Nu încerca aşa ceva acasă

Azi am ieşit să pedalez. Iniţial voiam să merg vreo 10 – 15 kilometri, ca să mai fac puţină mişcare, dar am sfârşit prin a pedala puţin peste 100 de kilometri. M-am simţit în formă şi, pe lângă asta, a fost o ocazie bună ca să-mi demonstrez că pot.

Vreau să notez aici câteva lucruri pe care le-am învăţat din cursa asta, în speranţa că îi vor fi cuiva de folos.

1. Ai grijă să-ţi fie telefonul încărcat.

Eu am plecat de-acasă cu bateria la 60% (că avem de gând să merg numai 15km), iar aproape de kilometru 53, când m-am oprit, mai aveam 6%. Am vrut să mă filmez şi să spun câteva cuvinte de la mijlocul drumului, dar s-a închis telefonul chiar când înregistram. Din cauza asta drumul de întoarcere a fost foarte greu.

Am ascultat muzică şi am ţinut Runtastic-ul deschis tot drumul de dus (fără să bifez funcţia de battery save), de-aia s-a dus aşa repede. Dacă ai un alt device de pe care să asculţi muzică, e grozav.

2. Ia-ţi la tine fructe şi ciocolată.

Eu în afară de apă n-am luat nimic la mine şi am simţit nevoia să mă vitaminizez pe drum. Am furat câteva mere acre dintr-un copac, dar mi-ar fi plăcut să fiu pregătit.

3. Ai grijă câte lucruri îţi pui în ghiozdan.

Eu am luat cu mine şi U-Lock-ul, că înainte de plecare a trebuit să mă opresc la un magazin ca să-mi iau petice şi-o pompă. Un rucsac mai greu cu două kile contează foooarte mult.

4. O să simţi dureri.

La început mi-au amorţit mâinile (chiar şi acum mai am două degete amorţite. Aş da vina pe ghiozdanul care nu avea destui bureţi pe bretele şi pe spate), apoi am simţit o durere la piciorul drept (probabil de la şaua proastă pe care-o am), apoi o durere în piept (de la efort) şi dureri de cap (tot de la efort). Dacă poţi merge cu dureri, e ok, dar trebuie să ştii că-i normal să te doară nişte lucruri după mulţi kilometri de pedalat.

5. Nu ştiu de ce, dar te motivează lucrurile banale

Am întâlnit vreo 3 căruţe pe drum, iar faptul că reuşeam să le depăşesc mă făcea să mai pedalez o bună bucată de timp fără să mă gândesc la dureri sau oboseală. La fel se întâmpla şi când îmi mai făcea cu mâna câte-un copil de pe drum.

6. Gândeşte-te că nu eşti la concurs. Fă-ţi ritmul cum poţi tu.

Sfatul ăsta îl scriu mai mult pentru mine. Când am ajuns pe la kilometru 20 mi-am dat seama că-i destul de uşor de mers şi că risc să ajung neobosit acasă (mentalitate proastă), motiv pentru care am început să pedalez cât mă ţineau picioarele. A fost amuzant, că mă simţeam ca la Turul Franţei… până la kilometrul 50.

O altă greşeală a fost că am refuzat să schimb vitezele. Voiam să văd dacă pot face tot drumul fără să umblu la schimbătoare. A ieşit, dar m-am obosit în plus.

7. Drumul de întors e un fel de highway to hell

Nu ştii cum să mai ţii mâinile ca să nu te doară, picioarele îţi spun şi ele că le-ai solicitat prea mult, iar dacă n-ai muzică e de vreo 100 de ori mai greu.

Ultimii 10 kilometri aproape că voiam să-i fac pe lângă bicicletă, atat de greu mi se părea.

8. Cunoaşte-ţi traseul

Eu am luat-o pe străzi fără să ştiu ce mă aşteaptă. La kilometrul 52 m-am oprit pentru că era un pod rupt şi nu mai puteam să trec. Totuşi, e bine că am dat de podul ăla rupt, altfel nu ştiu cum aş fi ajuns acasă dacă aş mai fi mers 8 kilometri, cât îmi propusesem.

Iar pe drumul pe care l-am urmat nu era nicio gară, ca să mă pot întoarce cu trenul.

9. Încearcă să fii îmbrăcat corespunzător

Deşi arăt tare caraghios în costumul de biciclist, faptul că l-am luat a fost o decizie bună. Bureţii din zona unde stau pe şa m-au scăpat de câteva dureri, iar faptul că puteam mişca picioarele cu o lejeritate ieşită din comun a fost un alt avantaj.

10. Filmarea

Nu e cine ştie ce, dar e ceva.

M-am oprit la faza cu bătrânul pentru că s-a închis telefonul. Am purtat cu el o discuţie tare intersantă. De fapt, mi-a povestit despre vremuri de mult apuse. Mi-a plăcut că era cu zâmbetul pe buze chiar şi când spunea că statul îi oferă doar 200 de lei pensie de veteran de război. Se simţea împlinit, iar asta era mare lucru.

Concluzia

E fain sentimentul de a face ceva de care nu te credeai în stare, dar şi efortul este pe măsură. Trebuie să fii pregătit şi psihic, nu doar fizic, pentru o asemenea aventură.

22 Comments

 1. ioana 7 iulie 2013
  • Cristian Florea 7 iulie 2013
   • ioana 7 iulie 2013
   • Cristian Florea 7 iulie 2013
 2. Refu 7 iulie 2013
  • Cristian Florea 7 iulie 2013
 3. gadjodillo 7 iulie 2013
  • Cristian Florea 7 iulie 2013
 4. Acna 7 iulie 2013
  • Cristian Florea 7 iulie 2013
   • Acna 7 iulie 2013
   • Cristian Florea 8 iulie 2013
 5. XLay 8 iulie 2013
  • Cristian Florea 8 iulie 2013
 6. Airinei Alexandru 8 iulie 2013
 7. Ciprian Pardău 11 iulie 2013
  • Cristian Florea 12 iulie 2013
   • Ciprian Pardău 15 iulie 2013
   • Cristian Florea 15 iulie 2013
 8. Alexandra 4 mai 2015
  • Cristian Florea 4 mai 2015

Leave a Reply