Căștile astea arată ca două gogoși | SONY LinkBuds
Cât spațiu de stocare îți trebuie pe telefon
Zilele trecute am ascultat discursul lui Satya Nadella, CEO Microsoft, care a deschis evenimentul anual Microsoft Build 2022 (cel mai important eveniment global pentru developeri organizat de Microsoft). Mi-a plăcut faptul că discuția n-a fost una foarte tehnică și că din ea am putut înțelege câte ceva despre viitorul produselor Microsoft și despre cât de departe a ajuns tehnologia produselor lor.
Spre exemplu, mi se pare foarte fain că din ce în ce mai multe lucruri se mută în cloud și ne oferă posibilitatea să ne organizăm mai ușor chiar și atunci când suntem departe de PC-ul nostru de-acasă. Uită-te doar cât de ușor le este acum arhitecților să noteze sau să modifice lucruri când se află on the go și cum le pot continua exact de unde au rămas cu doar două click-uri 👇🏻
Un alt lucru important legat de mutarea activităților în cloud este Microsoft Dev Box, posibilitatea de a dezvolta aplicații și jocuri direct în cloud și de a putea rezolva bug-uri sau face modificări de oriunde te-ai afla și de pe orice device ai fi.
Tot legat de munca de la distanță, în Microsoft Teams o să vedem în curând funcții care ne permit să lucrăm în echipe, în timp real, la proiecte complexe. Spre exemplu, în selecția de mai jos poți vedea cum se folosește o echipă de ingineri de această funcție nouă.
Bineînțeles, Microsoft investește multe resurse și în lumi digitale Metaverse, dar cu ocazia evenimentului a lansat și un PC nou, destinat în întregime dezvoltatorilor de aplicații, care funcționează cu un procesor ARM Qualcomm și care arată foarte bine, din punctul meu de vedere. Deocamdată n-avem mai multe informații despre el, dar sigur vom afla în curând despre ce e vorba.
Ediția din acest an a evenimentului Microsoft Build a inclus, pentru prima dată, și un segment local, în cadrul căruia Radu Vunvulea, director regional Microsoft, MVP (Most Valued Professional) Microsoft Azure și Group Head of Cloud Delivery pentru Endava, a vorbit despre securizarea aplicațiilor dezvoltate prin intermediul Microsoft Azure.
Nefiind programator, subiectul a fost puțin cam avansat pentru mine, dar eram curios să înțeleg principial cum funcționează securitatea aplicațiilor, iar asta am reușit să prind în timpul sesiunii.
Pe scurt, se pare că există o serie de unelte, împărțite în mai multe layere, care te ajută să menții o aplicație sigură.
Spre exemplu, Radu a vorbit despre BlackDuck, un soft care permite analizarea codurilor sursă ale aplicațiilor pentru a identifica dacă există vreo linie de cod rău intenționată acolo. E important acest aspect pentru că, în general, programatorii preiau anumite secțiuni de cod de pe platforme open source, ca să câștige timp atunci când trebuie să dezvolte o funcție pe care altcineva a dezvoltat-o înainte.
Iar pentru că uneori persoanele care pun coduri acolo sunt rău intenționate, mai strecoară printre liniile de cod și anumite lucruri nedorite, care le pot da acces la tot felul de date la care n-ar trebui să aibă acces. Cu un soft ca BlackDuck, dezvoltatorii pot identifica rapid liniile de cod ciudate și pot înțelege de ce se află acolo și ce trebuie să facă după descoperirea lor.
Un alt soft recomandat de Radu este SonarQube, care verifică dacă există în codul unei aplicații vreo vulnerabilitate care ar putea oferi portițe deschise către potențiali hackeri. Cu ajutorul acestui tool, programatorii identifică zonele unde codul ar putea fi schimbat, astfel încât să nu rămână portițe deschise pentru persoanele rău intenționate.
Un al treilea layer de securitate ar putea fi HostedScan, un tool online care scanează în timp real site-ul tău sau aplicația dezvoltată și-ți spune unde poți face îmbunătățiri ca să protejezi cât mai bine site-ul sau aplicația respectivă.
În principiu, concluzia la care am ajuns e că ai destulă muniție încât să poți adăuga servicii de securitate în fiecare pas al dezvoltării și funcționării unei aplicații, astfel încât să reduci la minimum riscul unei breșe de securitate.
Am făcut un screenshot unui slide din prezentarea lui Radu în care a notat schematic felul în care s-ar integra tool-urile de mai sus în parcursul dezvoltării unei aplicații. Găsești screenshot-ul mai jos, iar dacă vrei să accesezi întreaga lui prezentare, o poți vedea aici.
Eu chiar simt că am avut de câștigat din cele două sesiuni pe care le-am urmărit la Microsoft Build, dar pentru că e un eveniment dedicat dezvoltatorilor, majoritatea discursurilor au fost gândite special pentru ei. Dacă și tu ești programator și ai ratat evenimentul Microsoft Build, poți vedea aici înregistrările sesiunilor și le poți alege pe cele care te interesează în mod direct și care pot contribui la dezvoltarea ta. 👍🏼