Aşa e în România. De ce vă mai miraţi?
Uite de-aia nu ieşi bine în unele poze
Azi am ieşit să pedalez. Iniţial voiam să merg vreo 10 – 15 kilometri, ca să mai fac puţină mişcare, dar am sfârşit prin a pedala puţin peste 100 de kilometri. M-am simţit în formă şi, pe lângă asta, a fost o ocazie bună ca să-mi demonstrez că pot.
Vreau să notez aici câteva lucruri pe care le-am învăţat din cursa asta, în speranţa că îi vor fi cuiva de folos.
1. Ai grijă să-ţi fie telefonul încărcat.
Eu am plecat de-acasă cu bateria la 60% (că avem de gând să merg numai 15km), iar aproape de kilometru 53, când m-am oprit, mai aveam 6%. Am vrut să mă filmez şi să spun câteva cuvinte de la mijlocul drumului, dar s-a închis telefonul chiar când înregistram. Din cauza asta drumul de întoarcere a fost foarte greu.
Am ascultat muzică şi am ţinut Runtastic-ul deschis tot drumul de dus (fără să bifez funcţia de battery save), de-aia s-a dus aşa repede. Dacă ai un alt device de pe care să asculţi muzică, e grozav.
2. Ia-ţi la tine fructe şi ciocolată.
Eu în afară de apă n-am luat nimic la mine şi am simţit nevoia să mă vitaminizez pe drum. Am furat câteva mere acre dintr-un copac, dar mi-ar fi plăcut să fiu pregătit.
3. Ai grijă câte lucruri îţi pui în ghiozdan.
Eu am luat cu mine şi U-Lock-ul, că înainte de plecare a trebuit să mă opresc la un magazin ca să-mi iau petice şi-o pompă. Un rucsac mai greu cu două kile contează foooarte mult.
4. O să simţi dureri.
La început mi-au amorţit mâinile (chiar şi acum mai am două degete amorţite. Aş da vina pe ghiozdanul care nu avea destui bureţi pe bretele şi pe spate), apoi am simţit o durere la piciorul drept (probabil de la şaua proastă pe care-o am), apoi o durere în piept (de la efort) şi dureri de cap (tot de la efort). Dacă poţi merge cu dureri, e ok, dar trebuie să ştii că-i normal să te doară nişte lucruri după mulţi kilometri de pedalat.
5. Nu ştiu de ce, dar te motivează lucrurile banale
Am întâlnit vreo 3 căruţe pe drum, iar faptul că reuşeam să le depăşesc mă făcea să mai pedalez o bună bucată de timp fără să mă gândesc la dureri sau oboseală. La fel se întâmpla şi când îmi mai făcea cu mâna câte-un copil de pe drum.
6. Gândeşte-te că nu eşti la concurs. Fă-ţi ritmul cum poţi tu.
Sfatul ăsta îl scriu mai mult pentru mine. Când am ajuns pe la kilometru 20 mi-am dat seama că-i destul de uşor de mers şi că risc să ajung neobosit acasă (mentalitate proastă), motiv pentru care am început să pedalez cât mă ţineau picioarele. A fost amuzant, că mă simţeam ca la Turul Franţei… până la kilometrul 50.
O altă greşeală a fost că am refuzat să schimb vitezele. Voiam să văd dacă pot face tot drumul fără să umblu la schimbătoare. A ieşit, dar m-am obosit în plus.
7. Drumul de întors e un fel de highway to hell
Nu ştii cum să mai ţii mâinile ca să nu te doară, picioarele îţi spun şi ele că le-ai solicitat prea mult, iar dacă n-ai muzică e de vreo 100 de ori mai greu.
Ultimii 10 kilometri aproape că voiam să-i fac pe lângă bicicletă, atat de greu mi se părea.
8. Cunoaşte-ţi traseul
Eu am luat-o pe străzi fără să ştiu ce mă aşteaptă. La kilometrul 52 m-am oprit pentru că era un pod rupt şi nu mai puteam să trec. Totuşi, e bine că am dat de podul ăla rupt, altfel nu ştiu cum aş fi ajuns acasă dacă aş mai fi mers 8 kilometri, cât îmi propusesem.
Iar pe drumul pe care l-am urmat nu era nicio gară, ca să mă pot întoarce cu trenul.
9. Încearcă să fii îmbrăcat corespunzător
Deşi arăt tare caraghios în costumul de biciclist, faptul că l-am luat a fost o decizie bună. Bureţii din zona unde stau pe şa m-au scăpat de câteva dureri, iar faptul că puteam mişca picioarele cu o lejeritate ieşită din comun a fost un alt avantaj.
10. Filmarea
Nu e cine ştie ce, dar e ceva.
M-am oprit la faza cu bătrânul pentru că s-a închis telefonul. Am purtat cu el o discuţie tare intersantă. De fapt, mi-a povestit despre vremuri de mult apuse. Mi-a plăcut că era cu zâmbetul pe buze chiar şi când spunea că statul îi oferă doar 200 de lei pensie de veteran de război. Se simţea împlinit, iar asta era mare lucru.
Concluzia
E fain sentimentul de a face ceva de care nu te credeai în stare, dar şi efortul este pe măsură. Trebuie să fii pregătit şi psihic, nu doar fizic, pentru o asemenea aventură.
24 Comments
Aurica ar fi tare mandra!
Scuze, dar nu înţeleg ce vrei să spui.
hai mai cristi..ma dezamagesti.. studenta anului iti spune ceva?
Aaa. Nu m-am uitat la adresa ta de mail şi chiar nu-mi dădeam seama despre care Aurica e vorba. :))
Aş putea să-i spun ce-am realizat, dar sigur nu sunt mai tare decât ea. :(
Si pe mine ma tenteaza sa parcurg 100km, dar am o retinere din cauza bicicletei care o am . Eu nu am cursiera, este MTB normala, dar cam obosita ca am merg cu ea prin locuri nebanuite, dar cand o sa-mi cumpar una noua, o sa indeplinesc si task-ul asta.
La mai multi km!
Ai putea încerca 50 de kilometri la început şi vezi cum te descurci. Apoi urci în distanţă. Eu am avut curajul să parcurg 100km pentru că m-a ajutat şi bicicleta foarte mult.
Spor la pedalat şi ţie!
Eu am o bicicletă de oraş, cred că prin comunităţile de biciclişti îi spune ‘fixie’. Oare ar fi potrivită pentru o astfel de aventură? Pînă acum am mers maxim 15 km dintr-un foc.
Fixie e altceva. Probabil single speed e a ta. Nu ştiu dacă e bună pentru aşa ceva. Atâta timp cât nu sunt pante, cred că ai putea să te încumeţi.
Motivant mai e sa nu mergi singur.. Sa iei pe cineva cu tine in care ai incredere si stii ca ar fi in stare.
Eu am facut 100 de km cu MTB si nu mi s-a parut deloc greu. Cel mai important cred ca a fost faptul ca am mers constant. Am incercat sa am aceeasi cadenta fie deal, fie vale…
Bine zis… ai grija ce mananci inainte de tura si in timpul ei… si antreneaza-te!
Bine zis: în care ai încredere şi ştii că ar fi în stare. Data viitoare am să iau pe cineva, numai că trebuie să găsesc persoana potrivită. :D
Eu iti recomand 2 ture- Marti -3 ore de biciclit si Miercurea bicicletei.
Pe facebook gasesti grupul Adevaratii Veloprieteni (poate stii deja de el). In primul post sunt evenimente din viitorul apropiat:) si vezi acolo unde incep turele.
Asa am cunoscut oameni cu care pot iesi la ture mai serioase…
Mulţumesc pentru informaţii. Am să caut.
100km fara mine? blasfemie
Păi tu eşti la Bucureşti, mă. :)) Facem şi în gaşcă 100km, nu-i problemă.
Ai plecat fara mine! >:P
S-a întămplat. :D
Până la cei 160 km ai mei, mai ai :D
Nu mă provoca. :))
Mai ai 10.
10 până îţi ating ţie recordul, dar până când o să mă liniştesc eu mai sunt muuuulţi. :))
IN cat timp se pot pargurge 100km cu un Mtb(mai de oras) si cu pedalat constant?
Depinde cât de antrenat ești. :D E foarte greu de estimat.