cdn.blogultau.com. După care vom da „Save changes” şi, după cum ni se va cere, vom face un „Clear Cache”.
Acum ar trebui să observaţi că blogul vostru se încarcă mai rapid, asta dacă aţi făcut totul cum trebuie.
Later edit: Pentru că mi-a atras Marius atenţia, am să mai fac unele adăugiri.
Pentru ca imaginile pe care le uploadaţi de-acum în colo să se salveze direct pe CDN, trebuie să mergeţi la Settings » Media, iar în dreptul liniei „Full URL path to files” să scrieţi adresa CDN-ului (cum se poate observa în imaginea de mai jos).
19 Comments
–
CDN-ul nu se face pe subdomeniu, ci pe alte servere fizice si de preferabil in diferite zone ale globului.
in lipsa de altceva, il faci si pe subdomeniu ca tot te ajuta. nu la fel de mult, dar te ajuta. eu vreau ca astazi sa-l mut pe subdomeniul altui site, hostat in alta parte.
Totusi.. puteai sa apelezi la serviciile MaxCDN. Din cate am vazut in oferta lor, te taxeaza cu 9.9 centi pentru fiecare Giga de banda consumata. Si… tinand cont de traficul tau, nu cred ca ai consuma mai mult de 5Gb (50centi/luna e banal).
Multumesc pentru recomandarea pluginului! Mai auzisem de el insa nu l-am folosit iar pentru blogul meu tinand cont ca e plin cu imagini e chiar util pluginul.
Multumesc!
E super ok pluginul pentru cei care au un host mai de mâna a 2a
Plugin-ul este util pentru toata lumea, indiferent de cat de bun sau prost este host-ul.
Pare interesant acum sa vedem ce si cum in practica.
Auzi si mareste asa semnificativ viteza acest CDN? Adica nu imi ajung page cache, database, si tot ce mai e pe acolo?
mareste. testeaza si ai sa vezi. ideal ar fi sa ia mai multe cdn-uri: 1 petru css, altu’ pentru js, altu’ pentru imagini si tot asa
Am folosit un plugin de cache si, dupa o perioada dadea erori situl. Nu se mai incarcau paginile deloc. Plus ca a intrat in conflict cu alte pluginuri. Nu stiu daca era asta sau unul similar. Asa ca am renuntat. Daca ai un host decent, nu prea vad diferenta, mai ales la vitezele pe care le avem acum pe internet.
E vorba de WP Super Cache. Si eu cand l-am testat mi-a scos peri albi. Numai erori imi dadea si parca mai rau imi facea blogului. Cu W3 Total Cache mergi la sigur.
Merci de precizare. Prefer totusi sa nu ma leg la cap, daca nu ma doare. Situl se incarca foarte OK, chiar si pe internet din SUA, care e mai „incet” decat al nostru. Deci, ca se incarca pagina in juma de secunda sau trei sferturi, pentru mine nu mai conteaza :)
Bun bun, le muti, dar nu schimbi si calea unde sa le uploadeze data viitoare? (adica direct pe cdn) :)
modificat, schimbat, facut sa mearga :D
De cand am dat asta m-am tot gandit. Nu inteleg cu ce ajuta. Imaginile si js-urile sunt incarcate tot pe acelasi host. Ca folosesti doar w3 super cache fara sau cu cdn mi se pare a fi acelasi lucru.
e acelasi host, dar sunt domenii diferite si se fac mai putine request-uri catre acelasi domeniu