Nu mai întrebaţi cum au ajuns elevii ăştia în clasa a XII-a

bacalaureat

Nici nu a trecut bine proba de limba română la BAC şi deja am râs de perlele elevilor cât pentru tot anul. Nu mai spun de glumele făcute de alţii pe marginea subiectelor. Deşi ni se confirmă anual cât de slab este sistemul de învăţământ actual, tot apare câte unul care să spună: nu mai râdeţi de cei care dau BAC-ul, pentru că voi n-aţi dat cu camere, cum dau ei.

Eu am dat cu camere şi tot râd. Şi nu, n-am fost un elev model. Ba chiar am refuzat să învăţ lucrurile care am considerat că nu-mi sunt de folos. Am tras puţin în clasa a 12-a ca să fiu în stare să iau mai mult de 7 la BAC şi cam asta a fost situaţia.

Cum de-au ajuns analfabeţii în clasa a XII-a? Pentru că aşa au vrut profesorii. Nu-ţi trebuie bani ca să nu ai corigenţe în decursul celor 4 ani de liceu. La noi elevii ar putea să nu termine liceul doar dacă absentează prea mult sau dacă fac vreo prostie mare (gen, se bat şi ajung pe internet sau sunt prinşi cu droguri la şcoală de către poliţişti), dar şi în situaţiile astea se poate scăpa cu puţin noroc şi câteva pachete de cafea date pe unde trebuie.

Elevii analfabeţi au ajuns în clasa a XII-a pentru că nu prea le convine profesorilor să-şi răpească din vacanţa lor de 3 luni ca să se ocupe de corigenţele unora pentru care mersul în club e mai important decât orice şi pentru care viitorul poate să mai aştepte. Iar dacă mai sunt şi unii profesori care vor să facă dreptate şi să noteze elevii în funcţie de cât de pregătiţi sunt, lor le sare toată lumea în cap, de la părintele care-şi consideră plodul cel mai minunat şi mai deştept copil, până la directorul liceului, care de obicei este ales în funcţie de culoarea politică şi ale cărui decizii sunt dictate de undeva de mai sus.

Apoi se trezesc toţi în clasa a XII-a. Unii analfabeţi, alţii care ştiu să citească (dar pentru care subtitrarea de la televizor e prea rapidă), iar alţii care se plâng că au picat BAC-ul la mate pentru că au fost subiectele foarte grele.

Nu, subiectele nu-s foarte grele. Sau poate or fi pentru un elev care nu învaţă şi vrea 10. Subiectele sunt făcute în aşa fel încât orice persoană care ajunge la orele de curs măcar un semestru pe an să le poată rezolva. Iar dacă n-ai înclinaţii spre matematică, nu înţeleg de ce nu te-ai mutat la altă clasă, că nu-i aşa complicat să faci asta.

Anul trecut, când am dat eu BAC-ul, o profesoară de mate de la un liceu din Focşani a refuzat să le încheie mediile unor elevi de la clasa la care preda ca să nu se poată înscrie la BAC şi s-o facă de râs. De ce nu le-a încheiat mediile sub 5 până în clasa a XII-a, ca să-i facă să-şi dea şi ei seama că nu-s făcuţi pentru o clasă de matematică v-am zis mai sus.

Problema, din punctul meu de vedere, este că sistemul nostru de învăţământ e făcut în aşa fel încât să te facă să uiţi că tu ar trebui să înveţi pentru tine. Sunt nişte programe şcolare care-ţi distrug orice plăcere de a învăţa, iar subiectele de BAC nu-ţi testează inteligenţa, ci cât de bine poţi învăţa pe dinafară 3 materii de liceu.

Cât despre analfabetul Ministru al Educaţiei şi declaraţia lui, consider că nu-i nimic nou sub Soare şi că elevii ar trebui să-şi vadă de ale lor, că din partea Ministerului Educaţiei nu te poţi aştepta la lucruri bune decât dupa ce funcţiile alea nu or să mai fie alese pe baza culorii politice.

P.S.: Articolul pe care l-am scris la sfârşitul liceului rămâne acelaşi.

8 Comments

  1. Madalin Blidaru 3 iulie 2013
    • Cristian Florea 4 iulie 2013
  2. Andreea 3 iulie 2013
    • Cristian Florea 4 iulie 2013
  3. RR 3 iulie 2013
    • Cristian Florea 4 iulie 2013
  4. Amaya 8 iulie 2013
    • Cristian Florea 8 iulie 2013

Leave a Reply