Sunt speaker la Craiova2.Online. Dacă ești prin zonă, hai și tu
Au început înscrierile la Social Media Summer Camp 2016. Hai și tu!
Acum două zile, cei de la McDonald’s au organizat un tur pentru bloggeri și jurnaliști în fabricile din care își iau chiflele și salatele. Bineînțeles, am fost foarte curios să văd cum e acolo, așa că am acceptat propunerea fără să stau pe gânduri. Acum hai să-ți explic ce-am văzut acolo. :D
1. Cum e la fabrica de chifle
Este construită în 2010 de către cei de la Titan. Ei aveau deja o fabrică de pâine, dar când McDonald’s a vrut să facă chiflele în colaborare cu ei, au construit o nouă fabrică (lângă cea existentă) după standardele impuse de McDonald’s. Titan este din 2008 parte din GoodMills Group, cel mai mare grup de morărit din Europa.
Fabrica pe care am vizitat-o noi face, pe lângă chiflele pentru McDonald’s, pâine toast sau chifle ambalate pentru diverse lanțuri de magazine. Eu am rămas foarte plăcut impresionat de cât de automatizat este procesul de fabricație.Cam tot procesul de fabricare este efectuat de roboți, iar personalul angajat (12 oameni pe tură) verifică chiflele și le îndepărtează pe cele care nu arată ca toate celelalte (pentru că McDonald’s vrea ca toate chiflele să arate la fel) și mai face verificări care țin de calitatea loturilor de produse. O să îți arăt mai jos și câteva poze făcute în fabrică de Mihnea, fotograful expediției, să înțelegi mai bine despre ce e vorba.
Totul pleacă de la această cocă, făcută după o rețetă clasică (am văzut ingredientele, dar nu știu să ți le înșir acum), fără conservanți.
Coca merge pe o bandă și la un moment dat este împărțită (tot automat) în niște mingiuțe care apoi sunt turnate în câteva forme, ca în pozele de mai jos.
Formele astea merg pe bandă până intră într-o așa-zisă cameră de dospire. Acolo stau la căldură timp de 48 – 50 de minute și sunt lăsate să crească. Din camera de dospire ies automat după ce trec cele 50 de minute, apoi merg spre cuptor. Noi am văzut cum se fac acele chifle cu susan, așa că în pozele de mai jos o să vezi atât felul în care arată chiflele când ies de la dospit, dar și cum se adaugă susan pe ele.
Așa cum ziceam, de la dospit se duc spre cuptor, iar coacerea durează 7 minute, ca apoi să meargă într-o cameră de răcire în care mai petrec aproximativ 30 de minute.
După ce se răcesc, un robot le ridică din tăvi și le pune pe o altă bandă pe care chiflele vor fi tăiate (cu un cuțit care se schimbă o dată la 8 ore) și împachetate. Pe această bandă sunt și câteva mâini dibace care aruncă chiflele care au ieșit mai mari sau mai mici. Ei le numesc rebuturi și reprezintă 2 – 2,5% din producția zilnică. Apropo de producție, fabrica poate face 36.000 de chifle pe oră.
Următorul pas, după împachetarea automată în folie, e să fie puse în niște lădițe și duse într-un congelator. Congelatorul are minus 24 de grade Celsius, iar chiflele rezistă acolo, congelate, timp de 3 – 6 luni (pentru că răcirea la o asemenea temperatură împiedică crearea de microorganisme). Pentru că nu au conservanți, ele sunt valabile doar 48 de ore după ce sunt decongelate.
Bineînțeles, după ce am înțeles cum funcționează procesul, am avut tot felul de întrebări, din care au reieșit următoarele răspunsuri:
- dacă se oprește curentul, se aruncă tot lotul de chifle care se fabrică. Chiar și un minut în care cuptoarele nu funcționează afectează tot ce se fabrică în acel moment. Din acest motiv, au mereu în congelator un safety-stoc care le asigură 5 zile de livrare chiar și atunci când nu funcționează fabrica.
- deși totul e super curat și igienizat, se face o curățenie generală în fiecare zi de vineri. Curățenia durează 8 ore și spală absolut tot, de la echipamente, până la podea, pereți, tavan etc. Singurele care fac excepție sunt tăvile, care se spală după fiecare folosire.
- din fiecare lot se ia câte-o lădiță și se testează: se cântăresc, se degustă, se prăjesc așa cum le prăjește McDonald’s-ul etc.
2. Cum e la fabrica de salate
Salatele au ghinionul de a nu fi atât de spectaculoase cum sunt chiflele, așa că explicația despre fabrica de salate o să fie mult mai scurtă. :D Tot ce înseamnă fruct sau legumă la McDonald’s vine de la Eisberg, o companie care inițial a livrat doar pentru McDonald’s și apoi a început să-și vândă produsele și în retail. Acum produce 42 de tone de salată pe săptămână, dintre care 30 de tone se vând în retail (aproximativ 170.000 de pungi de salată pe săptămână) și restul de 12 tone se duc spre McDonald’s.
La ei e simplu: fac contracte cu diverși furnizori români și străini certificați, furnizorii aduc salatele în fabrică, iar ei le taie, le spală și le împachetează. Pentru că salata nu-i un produs care să reziste, stocurile lor se schimbă o dată la 48 de ore. Adică din momentul în care vin camioanele cu salată până când o taie și împachetează pe toată trec maxim 48 de ore.
Pentru McDonald’s ei fac pungi în care se află salatele pe care le vedem prin sandvișuri sau prin cutiile de salată (da, McDonald’s are și salată în meniu), dar și pungulițele cu mere din meniul pentru copii. Tot ei le furnizează celor de la McDonald’s și roșiile din sandvișuri sau portocalele pentru fresh-uri.
Procesul e simplu: oamenii din primele poze taie legumele în bucăți mari și le curăță de eventualele probleme. Apoi le pun pe o bandă care le duce la „adevărata tăiere”, adică într-o zonă în care niște cuțite speciale se ocupă de așa ceva. De acolo trec prin mai multe spălări, ca în final să cadă într-un coș albastru, cum poți vedea în pozele de mai sus. Dacă sunt frunze tari (depinde de tipul de salată), ele sunt uscate cu un uscător care arată cam ca cel de la mașina de spălat. :)) Dacă sunt moi, sunt uscate cu aer cald. După ce se usucă, o mașinărie le cântărește automat și le pune în pungi.
La împachetarea merelor, tot procesul este manual, de la tăiere până la împachetare. Motivul e simplu: merele, dacă sunt lovite, își schimbă culoarea, așa că au preferat să lase oamenii să se ocupe de ele, ca să fie siguri că nu se deteriorează, dar și că nu scapă prin pungi mere deformate sau cu altfel de probleme.
Cam asta e, în mare. ? Dacă ai întrebări despre procesele explicate mai sus, poți să-mi zici și încerc să aflu un răspuns cât mai bun.
8 Comments
Asta se intampla la noi? Adica in Romania? Vreau sa vad si eu o fabrica de asta. Dar un concurs, ceva, sa mearga si sufletul nostru nemuritor de clienti… o data cu voi, cu bogerii si cu jurnalistii, nu faceti?
Da, chiar în România se întâmplă. :D Momentan nu facem concurs, dar cine știe? :D
Da carnea domle, carnea cum se fabrica? :D
Unde mai sunt distribuite chiflele(ai spus ,,diverse lanturi de magazine”)?
Din câte știu, e vorba de Lidl și cred că și Mega Image. Dar rețeta diferă, nu sunt identice cu chiflele de la McDonald’s. Iar cele din magazine au conservanți, că trebuie să reziste la raft mai mult timp.
Multumesc!
probabil daca ai lucra acolo ai gasi mici nereguli, dar recunosc ca mie imi plac mult fabricile astea imense cu reguli super stricte. imi place Mc. :)
Da, dacă aș lucra acolo probabil aș vedea puțin diferit lucrurile, dar oricum am văzut lucruri pe care nu mă așteptam să le văd la o fabrică din România, mai ales în ceea ce privește igiena și strictețea. :D