Cum monitorizezi datoriile de la bănci dintr-o singură aplicație

Cum monitorizezi datoriile de la bănci dintr-o singură aplicație 1 | Cristian Florea

Dacă ai în derulare sau ai avut împrumuturi la bănci sau IFN-uri, să știi că există o aplicație pentru telefon care îți permite să monitorizezi într-un singur loc statusul împrumuturilor tale, așa cum apar ele la Biroul de Credit. Astfel poți să vezi concret dacă plățile tale au fost înregistrate corect sau nu, dar ai și o privire mai clară, de ansamblu, asupra împrumuturilor tale.

Aplicația se numește Volt, se poate descărca de aici, iar pe lângă acces gratuit la istoricul și statusul împrumuturilor tale, îți oferă o suită întreagă de unelte financiare care îți vor fi de ajutor. Spre exemplu, tot din aplicație poți accesa gratuit și scorul FICO asociat CNP-ului tău.

Ce este scorul FICO?

Scorul FICO sau Scorul de la Biroul de Credit este un număr cuprins între 300 și 850 și este folosit de către bănci și IFN-uri în momentul în care soliciți un credit, ca să stabilească dacă există riscuri în momentul în care îți acordă creditul respectiv, dar și care e suma maximă pe care ți-o pot oferi.

Spre exemplu, dacă la creditele avute în trecut ai avut întârzieri de plată, scorul FICO va fi unul mai mic (mai apropiat de 300) și poate influența decizia de a-ți fi respinsă cererea de credit. Pe de altă parte, dacă ai plătit mereu ratele la timp, scorul FICO va fi mai mare (mai apropiat de 850) și îți va acorda un vot de încredere în fața instituției de la care urmează să iei noul tău credit.

Ei bine, cea mai ușoară metodă de a verifica scorul FICO asociat CNP-ului tău este să instalezi pe telefon aplicația Volt. Verificarea este gratuită și totul durează doar câteva minute.

Partea faină e că, după ce introduci câteva date personale și verifici scorul FICO, vei avea acces la o suită mai largă de informații utile, cum ar fi:

  • câte interogări s-au făcut în numele tău și cum au influențat scorul de credit;
  • o listă cu toate instituțiile de la care ai luat vreodată un credit și statusul împrumuturilor. Așa vei vedea și dacă ai mai rămas cu conturi deschise sau dacă plățile și datele tale au fost înregistrate corect la Biroul de Credit, ca să nu ai probleme pe viitor.
  • care e gradul tău de îndatorare, pentru a vedea dacă acesta îți permite să mai accesezi un nou credit sau nu (apropo de asta, gradul maxim de îndatorare este de 40%).

Dar unul dintre avantajele majore ale verificării scorului FICO prin intermediul aplicației Volt este că verificările făcute de tine astfel nu vor influența scorul, așa cum se întâmplă în cazul anumitor bănci, care în momentul în care fac interogarea dau impresia Biroului de Credit că tu de fapt vrei să-ți iei un credit nou, iar asta duce la scăderea scorului

Mai mult decât atât, din aplicația Volt poți accesa împrumuturi sau alte produse financiare (bancare sau IFN) și poți efectua transfer instant de bani între orice carduri românești, indiferent de banca emitentă (inclusiv Revolut, Orange Money sau Monese), deci ar putea să te ajute și din acest punct de vedere.

Poți intra aici ca să descarci aplicația Volt și să verifici scorul FICO online, gratuit, direct de pe telefon.

Leave a Reply