Reclamele la Cilit Bang s-ar putea să fie chiar interesante în 2016
Cauți o experiență nouă? Te poți înscrie la cursuri gratuite de zbor și de inițiere în arbitrajul de rugby
Nu trebuie să fii super erou ca să poți influența în bine viața cuiva. Nu trebuie nici măcar să fii specialist în ceva. E de-ajuns să fii bun, onest și să reușești să-i inspiri pe cei din jurul tău. Am căutat astfel de oameni la finalul anului trecut, într-un concurs care avea ca premiu o sticlă de whisky Glenfiddich. Dar nu premiul era important, ci persoanele despre care urma să se vorbească în comentarii.
Practic, i-am provocat pe cititori să-mi vorbească despre un Maverick din viața lor. Cum este un Maverick? Remarcabil, vizionar, încrezător în sine, lider, un exemplu pentru comunitate. Și după ce am lansat provocarea, am urmărit cu sufletul la gură reacțiile, care au fost pe măsura așteptărilor. M-am gândit să notez aici 8 povești care mi-au plăcut și care ar putea oricând să reprezinte împulsul de care ai nevoie ca să devii tu însuți un Maverick.
1. Dan Ababei
Aveam cam 12 ani cand a venit in mareata mea urbe, Gura Humorului, Maverick-ul meu, sub forma unui angajat pe post de profesor al Casei Pionierilor de pe vrema aceea (vorbesc de anii 1979-1980). Imi placea cam tot ce tinea de tehnica si m-am inscris la cercul de electronica. Orele erau putin atipice. Le faceam la radioclubul local, loc care i-a fost si casa cam doi ani. Ne lasa sa balauzim pe acolo cand voiam, ne dadea piese, ne ajuta. De la el am ramas cu mania mesteritului. Faceam de la simple bistabile – „licurici” pentru biciclete – pana la amplificatoare, orgi de lumini, aparate de radio etc. Pe vremea respectiva nu existau kit-uri, iar 5 LED-uri costau cat o camera de hotel + masa de seara. Relatia s-a pastrat, mai stam la povesti si acum. Chiar am invatat multe lucruri folositoare de la Doru.
2. Pricopie Iulian
Primul Maverick care imi vine in minte este unchiul meu, Nicu. Un om remarcabil, onest, muncitor si mai ales un luptator. Aproape toata viata a luptat cu boala sotiei lui, a mers cu ea la fel de fel de medici, a sustinut-o moral… pana cand moartea cea rea si urata i-a rapit-o :( . De multe ori il gaseam plangand de unul singur, in gradina, sub cate-un pom, dar in fata lumii si a matusii mele niciodata nu a aratat ca este la capatul puterilor. Si nu s-a lasat, a luptat, a luptat si iar a luptat impreuna cu matusa mea si au reusit sa invinga boala 25 ani. Este un exemplu de mare om pentru mine, multi ar fi cedat in atatia ani.
3. Petru
Domnul și Doamna Popa! Profesorii mei de matematică din clasele 5-8. Oameni de o calitate absolut minunată. Sunt oamenii care mi-au dat startul în viață. Dar nu numai mie, ci și a altor sute de copii.
Remarcabili prin felul unic de a se comporta cu elevii, de a-i asculta și a-i îndruma.
Vizionari prin felul de a insufla fiecărui copil imaginea unui viitor plin de reușite.
Încrezători în sine prin conducerea școlii timp de peste 35 de ani, transformând-o total. Au schimbat înfățișarea ei, dar și modul prin care profesorii se adaptau la un stil de predare empatic.
Lideri prin modul în care insuflau încredere și curaj în forțele proprii fiecarui om cu care interacționau.
Un exemplu pentru comunitate fără niciun dubiu. Își amintesc de fiecare elev cu care au lucrat, și fiecare dintre noi îi saluta cu respect și mulțumire pentru munca asiduă de o viață pentru ca noi să avem un viitor mai bun. Au fost cei care, prin exemplu propriu, ne-au încurajat să credem că viitorul depinde de fiecare în parte.
După ani de zile, ei sunt încă mentorii care, prin exemplele și sfaturile personale, mă ajută să mă ghidez în viață după valori și principii umane!
4. Vali Crintea
Maverick-ul meu este bunul profesor de limbă și literatură română din ciclul gimnazial al Scolii nr. 1 Gugesti, jud. Vrancea – domnul Iancu Ion! Mi-a sădit iremediabil pasiunea pentru citit, m-a indrumat spre lecturi care să-mi aducă ceva la bagajul cunoștințelor generale și după mulți ani m-a meditat gratuit crezand in forta mea de a învăta, cu toate ca terminasem de 2 ani liceul și astfel am obtinut un serviciu pe care-l am si acum și pe care i-l datorez! Toată stima, domnule Iancu și să aveți parte numai de bucurii!
5. Adrian Pop
Eram in clasa a 4-a la Scoala Generala nr. 10 din Sighetu-Marmatiei si eram un copil foarte razvratit si bataus. Copiii din clasele 5 si 6 ma chemau sa le reglez conturile cu alti copii, inclusiv cu cei din clase mai mari decat mine. Cam asa eram, pana cand, la ora de sport, profesorul a venit insotit de un alt individ care dupa ce m-a privit putin m-a chemat la el si mi-a propus sa vin la sala de box pentru a „scoate rautatea aia din mine”! Astfel, antrenorul de box Grigore Vlad, prin mana caruia au trecut generatii intregi de copii, a devenit MAVERICK-ul meu. Din pacate, nu mai este printre noi si sper din tot sufletul meu, acolo unde este el acuma sa faca ce stia el mai bine, sa educe copii si sa-i orienteze in viata, asa cum a facut-o si cu mine.
6. Georgiana
Maverick-ul meu nici nu stie ca il privesc asa. E atipic si rar, dar e chiar omul care m-a angajat acum 10 luni si actualul meu „superviser”, sef, cum vreti sa-i spuneti. Un om care a avut rabdare si incredere in mine atunci cand credeam ca am esuat, si mai important – m-a incurajat sa dau ce am mai bun in continuare. Pe langa faptul ca si in prezent imi permite sa dedic jumatate din timpul alocat job-ului invatarii unui program nou si dezvoltarii personale, m-a ajutat sa devin o persoana punctuala, mi-a aratat cum sa-mi concentrez eforturile spre un tel, si cel mai important – mi-a oferit unul. Multumesc, V. ca ai aparut in viata mea atunci cand trebuia si nu m-ai lasat sa cad si sa renunt. Daca iau sticla va fi a lui cu siguranta! :)
7. irina
Pentru mine, Maverick poate fi Dacian Makszin, pentru ca este Omul care, oricand iti demonstreaza ca, in ciuda dizabilitatii si a discriminarii, se poate face performanta. Are 33 de ani si este din Cluj; imobilizat intr-un scaun cu rotile din cauza vaccinului de poliomielita de la varsta de 1 an. Cu toate acestea, Dacian Makszin este multiplu campion national si primul roman care s-a calificat la proba de tenis de masa in cadrul Jocurilor Paralimpice de la Londra (2012). In septembrie 2014, Dacian a reprezentat Romania la Campionatul Mondial de tenis de masa de la Beijing, iar acum s-a calificat la Jocurile Paralimpice de la RIO 2016! La Costa Rica Open, 16-19 decembrie 2015, Dacian Makszin si Petru Ifrosa au castigat medalia de argint la echipe.
8. spi-oana
Pentru mine este tata. Mi-a luat foarte multa vreme sa inteleg abordarea lui asupra vietii. Dupa ce am inteles toate astea, mi-am dat seama ca de fapt, asa ramai mult mai zen si mai relaxat. Tata a ales, cu foarte multi ani in urma (eu asa il stiu dintotdeauna), sa nu se mai incarce cu „Bad karma”-ul oamenilor din jur. Sa inlature de langa el toti oamenii negativi sau care ar face rau cuiva oricand ar avea nevoia. Apoi, a ales sa nu se enerveze pe toate rahaturile din viata de zi cu zi, pentru ca astfel ajungi sa te imbolnavesti de nervi si stomac prea devreme, iar asta nu este un lucru bun, pentru ca nu te mai poti bucura de familie.
Astfel este omul cel mai calm pe care-l cunosc, care iti spune intotdeauna „lasa, fapta e facuta deja, sa vedem ce schimbam de acum incolo”, si cu care nu te poti certa vreodata pentru ca nu te baga in seama cand ai chef de cearta.
Am abordat in ultimii 2 ani atitudinea lui, si pot sa spun ca este cea mai buna decizie pe care am luat-o, dupa ce am renuntat la orgoliu. Daca ma mai ambitionez sa fumez ca el, 2 tigari la cafea, sunt cea mai tare :D
Găsești alte exemple de Mavericks pe pagina Glenfiddich, iar dacă ești curios cine a câștigat sticla de whisky în urma tragerii la sorți, să știi că numele lui e Dan Ababei.
2 Comments
Inspirat concurs! Am observat la randul meu ca oamenilor este suficient sa le dai un subiect de dezbatere ca si intra imediat in joc. Si ce este cel mai fain, e ca sunt sinceri. Evident, daca mai exista si un premiu cu atat mai bine.
Mulțumesc! Mă bucur că ți-a plăcut! :D