Măreşte viteza de încărcare a blogului cu W3 Total Cache

Despre mărirea vitezei de încărcare a blogului am mai vorbit, dar despre un plugin care vă poate ajuta pentru asta, nu.

W3 Total Cache este unul dintre cele mai bune şi cele mai cunoscute pluginuri pentru WordPress. El îţi cache-uieşte (alt cuvânt n-am găsit) orice colţişor al blogului tău, astfel încât acesta se va încărca mult mai rapid.

Un tutorial despre instalarea şi configurarea W3 Total Cache găsiţi aici. Eu chiar nu vreau să intru în detalii, adică să repet ce-au spus oameni ăia acolo. Vreau doar să fac ceva adăugiri, ca să puteţi face absolut ce se explică acolo, fără să scoateţi din buzunar niciun şfanţ.

Vorbesc de CDN (Content Delivery Networks), unde băieţii se folosesc de serviciile celor de la MaxCDN ale căror oferte sunt paid. Majoritatea site-urilor care oferă CDN au servicii paid, iar pentru un blog mic, fără profit, nu ştiu cât de mult merită să plăteşti pentru asta. De-aia m-am gândit să vă arăt cum se poate face un CDN pe server propriu şi cum poate fi implementat cu ajutorul lui W3 Total Cache.

Un CDN are rolul de a micşora request-urile către acelaşi domeniu ţinând fişierele imagine, js sau css, pe un subdomeniu, fapt care duce la încărcarea mai rapidă a site-ului, pentru că resursele sunt încărcate din altă parte.

Anunţ de acum că dacă nu citiţi tutorialul celor de la wpbeginner.com la care am făcut referire mai sus, s-ar putea să nu ştiţi despre ce vorbesc şi să nu înţelegeţi mai nimic.

Pentru a ne face propriul CDN, ne trebuie acces la cPanel, sau posibilitatea de a adăuga subdomenii asupra site-ului nostru deja existent. Aşadar, dacă aveţi cPanel, mergeţi la Subdomains, de unde creaţi cdn.blogultau.com. Dacă aveţi Parallels (ceea ce am eu pentru floreacristian.ro), mergeţi la Domains, apăsaţi pe domeniul vostru, apoi pe „Create SubDomain”, de unde va trebui să creaţi acelaşi lucru: subdomeniul cdn.blogultau.com.

După ce am creat subdomeniul, va trebui să punem acolo o copie a fişierelor care să fie citite de pe CDN, păstrând locaţia exactă. Eu am pus tot wp-content-ul pe care-l aveam şi pe domeniul normal, deşi nu tot ce-i acolo este citit de pe CDN.

Pasul următor este să mergem la configurarea pluginului W3 Total Cache, la General Settings, apoi să bifăm „Enable” la Content Delivery Network, asemeni imaginii de mai jos.

Content Delivery Network

După care vom merge direct la meniul CDN (lăsăm General Settings-ul în pace) unde va trebui să setăm subdomeniul pe care se găseşte CDN-ul. Aşadar, la „Replace site’s hostname with:” vom scrie cdn.blogultau.com. După care vom da „Save changes” şi, după cum ni se va cere, vom face un „Clear Cache”.

CDN GrimCris.com

Acum ar trebui să observaţi că blogul vostru se încarcă mai rapid, asta dacă aţi făcut totul cum trebuie.

Later edit: Pentru că mi-a atras Marius atenţia, am să mai fac unele adăugiri.

Pentru ca imaginile pe care le uploadaţi de-acum în colo să se salveze direct pe CDN, trebuie să mergeţi la Settings » Media, iar în dreptul liniei „Full URL path to files” să scrieţi adresa CDN-ului (cum se poate observa în imaginea de mai jos).

Măreşte viteza de încărcare a blogului cu W3 Total Cache 1 | Cristian Florea

16 Comments

 1. Ruben 31 august 2010
  • Cristian Florea 31 august 2010
   • George Jipa 31 august 2010
 2. A.Dragos 31 august 2010
 3. Florin M. 31 august 2010
  • George Jipa 31 august 2010
 4. Shmen 31 august 2010
 5. Ndrey 31 august 2010
  • Cristian Florea 31 august 2010
 6. dojo 31 august 2010
  • Cristian Florea 31 august 2010
   • dojo 31 august 2010
 7. Popa Marius 2 septembrie 2010
  • Cristian Florea 2 septembrie 2010
   • Popa Marius 4 septembrie 2010
   • Cristian Florea 4 septembrie 2010

Leave a Reply