Cum eliberezi rapid din spațiul utilizat în Google Drive
5 lucruri despre economisire învățate la Școala de Bani
Întâmplarea a făcut ca în ultimul an să am oportunitatea de a mă întâlni cu mulți medici din România și de a discuta cu fiecare în parte despre specilitățile pe care și le-au ales și despre pacienții cu care au de-aface. Întânirile n-au fost pentru că aș fi avut probleme de sănătate, ci pentru că am avut ocazia de a fi implicat în proiecte din domeniul sănătății.
De multe ori i-am întrebat pe medici care e cea mai mare problemă pe care o observă la pacienții lor și ce ar trebui să facă ei pentru a avea un tratament sau un diagnostic mai ușor. Aproape toți mi-au spus că principala problemă a pacientului din România este că așteaptă. Românii au frică de mersul la medic. Le e teamă să-și investigheze problemele și durerile și ajung, de cele mai multe ori, să înceapă un tratament când este foarte târziu sau când șansele de reușită sunt mai mici.
Teama asta de mers la medic are la bază un motiv foarte întemeiat: neîncrederea în sistemul de sănătate din România. Iar neîncrederea nu vine neapărat de la personalul medical, ci de la condițiile din spitale sau de la faptul că de multe ori nu se găsesc în România medicamentele care te-ar putea vindeca.
Apropo de condițiile din spitale, un medic care își desfășoară activitatea atât în sistemul privat, cât și în sistemul public mi-a zis zilele trecute (mai în glumă, mai în serios), că i se pare incredibil că pacienții care vin la el în cabinetul din sistemul public sunt mereu temători, supărați și nerăbdători să termine consultația mai repede, în timp ce pacienții din sistemul privat vin cu inima deschisă la consultație, își așteaptă rândul calmi și sunt foarte atenți la ce li se zice. „Mi se pare incredibil, mai ales că eu sunt același om și mă comport la fel în ambele cabinete”, a întărit domnul doctor. Eu cred că diferența e dată de teama de față de sistemul medical din sistemul public românesc, nu de altceva.
În ceea ce privește accesul la medicamente, am văzut chiar în rândul prietenilor mei de pe Facebook câteva statusuri în această direcție, cu oameni care întrebau cine are prieteni prin Anglia sau Germania, pentru că au nevoie urgent de un medicament care în România ar trebui să fie, dar nu e. Am văzut și postări scrise de părinți furioși pentru că nu găsesc vaccinuri pentru copiii lor, deși accesul la acele vaccinuri ar trebui să fie o normalitate, nu o excepție.
Uitându-mă la ei, îmi dau seama că accesul la medicamentele din România ține de noroc:
- Dacă ai noroc să-ți trebuiască un medicament uzual, ai scăpat. Dacă nu, nu;
- Dacă ai noroc să ai un prieten în Germania care să-ți aducă un medicament, ți-e mai simplu. Dacă nu, nu;
- Dacă ai noroc să ai o comunitate mare pe Facebook care să te ajute, ai șanse să găsești mai ușor medicamentul pe care-l cauți. Dacă nu, nu;
- Dacă ai noroc să fii internat într-un spital din România și să nu pleci cu o boală nouă de-acolo, ești fericit. Dacă nu, nu;
- Dacă ai noroc ca medicamentul de care ai nevoie să fie compensat, lupta îți va fi mai ușoară. Dacă nu, nu.
În mod normal, lucrurile n-ar trebui să stea așa. Avem dreptul la servicii medicale ca în orice altă țară din Europa. Nu e un moft. E un drept. Și în România trebuie să luptăm pentru acest drept. O serie de asociaţii, parte din sistemul de sănătate, a organizat un cadru care să ne ajute în acest sens.
Asociațiile s-au reunit în Coaliția pentru Sănătate Europeană și au lansat recent site-ul https://www.sanatateeuropeana.ro/, o platformă prin intermediul căreia invită românii să spună poveștile lor legate de sistemul de sănătate din România. La final, vor face o carte cu aceste povești, pe care o vor trimte autorităților din România responsabile pentru domeniul sănătății, în încercarea de a-i sensibiliza și a pune puțină presiune pe ei, mai ales că în 2019 România este țara care va prelua președinția Consiliului UE.
În acest sens, te invit să intri pe site, să adaugi acolo și povestea ta în calitate de pacient și să ajutăm la a schimba sistemul de sănătate din România. Cei de la Coaliția pentru Sănătate Europeană ne-au pus la dispoziție un cadru perfect pentru acest lucru. Hai să profităm de el!
Iar dacă tu nu ai o poveste de spus, dă mesajul campaniei mai departe. Sigur ai printre prieteni oameni care ar putea contribui la această schimbare.