Feed întreg sau parţial?
Anunturi imobiliare
Întotdeauna am considerat că, uneori, e bine să înveţi şi din greşelile tale, nu numai din ale altora. În blogging treaba merge cam la fel, pentru că evoluţia nu constă doar în perfecţionarea stilului de scris sau a modului de abordare a unor subiecte, ajutându-ne de articolele altora.
Atunci când trebuie să evoluezi, eşti nevoit să rişti. Trebuie să pui la bătaie tot, pentru că nu ştii ce te poate aştepta. Acest lucru a fost testat şi retestat de foarte multă lume. Şi eu, la rândul meu, am trecut (şi încă mai trec) prin el şi, probabil, mulţi dintre voi fac la fel.
De câte ori nu ţi-ai dat seama că articolele tale din trecut sunt o prostie? De câte ori nu ţi-ai zis: „Frate, nu mai trebuie să scriu articole de genul ăsta, pentru că nu-s bune”? De câte ori ai încetat să scrii într-un anumit mod doar pentru că nu prindea la public?
Deşi mergi pe ideea că „e blogul meu, scriu ce vreau”, de ce nimeni nu recunoaşte că nu e aşa? Dacă scriai ce voiai şi cum voiai nu te mai interesau cititorii, nu te mai interesa traficul şi nici numărul de comentatori. Şi deşi zici că nici acum nu te interesează, de ce îţi contorizezi traficul? De ce laşi comentariile deschise? De ce mai aştepţi feed-back până la urmă?
E blogul tău, scrii ce vrei, nu te interesează, dar îţi creşte inima când vezi că-ţi întră mai multe persoane pe blog (cui nu i-ar creşte?), te bucuri când vezi că ai comentatori şi încerci să-ţi promovezi blogul folosind twitter, facebook, sau mai ştiu eu ce.
Vrei să evoluezi, tocmai ţi-am demonstrat-o. Trebuie să-ţi dai seama că depinzi foarte mult de cititori. Fără ei, textele blogului tău ar putea fi foarte frumos scrise în Notepad, sau Microsoft Word. Ideile sunt ale tale, dar modul de redactare este influenţat de ei. Dacă o idee este bună sau nu, tot de la ei poţi afla. Vei observa că te schimbi pentru ei, pentru că asta înseamnă blogging până la urmă: să ai opinii care să fie citite şi comentate, nu?
Gândeşte-te că evoluţia nu constă doar în citirea de articole sfătuitoare pe blogurile altora. Sunt şi ele benefice într-un fel, dar nu este de ajuns, pentru că cititorii ăluia (poate) au alte preferinţe faţă de cititorii tăi. Nu poţi să aplici sfaturile ăluia pe un alt public, pentru că sunt mari şanse să eşuezi.
3 Comments
Sfaturile sunt benefice si este indicat sa le asculti. Sau sa le citesti, in cazul blogurilor.
Dar cred ca este indicat sa le pui in practica, si asta cu prima ocazie.
In legatura cu cititorii, ai dreptate, toti scriu pentru cititori. E important sa-i si atragi prin calitatea articolelor.
.-= Ultimul articol al lui Marius Moga – El Clasico-ul Barcelonei =-.
Eu tocmai de asta am inceput de la zero, din nou, crezand ca voi scrie mai bine.
Doar crezand … :))
.-= Ultimul articol al lui Catalin – Prostul obicei al unora =-.
@Catalin, eu am preferat sa incep sa ma schimb lasand totul in urma. adica atunci cand mi-am dat seama ca gresesc, am reparat greselile in articolele urmatoare