Microsoft organizează o nouă serie de cursuri online gratuite
Cele ușoare căști cu anulare a zgomotului exterior | SONY LinkBuds S
În ultima săptămână am avut ocazia de a testa OPPO Reno7 Lite 5G, unul dintre smartphone-urile mid-range de la OPPO, care a reușit să mă impresioneze prin funcțiile pe care le are și prin felul în care arată.
Din punctul meu de vedere, când îl folosești simți că primești mai mult decât dai pe el (e listat la un preț de aproximativ 1800 de lei), iar asta mi se pare foarte tare.
Dar hai să vezi care sunt cele 5 motive pentru care cred că merită să iei în considerare OPPO Reno7 Lite 5G dacă ești în căutarea unui telefon nou și dacă bugetul tău e de până în 2000 de lei.
1. O mulțime de opțiuni pentru portrete (și nu numai)
Seria Reno de la OPPO este gândită, în general, pentru portrete cât mai faine. Ei bine, Reno7 Lite 5G îți confirmă lucrul ăsta prin multitudinea de funcții de portet pe care o ai la dispoziție.
Dar s-o luăm cu începutul: Reno7 Lite 5G are pe spate o cameră principală de 64 MP, o cameră macro de 2MP și o cameră depth de 2MP (care te va ajuta să faci fotografii cu background blurat). În față avem o cameră selfie de 16 MP, iar partea faină e că toate aceste camere primesc superputeri prin intermediul tehnologiilor de inteligență artificială incluse în telefon.
Chiar cred că în 2022 nu mai poți scoate telefoane pe piață fără să ajuți camerele foto și video să scoată cadre mai bune cu ajutorul inteligenței artificiale, iar la OPPO Reno7 Lite poți folosi, spre exemplu, sistemul AI Scene Enhancement atunci când faci o fotografie, ca să regleze luminozitatea și saturația fotografiei automat, mult mai bine decât în modul clasic, în funcție de lucrurile pe care vrei să le fotografiezi.
Când vine vorba de portete, există un alt sistem de inteligență artificială numit AI Bokeh Flare Portrait, care are grijă ca fața să-ți fie luminată cum trebuie sau ca luminile din background să nu-ți strice fotografia, în cazul în care faci un portret în contre-jour.
Mie mi-a plăcut și funcția numită AI Color Portrait, care face ca la selfie-uri să ai background-ul alb-negru, în timp ce tu te vezi întotdeauna color. Iar la portretele clasice poți selecta în timp real cât de blurat să fie background-ul din spatele subiectului, în funcție de cum ți se pare că arată mai bine.
Totodată, aplicația de Cameră vine și cu o serie de filtre care-ți permit să fii mai creativ prin fotografiile pe care le faci. Dar hai să vezi câteva fotografii pe care le-am făcut eu folosind funcțiile telefonului.
Ce-mi mai place e că poți să-ți retușezi fotografiile după ce le-ai făcut fără să folosești aplicații extra. Poți regla atât luminozitatea sau contrastul unei fotografii, dar și lucruri care au nevoie de mai multă putere de procesare, cum e mărimea obrajilor, luminozitatea ochilor sau albirea dinților. Mai jos poți vedea cum arată o fotografie înainte și după retușare:
2. Un mod unic de a te anunța că ai notificări necitite
Când am primit telefonul pentru teste, primul lucru pe care l-am făcut a fost să-l pun la încărcat. Fac asta de fiecare dată când testez un telefon, pentru că vreau să pornesc cu bateria plină atunci când încep să-l testez. Cât stătea la încărcat, l-am luat în mână să-l examinez și am văzut asta:
Luminile din jurul camerelor sunt o inovație OPPO care mi se pare foarte tare. Ele stau aprinse atunci când e telefonul la încărcat și se sting când acesta ajunge la 100% baterie.
Bineînțeles, luminile funcționează și când nu e telefonul la încărcat. Spre exemplu, dacă te sună cineva și nu reușești să răspunzi sau primești o notificare de la o aplicație importantă și nu apuci să interacționezi cu ea, luminile din spate vor pâlpâi intermitent până când deblochezi ecranul sau până când interacționezi cu acea notificare.
Poți alege din setările telefonului între ce ore vrei să fie activă această lumină (ca să nu te trezească în mijlocul nopții, când ții telefonul pe noptieră), dar și ce aplicații sunt importante pentru tine, ca să știe dacă să aprindă lumina când vin notificări de la ele sau nu. Bineînțeles, poți dezactiva de tot luminile dacă nu-ți plac, dar mie mi se par de super efect.
În plus, nu consumă multă baterie. Dacă stau aprinse 2 ore, vor consuma 1% din baterie. Insesizabil, din punctul meu de vedere, mai ales dacă le activezi doar pentru aplicațiile cu adevărat importante.
3. Încărcare super rapidă
Iar prin „super rapidă” mă refer la faptul că în 5 minute de încărcare primești baterie cât pentru 3 ore de vorbit la telefon. În 15 minute, bateria se va încărca de la 0% la 31%, iar în 61 de minute vei avea o baterie încărcată full.
OPPO Reno7 Lite 5G vine cu o viteză de încărcare de 33W și mai mult decât atât vei primi în cutie chargerul și cablul de încărcare, deci te poți bucura de vitezele menționate mai sus încă din prima zi de achiziție, fără să fii nevoit să cumperi încărcătoare extra.
Apropo de încărcare, telefonul vine cu o baterie de 4.500 mAh, iar din testele făcute de mine am observat că ține lejer o zi întreagă. Ba chiar se duce liniștit spre o zi și jumătate. Acum depinde și cum îți vei folosi telefonul, dar faptul că îl poți încărca rapid vine ca un bonus peste faptul că bateria e destul de generoasă, iar sistemul de operare e destul de bine optimizat încât să nu fii stresat că ai rămâne fără baterie la telefon pe la mijlocul zilei.
4. Performanțe bune chiar și la jocuri mai complicate
OPPO Reno7 Lite 5G vine cu un procesor Qualcomm® Snapdragon™ 695 5G, care este unul dintre cele mai puternice procesoare din momentul de față din sectorul mid-range. El lucrează în acest telefon alături de o memorie RAM de 8GB, care poate fi upgradată cu încă 5 GB folosind o funcție de la OPPO numită RAM Expansion. RAM Expansion îți permite să iei o parte din memoria de stocare a telefonului și s-o folosești ca memorie RAM.
Asta îți oferă o fluiditate și mai bună a aplicațiilor și jocurilor, dacă simți că anumite lucruri încep să se miște mai greu.
Eu am descoperit relativ recent jocul Apex Legends Mobile și am observat că este unul dintre jocurile care consumă cele mai multe resurse. În sensul că atunci când îl joc, cele mai multe telefoane se încălzesc foarte tare, iar uneori ajung să mai închidă din luminozitatea display-ului sau să se miște mai greu.
Ei bine, OPPO Reno7 Lite nu s-a încălzit excesiv și nici nu s-a pus problema de lag sau alte limitări cauzate de faptul că am pus procesorul la treabă. Recunosc, n-am ore în șir, dar cele 30 – 45 de minute de joacă fără oprire au fost de-ajuns cât să mă facă să-mi dau seama că procesorul nu se simte chinuit nici la cele mai complicate jocuri.
5. Preț foarte bun
N-aveam cum să închei acest articol fără să reiau discuția despre preț. 😁 La aproape 1.800 de lei, OPPO Reno7 Lite 5G mi se pare o investiție foarte bună pentru un telefon mid-range de zi cu zi. Cred că nu vei simți în următorii 2 – 3 ani de zile nevoia să-ți schimbi telefonul, pentru că de banii ăștia primești ce trebuie, ba chiar și câte ceva în plus, cum sunt sistemele AI sau camerele luminate așa, cool și unic.
6. Punctul bonus
Bonus, e un telefon care arată foarte bine, din punctul meu de vedere. Eu am testat varianta Rainbow, dar există și Negru. Uite cât de fain arată telefonul testat de mine:
Mai multe detalii despre OPPO Reno7 Lite 5G găsești direct pe site-ul OPPO, aici. 👍🏼